20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τις πατάτες
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
Πατάτες
- Για τις πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 150°C).
- Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις πατάτες, σε δόσεις αν χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα, αλλά να μη ροδίσουν.
- Τις απλώνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σύγλινο μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις φέτες πατάτας, με τρόπο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη.
- Σκορπίζουμε πάνω τους το δεντρολίβανο και το μείγμα κρεμμυδιών.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν ωραία τα τυριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.