15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον πουρέ από πατάτες και παντζάρια με γλυκόξινη βινεγκρέτ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200°C.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο ταψί.
- Πλένουμε και βουρτσίζουμε σχολαστικά τα παντζάρια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (τα τρυπάμε με μαχαιράκι για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα).
- Στο μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να σκάσει η φλούδα τους.
- Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μην καούμε όταν τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι ή τις περνάμε στο μύλο των λαχανικών (αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης) και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε τα παντζάρια από το ταψί, τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε όπως και τις πατάτες (αποφεύγουμε δηλαδή το μπλέντερ).
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό και το μέλι, αδειάζουμε τη σάλτσα αυτή στον πολτό παντζαριών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και μεταφέρουμε τον πουρέ σε μια πιατέλα.
- Σκορπίζουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.