ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάστανα στιφάδο με δαμάσκηναΚάστανα στιφάδο με δαμάσκηνα
15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ρύζι

Για τα δαμάσκηνα

Διαδικασία

Μελωμένα δαμάσκηνα

  1. Για το πολίτικο πιλάφι με μελωμένα δαμάσκηνα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το σιρόπι κοχλάσει, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε ανακατεύοντας πότε-πότε, έως ότου το σιρόπι δέσει και τα δαμάσκηνα αρχίσουν να καραμελώνουν.

Πιλάφι

  1. Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι, τη δάφνη και το σέλερι. Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει, για περίπου 14 - 15 λεπτά.
  2. Αν σωθούν τα υγρά προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και το σέλερι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα (κατά προτίμηση με τρύπα στη μέση) και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τη σιροπιασμένη σάλτσα τους στην τρύπα ή γύρω από το ρύζι. Αν δεν μας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, τρώμε σκέτο το πιλάφι, χωρίς τα δαμάσκηνα.

Νεμέα, ώριμη, παλαιωμένη, με πλούσιο σώμα και συμπυκνωμένα αρώματα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών