
20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: για 4 - 6 άτομαΓια την ομελέτα
Διαδικασία
- Για το πιλάφι με μπασμάτι, λαχανικά και ομελέτα ξεκινάμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε το σαφράν και το καρδάμωμο, το καρότο και το λάχανο, και ανακατεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το λάχανο.
- Περιχύνουμε με 700 ml ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
- Μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
- Αφαιρούμε τους σπόρους καρδάμωμου (αν δεν κουνήσουμε την κατσαρόλα, στέκονται πάντα στην επιφάνεια) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 3-4 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τους υδρατμούς.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε την ομελέτα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το ξίδι, αλατοπίπερο και 1 κουταλιά της σούπας νερό.
- Ρίχνουμε και τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών.
- Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει ελαφρώς η ομελέτα.
- Βγάζουμε την ομελέτα σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Σερβίρουμε το πιλάφι με τα κομμάτια της ομελέτας από πάνω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.