
15'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 12-14Διαδικασία
- Για το ψήσιμο του νηστίσιμου σοκολατένιου κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 - 28 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα (αν το βάλουμε), το λάδι, το ξίδι και το νερό.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Μπήγουμε σε όλη του την επιφάνεια τα κομματάκια κουβερτούρας.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 - 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του- αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
- Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ διατηρείται έως και 3 μέρες, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη.
Μυστικά
Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ μας ακόμη πιο σοκολατένιο, το περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.