ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητή κολοκύθα με σάλτσα καρυδιού και μετσοβόνεΨητή κολοκύθα με σάλτσα καρυδιού και μετσοβόνε Ο Θεοδόσης Ρόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και σπούδασε μαγειρική στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε στο εστιατόριο Μανιτάρι. Στην Αλεξανδρούπολη όμως κάνει πολύ τακτικά επαγγελματικές στάσεις, μάλιστα από το 2021 έχει αναλάβει για δεύτερη φορά το εστιατόριο Almira. Η ρυζοσαλάτα του με εβρίτικο ταχίνι και δυο λογιών ρύζια, αλλά και η ψητή κολοκύθα με τα καψαλισμένα λάπατα είναι τα δύο σπουδαία συνοδευτικά πιάτα που εμπνεύστηκε από την τοπική γαστρονομία για το πασχαλινό τραπέζι του Γαστρονόμου στο Δέλτα του Έβρου.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ψητή κολοκύθα με καψαλισμένα λάπατα και θυμάρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τα 70 ml ελαιόλαδο, τον χυμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  3. Έπειτα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά με ξεσκέπαστο ταψί, για να ροδίσει.
  4. Παράλληλα πλένουμε και στεγνώνουμε τα λάπατα.
  5. Βάζουμε να κάψει καλά ένα σχαροτήγανο, το λαδώνουμε και όταν αχνίσει, καψαλίζουμε τα φύλλα σε δόσεις, για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να καψαλιστούν.
  6. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι μέχρι να κάψει.
  8. Ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας πάνω στα λάπατα, περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών