Η μουσούντα (στα αρβανίτικα το «ου» προφέρεται σχεδόν άηχο και συχνά ακούγεται και σαν «ε») είναι μια εύκολη πίτα της στιγμής, χωρίς φύλλα, ανοιξιάτικη, με φρέσκο σπανάκι, που συνηθίζεται πολύ στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά κυρίως σαν γρήγορο κολατσιό ή δείπνο. Στη μεσογίτικη εκδοχή της περιέχει μόνο σπανάκι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, αν και οι Αρβα-ίτες της νότιας Εύβοιας συχνά προσθέτουν και χόρτα της εποχής, όπως τσουκνίδες, σέσκουλα κ.ά. – το σπανάκι ωστόσο είναι σταθερά το βασικό υλικό. Στην ουσία είναι μια πυκνόρρευστη κρέμα, η οποία σχηματίζεται όταν στο ζουμερό μείγμα σπανακιού-μυρωδικών-λαδιού προστεθεί αλεύρι και θυμίζει τον χυλό που φτιάχνουμε για κολοκυθοκεφτέδες. Η μουσούντα φτιάχνεται σε μεγάλο ταψί, γίνεται λεπτή και τραγανή και ανάλογα με τα μεράκια κάθε νοικοκυράς έχει μικρά, καθοριστικά μυστικά.
