25' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το smen: βούτυρο κλαριφιέ, βάζουµε το βούτυρο σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο, σε χαµηλή φωτιά.
- Το σιγοβράζουµε πολύ απαλά για 25 λεπτά.
- Το ρίχνουµε σε ένα µπολ, περνώντας το από ένα σουρωτήρι που έχουµε επενδύσει µε µουσελίνα (τουλπάνι).
- Το διαυγές λάδι είναι το βούτυρο κλαριφιέ (smen) και έχει µια ελαφριά γεύση καρυδιού.
- Το αποθηκεύουµε σε ένα σφραγισµένο βάζο στο ψυγείο, αν και µπορεί να φυλαχθεί µε ασφάλεια σε θερµοκρασία δωµατίου, όπως γίνεται στο Μαρόκο. Το βούτυρο διατηρείται για πολλούς µήνες.
- Το βούτυρο κλαριφιέ συνιστάται για γλυκά µε φύλλο κρούστας, ακόµα και µε την ελαφριά γεύση καρυδιού του, γιατί, αν αλείψουµε στο φύλλο κρούστας απλό λιωµένο βούτυρο, τα στερεά γάλακτος θα σκουρύνουν όταν ψηθούν και θα χαλάσουν την εµφάνιση του γλυκού.