Η μουσούντα (στα αρβανίτικα το «ου» προφέρεται σχεδόν άηχο και συχνά ακούγεται και σαν «ε») είναι μια εύκολη πίτα της στιγμής, χωρίς φύλλα, ανοιξιάτικη, με φρέσκο σπανάκι, που συνηθίζεται πολύ στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά κυρίως σαν γρήγορο κολατσιό ή δείπνο. Στη μεσογίτικη εκδοχή της περιέχει μόνο σπανάκι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, αν και οι Αρβα-ίτες της νότιας Εύβοιας συχνά προσθέτουν και χόρτα της εποχής, όπως τσουκνίδες, σέσκουλα κ.ά. – το σπανάκι ωστόσο είναι σταθερά το βασικό υλικό. Στην ουσία είναι μια πυκνόρρευστη κρέμα, η οποία σχηματίζεται όταν στο ζουμερό μείγμα σπανακιού-μυρωδικών-λαδιού προστεθεί αλεύρι και θυμίζει τον χυλό που φτιάχνουμε για κολοκυθοκεφτέδες. Η μουσούντα φτιάχνεται σε μεγάλο ταψί, γίνεται λεπτή και τραγανή και ανάλογα με τα μεράκια κάθε νοικοκυράς έχει μικρά, καθοριστικά μυστικά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλαστός, η «ξυπόλητη» χορτόπιταΠλαστός, η «ξυπόλητη» χορτόπιτα

45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: Για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για την μουσούντα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου με τις 2-3 κουτ. σούπας λάδι και το πασπαλίζουμε παντού με το κίτρινο, σταρένιο αλεύρι.
  3. Τινάζουμε καλά το ταψί να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
  4. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Δεν χρειάζεται να το «μαράνουμε» τρίβοντάς το με αλάτι, θέλουμε να διατηρήσει τους χυμούς του ώστε να ενωθούν με το αλεύρι που θα προσθέσουμε στη συνέχεια για να σχηματιστεί ο χυλός.
  5. Βάζουμε το σπανάκι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, το μπαχάρι, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, τρίβοντας τα υλικά με τα δάχτυλά μας, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να αποβάλλουν τα υγρά τους.
  7. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με τα χέρια, ώστε να σχηματιστεί ένας σχετικά πυκνός χυλός.
  8. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το αλεύρι.
  9. Αν το μείγμα δείχνει στεγνό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών