Πριν από λίγους μήνες ο πρώτος εξ’ ολοκλήρου vegan φούρνος της Αθήνας εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Υμηττού, λειτουργώντας αποκλειστικά με take away και διανομές κατ’ οίκον. Τώρα ο πρώτος εστιατορικός χώρος του Holy Llama άνοιξε στο Σύνταγμα προσφέροντας φουρνιστές λιχουδιές άνευ ζωικών προϊόντων αλλά και καινούργιες, ευφάνταστες προτάσεις για vegan brunch.
![]() |
![]() |
Η θέση
Στο κέντρο της πόλης, στην οδό Νίκης, που σταδιακά εξελίσσεται στον ανεπίσημο vegan δρόμο της Αθήνας, πλάι σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και άλλα, παλιά και νέα, εστιατόρια χορτοφαγικής διατροφής. Θα πιάσετε θέση στα τραπέζια ή τον άνετο πάγκο έξω στο πεζοδρόμιο που έχουν διαμορφώσει ωραία με φυτά και μπαμπού ή μέσα με θέα τη γυάλινη προθήκη με τα κρουασάν και τα εντυπωσιακά κέικ.
Τι τρώμε εδώ
Vegan φαγητό, με έμφαση στο πρωινό, το brunch και το γλυκό. Χωρίς βούτυρο, αυγά, γάλα ή κάποιο άλλο ζωικό παράγωγο, φτιάχνουν από την αρχή σφολιάτες, ξεφουρνίζουν κρουασάν με διάφορες γεμίσεις, ετοιμάζουν babka, pain au chocolat, μπριος, κράφιν, french toast. Κάνουν προσπάθεια να αναπαράγουν τις σωστές υφές και την πλούσια αίσθηση των κλασικών φουρνιστών στις vegan εκδοχές και συχνά το πετυχαίνουν.


Ο ζαχαροπλάστης Αλέξανδρος Παβλόβ έχει επιμεληθεί τις γλυκές δημιουργίες του Holy Llama αναπροσαρμόζοντας συνταγές, κάνοντας πολλές δοκιμές, φροντίζοντας κάθε προϊόν να είναι ταυτόχρονα τεχνικά σωστό και απόλυτα plant-based. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζωικά λιπαρά αντικαθίστανται με βιολογικό φυτικό βούτυρο, τα γάλατα με βιολογικά ροφήματα αμυγδάλου, καρύδας και, σε λιγότερες περιπτώσεις, σόγιας.
Στη θέση της συμβατικής ζάχαρης χρησιμοποιείται σιρόπι αγαύης και σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας. Οι πραλίνες είναι ιδιοπαραγώμενες, με βάση ελληνικούς, βιολογικούς ξηρούς καρπούς. Ανάμεσα στις αγαπημένες μας ζυμαρένιες λιχουδιές, το pain au chocolat με σοκολάτα Valrhona, το τσουρέκι και το τραγανό κράφιν, γεμιστό με κρέμα βανίλιας και χειροποίητη καραμέλα.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Στο κατάστημα του Συντάγματος ο κατάλογος έχει επίσης φρέσκες προτάσεις για γλυκό και αλμυρό brunch, όπως ο vegan καγιανάς με ντομάτα και θρυμματισμένο τόφου ή το Cali Avo Toast με κρέμα αβοκάντο, χειροποίητο τυρί κάσιους, ξύσμα λάιμ και σπιτικές πίκλες κρεμμυδιού. Δοκιμάσαμε μια παραλλαγή του κλασικού grilled cheese σάντουιτς με μανιτάρια, σπανάκι και δύο διαφορετικά plant based τυριά, η οποία άφηνε αρκετά πλούσια αίσθηση. Ωραία ιδέα και τα βλήτα στη θέση της συνοδευτικής σαλάτας, αν και η βινεγκρέτ τους θέλει δουλειά. Αν αναρωτιέστε πως γίνεται french toast χωρίς αυγό δοκιμάστε το τσουρέκι που ψήνεται αφού εμποτιστεί με γάλα αμυγδάλου και σιρόπι αγαύης. Το σερβίρουν με ψητό, καραμελωμένο ροδάκινο, γιαούρτι σόγιας, με εκχύλισμα βανίλιας και τραγανό «μπισκότο» αμυγδάλου.