ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGulab jamun (οι ινδικοί λουκουμάδες με ροδόνερο)Λουκουμάδες με ροδόνερο από την Ινδία

Το γλυκάκι αυτό έχει ως βάση τα κάσιους και φτιάχνεται συνήθως κατά τον εορτασμό του Diwali, μεγάλης θρησκευτικής εορτής. Πυκνό, ελαφρώς σπογγοειδές, αρωματισμένο με καρδάμωμο, το kaju katli έχει πλούσια, ξηροκαρπάτη γεύση. Παραδοσιακά κόβεται σε μικρά ρομβάκια και στολίζεται είτε με φύλλα από βρώσιμο ασήμι είτε με κλωστές σαφράν.

20' προετοιμασία
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Καταψύχουμε αποβραδίς τα κάσιους.
  2. Την επομένη, τα χτυπάμε στον πολυκόφτη σε δύο δόσεις και διακοπτόμενα (ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη), ώστε να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ψιλή σκόνη, σαν αλεύρι. Δεν χτυπάμε συνεχόμενα, γιατί έτσι αντί για αλεύρι θα φτιάξουμε βούτυρο.
  3. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζουμε το νερό και τους σπόρους κάρδαμου και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  5. Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι κάσιους, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αν το μείγμα κολλάει στα τοιχώματα, προσθέτουμε λίγο ghee.
  6. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, περίπου 10 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε το ghee και ανακατεύουμε.
  7. Αφαιρούμε τους σπόρους κάρδαμου και μαγειρεύουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, παίρνουμε μια πολύ μικρή ποσότητα με ένα κουταλάκι και με βρεγμένα δάχτυλα προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μπαλάκι. Αν το μπαλάκι σχηματίζεται, σημαίνει πως το μείγμα είναι έτοιμο.
  8. Μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να κρυώσει και να μοιάζει με ζυμάρι. Αν νιώσουμε πως το ζυμάρι σκληραίνει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  10. Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο σαφράν και σκεπάζουμε με άλλη μία λαδόκολλα.
  11. Από πάνω πιέζουμε με τον πλάστη και ανοίγουμε το μείγμα σε φύλλο ζύμης πάχους περίπου 0,5 εκατοστού.
  12. Ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες πριν το κόψουμε.
  13. Όταν κρυώσει, ισιώνουμε τις άκρες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε σε ρόμβους ή σε τετράγωνα.
  14. Τρώμε το γλυκό φρέσκο ή το διατηρούμε (όχι στο ψυγείο, γιατί θα σκληρύνει) σε αεροστεγές σκεύος έως και για μία εβδομάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κάσιους

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών