ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό κουταλιού κολοκύθα με κανέλαΚολοκύθα γλυκό του κουταλιού Παραδοσιακά, η ψίχα μένει για 2 ώρες σε νερό με ασβέστη, ώστε να παραμείνει εξαιρετικά τραγανή. Αυτή είναι μια πιο απλή εκδοχή του γλυκού, προσέχουμε όμως να μην παραβράσει η κολοκύθα, για να μη χαθεί η απόλαυση της τραγανής μπουκιάς. Μας την ετοίμασε σε μια υπαίθρια κουζίνα που στήθηκε στο Δέλτα του Έβρου ο Εβρίτης σεφ Γιώργος Χρυσανίδης, άριστος γνώστης της γαστρονομίας του τόπου.

30' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Βάρος: 1.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κολοκύθα αρίδα γλυκό του κουταλιού κόβουμε τη σάρκα της κολοκύθας σε μπαστούνια πάχους ενός δαχτύλου.
  2. Για πιο ωραία εμφάνιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο που βγάζει μεγάλες σπείρες (αρίδες) από την ψίχα φρούτων.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο κρύο νερό (όχι το μετρημένο), ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια ή τις αρίδες κολοκύθας και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να μισομαλακώσουν.
  5. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά, αλλά προσεκτικά με χαρτί κουζίνας.
  6. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε εκεί το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά και να διαλύονται – θέλουμε τις αρίδες τραγανές.
  8. Διαλύουμε το ξινό σε 1 φλιτζ. καφέ νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη βανιλίνη και την αρμπαρόριζα.
  9. Βράζουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Μοιράζουμε τις αρίδες σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και τα απογεμίζουμε με το σιρόπι της κατσαρόλας, πιέζοντας με προσοχή την κολοκύθα ώστε να καλυφθεί πλήρως από το σιρόπι.
  11. Κλείνουμε καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
  12. Το σερβίρουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι της αρεσκείας μας, περιχυμένο με λίγο από το σιρόπι του γλυκού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών