10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το κρεμμύδι για 10 (!) λεπτά, ανακατεύοντας.
  2. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και περίπου 3 1⁄2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει το νερό του.
  5. Πετάμε τα μπαχαρικά (τα βρίσκουμε εύκολα, γιατί έχουν ανεβεί στην επιφάνεια) και αδειάζουμε το πιλάφι σε μια μέτρια φόρμα του κέικ, βουτυρωμένη.
  6. Σκεπάζουμε με πετσέτα για 5 λεπτά, για να απορροφήσει τους υδρατμούς και να γίνει το ρύζι σπυρωτό και αφράτο, και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα.

Μυστικά

Για εντυπωσιακό, αληθινά γιορτινό σερβίρισμα, ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα στρωμένη με κλωνάρια από φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, μάραθο κ.ά.), κατά τη μερακλίδικη λιβανέζικη συνήθεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών