10'
προετοιμασία
10 ώρες ψήσιμο
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 22 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για την φτιάξουμε την θρυλική ρεβυθάδα της Σίφνου πρώτα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Τα βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περίπου 1.800 ml νερό (πρέπει να σκεπάζει όλα τα υλικά).
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.
- Χαμηλώνουμε, τέλος, στους 120°C και ψήνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ, περίπου 8 ώρες), μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
- Συνοδεύουμε με λεμόνι, πράσινες ελιές και χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.