
15'
προετοιμασία
5 ώρες ψήσιμο
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη ρεβυθάδα
Για το προζύμι
Διαδικασία
Προζύμι:
- Για να ετοιμάσουμε ρεβυθάδα φούρνου με προζύμι εφτάζυμου ψωμιού σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
- Τον αδειάζουμε σε γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά (ψηλό ώστε να υπάρχει χώρος να διογκωθεί το προζύμι).
- Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 βράδυ. Πρέπει να αφρίσει στην επιφάνεια και ο αφρός να έχει πάχος τουλάχιστον 2 εκ.
Ρεβυθάδα:
- Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε βαθύ, ευρύχωρο ταψί), μαζί με τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε 150 γρ. από το προζύμι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 5 εκ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
- Πρέπει να κλείσουμε το σκεύος όσο καλύτερα γίνεται ώστε να μην έχουμε απώλεια ατμού στη διάρκεια του ψησίματος.
- Ένας πολύ καλός τρόπος να σφραγίσουμε τη γάστρα είναι με ένα κορδόνι από ζυμάρι φτιαγμένο μόνο με αλεύρι και νερό, που θα εφαρμόσουμε στα χείλη της: το ζυμάρι όταν ψηθεί, θα σφραγίσει τελείως το σκεύος.
- Ψήνουμε για 5 ώρες.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει χωρίς να το ξεσκεπάσουμε και σερβίρουμε.
- Ο ζωμός του φαγητού θα έχει χυλώσει ωραία, αλλά, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νερό, αν είναι πολύ πυκνός.
Μυστικά
Ο σεφ προτείνει να βάλουμε το φαγητό για 24 ώρες στο ψυγείο και να το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.