Λαϊκό και δημοφιλές τρόφιμο ήταν το ρύζι. Τρόφιμο καθημερινό, οικονομικό και θρεπτικό. Το πιάτο είναι περσικό («Ατζέμ» αποκαλούνταν οι Πέρσες από τους Τούρκους) και είναι ρύζι μαγειρεμένο σε αρνίσιο ζωμό (κάτι σαν το κρητικό γαμοπίλαφο) μαζί με το αρνίσιο ψαχνό, αλλά και με προσθήκη σταφίδας και ξηρών καρπών, χαρακτηριστικών αρτυμάτων της περσικής κουζίνας. Το συγκεκριμένο πιάτο, αλλά και όλα τα πιλάφια, έπρεπε να είναι μαγειρεμένα έτσι ώστε οι κόκκοι του ρυζιού να είναι τρυφεροί και αφράτοι, και απολύτως σπυρωτοί.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για το ατζέμ πιλάφι, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  3. Προσθέτουμε 700 ml νερό, τη δάφνη, την κανέλα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ.
  6. Πετάμε την κανέλα, τη δάφνη και τα κρεμμύδια.
  7. Μετράμε από τον ζωμό 500 ml.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον φιδέ για 2-3 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει και να γίνει τραγανός.
  9. Ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  10. Προσθέτουμε τα 500 ml ζωμού και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
  11. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  12. Σερβίρουμε το ατζέμ πιλάφι, αν θέλουμε, με καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φιστίκια Αιγίνης.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών