Το βούτυρο λιώνεται και ζεσταίνεται για αρκετή ώρα µέχρι να βυθιστούν τα στερεά γάλακτος και να αρχίσουν να παίρνουν χρώµα, δίνοντάς του µια καρυδάτη γεύση.

Για να φτιάξουµε το παραδοσιακό βούτυρο κλαριφιέ, αφαιρούµε τον αφρό και ρίχνουµε το καθαρό λίπος σε ένα δοχείο πριν πάρουν χρώµα τα στερεά γάλακτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕξωτική σάλτσα με φυστικοβούτυροΕξωτική σάλτσα με φυστικοβούτυρο
25' βράσιμο
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: για 175 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ, αρχικά βάζουµε το αγελαδινό βούτυρο σε μια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο, σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, το σιγοβράζουµε πολύ απαλά για 25 λεπτά.
  2. Το ρίχνουµε σε ένα µπολ, περνώντας το από ένα σουρωτήρι που έχουµε επενδύσει µε µουσελίνα (τουλπάνι). Το διαυγές λάδι είναι το βούτυρο κλαριφιέ και έχει µια ελαφριά γεύση καρυδιού.
  3. Αποθηκεύουµε, το βούτυρο κλαριφιέ, σε ένα σφραγισµένο βάζο στο ψυγείο, όπου θα σταθεροποιηθεί όπως το γνωστό μας αιγοπρόβειο βούτυρο που πωλείται σε βάζο. Διατηρείται για πολλούς μήνες.

Μυστικά

Το βούτυρο κλαριφιέ συνιστάται για γλυκά µε φύλλο κρούστας, ακόµα και µε την ελαφριά γεύση καρυδιού του, γιατί, αν αλείψουµε στο φύλλο κρούστας απλό λιωµένο βούτυρο, τα στερεά γάλακτος θα σκουρύνουν όταν ψηθούν και θα χαλάσουν την εµφάνιση του γλυκού. Για τον ίδιο λόγο, είναι ιδανικό επίσης για τηγανητά γλυκά όπως κρέπες και πάνκεϊκ, καθώς δεν καίγεται και δεν μαυρίζει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 7.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών