10'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Διαδικασία
- Για το ατζέμ πιλάφι, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε 700 ml νερό, τη δάφνη, την κανέλα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ.
- Πετάμε την κανέλα, τη δάφνη και τα κρεμμύδια.
- Μετράμε από τον ζωμό 500 ml.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον φιδέ για 2-3 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει και να γίνει τραγανός.
- Ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα 500 ml ζωμού και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
- Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Σερβίρουμε το ατζέμ πιλάφι, αν θέλουμε, με καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φιστίκια Αιγίνης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.