ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες πατάτας με φέτα και δυόσμοΤηγανίτες πατάτας με φέτα και δυόσμο

Το εργαλείο για σπιράλ

Τη δεκαετία του ’80 δεν πρέπει να υπήρχε κουζίνα που να μην είχε αυτό το μικρό εργαλείο σαν τιρμπουσόν για να κάνουμε γιρλάντες από αγγούρια και καρότα. Τώρα επανήλθε και το βρίσκουμε, πλαστικό ή μεταλλικό ανοξείδωτο, σε μαγαζιά με είδη κουζίνας, σε σούπερ μάρκετ ακόμα και σε λαϊκές.

Τηγανητά σπιράλ πατάτας
10' προετοιμασία
7' τηγάνισμα
15' αναμονή
Σύνολο: 32'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τηγανητά σπιράλ πατάτας, ξεκινάμε καθαρίζοντας ή τις αφήνουμε με τη φλούδα τους (τις πλένουμε καλά). Τις τρυπάμε στο κέντρο της κορυφής τους με ειδικό εργαλείο σαν τιρμπουσόν και, περιστρέφοντάς το, τις κόβουμε σε σπιράλ.
  2. Δεν μας ενοχλεί αν μας σπάσει και κοπεί σε κάποιο σημείο, απλώς το σπιράλ μας θα γίνει πιο κοντό.
  3. Βάζουμε τα σπιράλ σε μπολ με παγωμένο νερό και μερικά παγάκια και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά (για να σφίξουν λίγο). Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
  4. Σε μια φριτέζα ή σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Κρατάμε ένα-ένα τα σπιράλ από τη μία τους άκρη και τα βυθίζουμε αργά στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε (καλύτερα σε δόσεις) για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά. Τ
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  6. Πασπαλίζουμε αμέσως με αλάτι, πάπρικα και θυμάρι ή δεντρολίβανο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών