1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
  2. Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά μπίρας και ρίχνουμε από πάνω το γάλα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η μαγιά.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τα αυγά και το μείγμα της μαγιάς και με τον γάντζο του μίξερ ζυμώνουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί καλά. Αν βάλουμε μαστίχα και όχι μαστιχέλαιο, την προσθέτουμε και αυτήν τώρα.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε το βούτυρο κρύο, συνεχίζοντας το χτύπημα για 25-30 λεπτά, ώσπου το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν επιλέξουμε μαστιχέλαιο, το ρίχνουμε σε αυτή τη φάση και ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε το ζυμάρι σε μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα για 30-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε με τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο για να φτιάξουμε δύο τσουρέκια.
  7. Μοιράζουμε το καθένα σε τρία ίσα μέρη. Με αυτά πλάθουμε 3 μπαστούνια και φτιάχνουμε μία πλεξούδα. Αν κολλάει στα χέρια μας το ζυμάρι, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
  8. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  9. Αραιώνουμε το επιπλέον αυγό σε λίγο νερό ή γάλα και με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια.
  10. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών