ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα αχλάδι, μήλοΜαρμελάδα μήλο – αχλάδι χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ

Αυτό το κέικ με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη αλλά και χωρίς άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης, στέβια ή ζάχαρη καρύδας είναι από τα αγαπημένα μας. Επίσης δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε βούτυρο, επομένως είναι ιδανική λύση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές. Μπορεί να γίνει και vegan αν αντικαταστήσουμε το γάλα της συνταγής με κάποιο φυτικό γάλα, π.χ. σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου. Η γεύση του είναι πλούσια και δεν θα σας φανεί πολύ ότι του λείπει η γλυκύτητα.

30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για το κέικ με χουρμάδες και καρύδια, χωρίς ζάχαρη, ζεσταίνουμε το γάλα και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους χουρμάδες, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με το γάλα μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο λεία πάστα.
  4. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
  5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά με λαδόκολλα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
  9. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών