20' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι σε ζουμί απο κατσίκι η διαδικασία είναι η εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κατσικάκι σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  2. Στραγγίζουμε το κρέας, πετάμε το νερό και στην συνέχεια πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το κρέας, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
  5. Ρίχνουμε το κρασί, τη ρίγανη και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  6. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
  7. Μετράμε τον ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 1.200 ml ζωμό (αν δεν βγει τόσος, συμπληρώνουμε με νερό).
  8. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
  10. Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μη στεγνώσει το ρύζι.
  11. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το στακοβούτυρο ανακατεύοντας απαλά.
  12. Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό μαζί με το κρέας.

Μυστικά

  • Για όσους δεν αγαπούν την βαριά μυρωδιά του κρέατος, ο ζωμός μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμος και πιο φίνος, φτιάχνοντας τον με κοτόπουλο ή κόκορα. Κάποιοι το κάνουν και με κρεατικά και πουλερικά ανάμεικτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών