ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανκέϊκ σαν ρολά κανέλαςΠάνκεϊκ σαν ρολά κανέλας
10' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Τεμάχια: 10 μεγάλες βάφλες των 20 εκ.

Σιρόπι σοκολάτας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο)

Σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι σοκολάτας

  1. Για να φτιάξουμε βάφλες με ξινόγαλα και παγωτό, ξεκινάμε με το σιρόπι σοκολάτας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν τα γρομπαλάκια κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι και το νερό ανακατεύοντας και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει και το αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση θα είναι ακόμα αρκετά ρευστό, αλλά θα πήξει αφού κρυώσει.
  4. Αφού κρυώσει καλά, μπορούμε να διατηρήσουμε το σιρόπι στο ψυγείο, μέσα σε βάζο. Αν πήξει πολύ, το ξαναζεσταίνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Βάφλες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα χειρός το αυγό, το αριάνι, το λιωμένο βούτυρο και τις βανιλίνες μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας έως ότου γίνει ένας ομοιογενής χυλός (δεν πειράζει αν παραμείνουν κάποια γρομπαλάκια αλευριού).
  4. Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα μέχρι να κάψει καλά και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
  5. Ψήνουμε τις βάφλες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της βαφλιέρας, υπολογίζοντας περίπου 1/3-1/2 κούπα από το μείγμα για κάθε βάφλα. Συνήθως θέλουν ψήσιμο 2-3 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τις βάφλες με παγωτό, φρούτα της αρεσκείας μας και σιρόπι σοκολάτας.

Μυστικά

  • Αν δεν έχουμε αριάνι ή κάποιο από τα άλλα υλικά, μπορούμε να βάλουμε 150 γρ. γιαούρτι ανακατεμένο με 250 γρ. φρέσκο γάλα. Αν δεν έχουμε ούτε γιαούρτι, μπορούμε να βάλουμε 400 γρ. γάλα το οποίο θα ανακατέψουμε με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να ξινίσει και να πήξει ελαφρώς (δεν μας πειράζει αν μοιάζει κομμένο).
  • Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τις βάφλες και θέλουμε να τις κρατήσουμε για αργότερα, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη (αφού κρυώσουν) και τις βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα μπορούμε να τις ζεστάνουμε στον φούρνο, στους 180°C για 6 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών