Ετοιμάζουμε πρωτότυπες γαρνιτούρες χωρίς κόπο. Οι πατάτες φούρνου δεν είναι μονόδρομος. Φτιάχνουμε εύκολους πουρέδες, πιλάφια και πατάτες φούρνου, που θα σταθούν στο… ύψος του ψητού.

Συμβουλές οργάνωσης

• Οι πουρέδες μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγουμένη. Θα τους σκεπάσουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά τους (για να μην κάνουν κρούστα) και θα τους φυλάξουμε στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος να τους ζεστάνουμε είναι στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο γάλα και λίγο βούτυρο ή λάδι για να αποκτήσουν ξανά κρεμώδη υφή.
• Τα πιλάφια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μερικές ώρες πριν από το σερβίρισμα. Μυρωδικά, ξερά φρούτα και καρπούς που η συνταγή λέει να προσθέσουμε στο τέλος τα βάζουμε αφού ζεστάνουμε τα πιλάφια, λίγο πριν από το σερβίρισμα. Για να τα ζεστάνουμε, θα τα βάλουμε σε ταψάκι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, σε χαμηλό προς μέτριο φούρνο (περίπου στους 130° C), όχι στην κατσαρόλα, γιατί θα χρειαστεί να βάλουμε νερό και θα λαπαδιάσουν.
• Τις ψητές πατάτες μπορούμε να τις ετοιμάσουμε από νωρίς, ακόμη και από την προηγουμένη, και να τα ζεστάνουμε στο φούρνο λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Πιλάφι: Η επιτυχία είναι στους ζωμούς και στο ρύζι

Η νοστιμιά ενός πιλαφιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν φτιάξουμε το πιλάφι με ζωμό παρά με σκέτο νερό. Οι ζωμοί ενισχύουν το γευστικό υπόβαθρο του πιλαφιού αλλά και κάθε φαγητού. Μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγάλες ποσότητες μια μέρα που θα έχουμε χρόνο. Έτσι μπορούμε να τους συντηρούμε στην κατάψυξη και να τους χρησιμοποιούμε όποτε χρειάζεται για ένα πιλάφι ή άλλα φαγητά.

Πιλάφι λιγότερο ή περισσότερο χυλωμένο; Ή σπυρωτό; Η επιλογή του σωστού τύπου ρυζιού είναι καθοριστικής σημασίας για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Καρολίνα: Για χυλωμένο πιλάφι

Η Καρολίνα συνιστάται για πιλάφι χυλωμένο. Όταν λέμε χυλωμένο, εννοούμε πως οι κόκκοι του ρυζιού, χωρίς να λιώσουν ή να «λαπαδιάσουν», «απελευθερώνουν» κατά το μαγείρεμα το άμυλό τους κι έτσι το αποτέλεσμα είναι μελάτο και ζουμερό, λιγότερο, όμως, από ένα ριζότο, το οποίο απαιτεί διαφορετική τεχνική μαγειρέματος και άλλους τύπους ρυζιού. Αν είναι καλό το ρύζι, τότε το πιλάφι θα γίνει χυλωμένο, οι κόκκοι του όμως θα κρατούν το σχήμα τους.

 • Από ποια ποικιλία; Προέρχεται από μεσόσπερμες ποικιλίες (μία εκ των οποίων φέρει το όνομα Καρολίνα), με κόκκους μετρίου μεγέθους, κάπως «παχουλούς», που μετά την αποφλοίωση οδηγούνται προς λεύκανση (συνεχίζεται δηλαδή το «ξύσιμο» του εξωτερικού περιβλήματος τους) κι έτσι αποκτούν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα.
 • Αναλογία ρυζιού – υγρού: 1 μέρος Καρολίνα χρειάζεται 2½ – 3 μέρη υγρού για να μαγειρευτεί. Αυτό εξαρτάται από την επιφάνεια της κατσαρόλας (αν έχει μεγάλη διάμετρο, το υγρό εξατμίζεται γρηγορότερα) και από το αν σκεπάσουμε ή όχι το σκεύος. Χρόνος μαγειρέματος: Χρειάζεται γύρω στα 13 (αν θέλουμε να κρατάει λίγο) – 15 λεπτά (αν μας αρέσει πιο μαλακή).
 • Τρώμε αμέσως: Το πιλάφι με Καρολίνα είναι καλύτερο να σερβιριστεί αμέσως αφού μαγειρευτεί. Αν μείνει, μπορεί να λασπώσει, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος έχει μεγάλο βαθμό διόγκωσης και συνεχίζει να φουσκώνει. Γι’ αυτό καλό είναι να το μαγειρεύουμε λίγα λεπτά προτού το καταναλώσουμε.

Νυχάκι: Για λιγότερο χυλωμένο

Αν μας αρέσει το πιλάφι να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε χυλωμένο, τότε παίρνουμε Νυχάκι. Βέβαια, κι εδώ το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, αλλά λίγο λιγότερο απ’ ό,τι με ρύζι Καρολίνα.

 • Από ποια ποικιλία; Προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες, οι κόκκοι του, δηλαδή, είναι μακρείς (μακρύτεροι από την Καρολίνα), αποφλοιώνονται και περνούν από λεύκανση (συνεχίζεται το «ξύσιμο» του περιβλήματος) και το χρώμα τους είναι λευκό – κρυσταλλιζέ.
 • Αναλογία ρυζιού – υγρού: Ισχύει η ίδια αναλογία, όπως και στην Καρολίνα, δηλαδή, 1 προς 2½ – 3.
 • Χρόνος μαγειρέματος: Θέλει γύρω στα 10 – 12 λεπτά.
 • Τρώμε αμέσως: Ισχύει ό,τι και για την Καρολίνα, πρέπει να μαγειρεύεται λίγο πριν σερβιριστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάστανα: Πουρές, κρέμα, πατέΚάστανα: Πουρές, κρέμα, πατέ

Σπυρωτό πιλάφι: Με parboiled

Σπυρωτό πιλάφι σημαίνει ότι οι κόκκοι του ρυζιού παραμένουν ένας ένας, μετά το μαγείρεμα. Γι’ αυτό, ιδανικό ρύζι είναι το parboiled.

 • Από ποια ποικιλία; Όπως και το νυχάκι, προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες ρυζιού (κυρίως Μπόνετ). Οι κόκκοι του είναι μακρείς και το χρώμα του υποκίτρινο. Αυτό που διαφοροποιεί αυτόν τον τύπο ρυζιού από τους προηγούμενους είναι η υγροθερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται. Ενώ, δηλαδή, η Καρολίνα και το Νυχάκι αποφλοιώνονται με «τρίψιμο» και στη συνέχεια οδηγούνται προς λεύκανση (συνεχίζεται δηλαδή η τριβή) και γυάλισμα, το parboiled ρύζι προβράζεται σε νερό για να αποφλοιωθεί και στη συνέχεια βράζεται στον ατμό. Λόγω αυτής της επεξεργασίας, «εγκλωβίζεται» στο εσωτερικό των κόκκων το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, αποκτά κιτρινωπό χρώμα και παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα.
 • Αναλογία ρυζιού – υγρού: Για το μαγείρεμα του parboiled ρυζιού υπολογίζουμε 1 μέρος ρύζι – 2½ μέρη υγρό.
 • Χρόνος μαγειρέματος: Θέλει 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακό το θέλουμε.
 • Τρώμε σε… λίγο: Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή μετά από ώρα. Στη δεύτερη περίπτωση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την κλείνουμε με το καπάκι. Έτσι, πετυχαίνουμε να μην πέσουν μέσα στην κατσαρόλα οι υδρατμοί -πράγμα που θα συνέβαινε αν την κλείναμε μόνο με το καπάκι- και μαλακώσει πολύ το πιλάφι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌλα τα λαχανικά γίνονται πουρές: Μικρά μυστικά + 5 σούπερ συνταγέςΌλα τα λαχανικά γίνονται πουρές: Μικρά μυστικά + 5 σούπερ συνταγές

 

Δείτε εδώ 29 συνταγές για τα συνοδευτικά της γιορτής:

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Κάσιους

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT