ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές παντζαριού με καρύδιαΠουρές παντζαριού με καρύδια
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον πουρέ από πατάτες και παντζάρια με γλυκόξινη βινεγκρέτ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200°C.
  2. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο ταψί.
  3. Πλένουμε και βουρτσίζουμε σχολαστικά τα παντζάρια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (τα τρυπάμε με μαχαιράκι για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα).
  4. Στο μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να σκάσει η φλούδα τους.
  5. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μην καούμε όταν τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι ή τις περνάμε στο μύλο των λαχανικών (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης) και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Βγάζουμε τα παντζάρια από το ταψί, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε όπως και τις πατάτες (αποφεύγουμε δηλαδή το μπλέντερ).
  7. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό και το μέλι, αδειάζουμε τη σάλτσα αυτή στον πολτό παντζαριών και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και μεταφέρουμε τον πουρέ σε μια πιατέλα.
  9. Σκορπίζουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών