Ο Θοδωρής Παπανικολάου μας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε πουρέ από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προ το τέλος του άρθρου)

Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε έναν αφράτο, βελούδινο πουρέ, με όλη την ένταση και τη νοστιμιά της φουρνιστής πατάτας.

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Κόβουμε, τις πατάτες, εγκάρσια στη μέση σχηματίζοντας δύο βαρκούλες και με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά τη σάρκα (κρατάμε τα κελύφη-βαρκούλες στην άκρη, για να σερβίρουμε, αν θέλουμε, τον πουρέ μέσα σε αυτές).

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο
Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Βάζουμε τη ζεστή σάρκα της πατάτας στον κάδο του μίξερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί.

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Ο σεφ χτυπάει τον πουρέ μόνο στο μίξερ με το σύρμα και όχι σε πολυκόφτη ή στο μπλέντερ, που κάνουν τον πουρέ λαστιχένιο.

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο αγελάδος και το θυμάρι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις αρχίσει το γάλα να αφρίζει (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 90°C) αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος σταδιακά στις λιωμένες πατάτες, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Πουρές από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο

Τα μυστικά που απογειώνουν τον πουρέ

1. Ψήνουμε τις πατάτες

Η σάρκα της ψητής και κάπως στεγνής πατάτας, χωρίς την υδαρότητα της βρασμένης, έχει εξαίσια νοστιμιά, κάτι που θα ανεβάσει γευστικά και τον πουρέ. Ο σεφ δίνει σημασία και στο είδος της πατάτας. Προτείνει να μιλήσετε με τον μανάβη σας για να σας δώσει πατάτες για φούρνο (καλύτερες οι νέας εσοδείας και γενικώς οι φρέσκες) και όχι για τηγάνι ή βραστές. Σε μερικά σούπερ μάρκετ πωλούν πλέον και πατάτες για φούρνο, κάτι που επισημαίνεται στο ταμπελάκι τους.

2. Χτυπάμε στο μίξερ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι την πατάτα πρέπει να τη λιώνουμε με πρες πουρέ ή στον μύλο και όχι σε πολυκόφτη ή μπλέντερ, που κάνουν τον πουρέ λάστιχο. «Ποτέ πολυκόφτη ή μπλέντερ», συμφωνεί ο σεφ, αλλά προτείνει το μίξερ με το σύρμα. Ο πουρές, έτσι, δεν αποκτά την ανεπιθύμητη λαστιχωτή υφή, αλλά αφρατεύει απίστευτα.

3. Λίγο βούτυρο

Ξεχνάμε την κλασική αναλογία των Γάλλων που θέλουν ακόμα και όση πατάτα, τόσο βούτυρο, και βάζουμε λιγότερο, εμπλουτίζοντας τον σε νοστιμιά και λιπαρά με λίγη κρέμα γάλακτος. Υπερισχύει έτσι η υπέροχη γεύση της φουρνιστής πατάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌλα τα λαχανικά γίνονται πουρές: Μικρά μυστικά + 5 σούπερ συνταγέςΌλα τα λαχανικά γίνονται πουρές: Μικρά μυστικά + 5 σούπερ συνταγές
20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πουρέ από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, απλώνουμε σε ρηχό ταψί τις πατάτες ολόκληρες.
  3. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ψήνουμε1 για 40-50 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθός τους, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε τρυπώντας μία πατάτα με οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι (πρέπει να τη διαπερνά με ευκολία).
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε προσεκτικά (θα είναι ακόμη ζεστές).
  5. Τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση σχηματίζοντας δύο βαρκούλες και με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά τη σάρκα (κρατάμε τα κελύφη-βαρκούλες στην άκρη, για να σερβίρουμε, αν θέλουμε, τον πουρέ μέσα σε αυτές).
  6. Βάζουμε τη ζεστή σάρκα της πατάτας στον κάδο του μίξερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί.
  7. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο αγελάδος και το θυμάρι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μόλις να αρχίζει το γάλα να αφρίζει (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 90°C).
  8. Το προσθέτουμε σταδιακά στις λιωμένες πατάτες, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών