Παραδοσιακά, η ψίχα μένει για 2 ώρες σε νερό με ασβέστη, ώστε να παραμείνει εξαιρετικά τραγανή. Αυτή είναι μια πιο απλή εκδοχή του γλυκού, προσέχουμε όμως να μην παραβράσει η κολοκύθα, για να μη χαθεί η απόλαυση της τραγανής μπουκιάς. Μας την ετοίμασε σε μια υπαίθρια κουζίνα που στήθηκε στο Δέλτα του Έβρου ο Εβρίτης σεφ Γιώργος Χρυσανίδης, άριστος γνώστης της γαστρονομίας του τόπου.
30'
προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Βάρος: 1.500 γρ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κολοκύθα αρίδα γλυκό του κουταλιού κόβουμε τη σάρκα της κολοκύθας σε μπαστούνια πάχους ενός δαχτύλου.
- Για πιο ωραία εμφάνιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο που βγάζει μεγάλες σπείρες (αρίδες) από την ψίχα φρούτων.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο κρύο νερό (όχι το μετρημένο), ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια ή τις αρίδες κολοκύθας και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να μισομαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά, αλλά προσεκτικά με χαρτί κουζίνας.
- Ξεπλένουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε εκεί το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά και να διαλύονται – θέλουμε τις αρίδες τραγανές.
- Διαλύουμε το ξινό σε 1 φλιτζ. καφέ νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη βανιλίνη και την αρμπαρόριζα.
- Βράζουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τις αρίδες σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και τα απογεμίζουμε με το σιρόπι της κατσαρόλας, πιέζοντας με προσοχή την κολοκύθα ώστε να καλυφθεί πλήρως από το σιρόπι.
- Κλείνουμε καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
- Το σερβίρουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι της αρεσκείας μας, περιχυμένο με λίγο από το σιρόπι του γλυκού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.