ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες ογκρατέν με γιαούρτιΠατάτες ογκρατέν με γιαούρτι
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις πατάτες

Για το ψήσιμο

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για τις πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 150°C).
  2. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις πατάτες, σε δόσεις αν χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα, αλλά να μη ροδίσουν.
  3. Τις απλώνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σύγλινο μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
  3. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις φέτες πατάτας, με τρόπο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη.
  4. Σκορπίζουμε πάνω τους το δεντρολίβανο και το μείγμα κρεμμυδιών.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν ωραία τα τυριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών