Ο Θοδωρής Παπανικολάου μας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε πουρέ από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προ το τέλος του άρθρου)
Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε έναν αφράτο, βελούδινο πουρέ, με όλη την ένταση και τη νοστιμιά της φουρνιστής πατάτας.
Κόβουμε, τις πατάτες, εγκάρσια στη μέση σχηματίζοντας δύο βαρκούλες και με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά τη σάρκα (κρατάμε τα κελύφη-βαρκούλες στην άκρη, για να σερβίρουμε, αν θέλουμε, τον πουρέ μέσα σε αυτές).
Βάζουμε τη ζεστή σάρκα της πατάτας στον κάδο του μίξερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Ο σεφ χτυπάει τον πουρέ μόνο στο μίξερ με το σύρμα και όχι σε πολυκόφτη ή στο μπλέντερ, που κάνουν τον πουρέ λαστιχένιο.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο αγελάδος και το θυμάρι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις αρχίσει το γάλα να αφρίζει (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 90°C) αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος σταδιακά στις λιωμένες πατάτες, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.
Τα μυστικά που απογειώνουν τον πουρέ
1. Ψήνουμε τις πατάτες
Η σάρκα της ψητής και κάπως στεγνής πατάτας, χωρίς την υδαρότητα της βρασμένης, έχει εξαίσια νοστιμιά, κάτι που θα ανεβάσει γευστικά και τον πουρέ. Ο σεφ δίνει σημασία και στο είδος της πατάτας. Προτείνει να μιλήσετε με τον μανάβη σας για να σας δώσει πατάτες για φούρνο (καλύτερες οι νέας εσοδείας και γενικώς οι φρέσκες) και όχι για τηγάνι ή βραστές. Σε μερικά σούπερ μάρκετ πωλούν πλέον και πατάτες για φούρνο, κάτι που επισημαίνεται στο ταμπελάκι τους.
2. Χτυπάμε στο μίξερ
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι την πατάτα πρέπει να τη λιώνουμε με πρες πουρέ ή στον μύλο και όχι σε πολυκόφτη ή μπλέντερ, που κάνουν τον πουρέ λάστιχο. «Ποτέ πολυκόφτη ή μπλέντερ», συμφωνεί ο σεφ, αλλά προτείνει το μίξερ με το σύρμα. Ο πουρές, έτσι, δεν αποκτά την ανεπιθύμητη λαστιχωτή υφή, αλλά αφρατεύει απίστευτα.
3. Λίγο βούτυρο
Ξεχνάμε την κλασική αναλογία των Γάλλων που θέλουν ακόμα και όση πατάτα, τόσο βούτυρο, και βάζουμε λιγότερο, εμπλουτίζοντας τον σε νοστιμιά και λιπαρά με λίγη κρέμα γάλακτος. Υπερισχύει έτσι η υπέροχη γεύση της φουρνιστής πατάτας.