ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDorayaki, τα ιαπωνικά γεμιστά πάνκεϊκ βήμα-βήμαDorayaki, τα ιαπωνικά γεμιστά πάνκεϊκ βήμα βήμα

 

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 8 πάνκεϊκ

Ζύμη

Γέμιση κανέλας

Γλάσο τυριού

Διαδικασία

Γέμιση κανέλας

  1. Για να φτιάξουμε τα πάνκεϊκ σαν ρολά κανέλας, ξεκινάμε με την γέμιση κανέλας και σε μέτριο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να ενωθούν.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό σακουλάκι, το δένουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά – θέλουμε να σφίξει ελαφρά το βούτυρο αλλά το μείγμα να παραμείνει παχύρρευστο.

Ζύμη

  1. Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ημίρρευστη ζύμη. Δεν ανακατεύουμε επίμονα, κι ας έχουν μείνει μικροί σβόλοι αδιάλυτου αλευριού.

Γλάσο

  1. Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, δηλαδή στερεώνουμε ένα μικρό ανοξείδωτο μπολ στα χείλη ενός κατσαρολιού στο οποίο σιγοβράζει λίγο νερό.
  2. Ρίχνουμε στο μπολ το βούτυρο και το τυρί κρέμα και τα ζεσταίνουμε στο μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.

Πάνκεϊκ

  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε χαμηλή φωτιά.
  2. Αλείφουμε τον πάτο του με λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και να λιώσει.
  3. Ρίχνουμε στο τηγάνι 1/2 κούπα χυλό και την απλώνουμε λίγο με τη ράχη ενός κουταλιού, σχηματίζοντας μια στρογγυλή τηγανίτα διαμέτρου περίπου 8 εκ.
  4. Με ψαλίδι κόβουμε ένα μικρό κομμάτι μιας γωνιάς από το σακουλάκι όπου έχουμε βάλει τη γέμιση κανέλας και, χρησιμοποι- ώντας το σακουλάκι σαν κορνέ, φτιάχνουμε στην επιφάνεια του χυλού στο τηγάνι έναν σαλίγκαρο με λίγο από το μείγμα.
  5. Ψήνουμε το πάνκεϊκ μέχρι η επιφάνειά του να βγάλει πολλές μικρές φουσκαλίτσες. Το γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα και το ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά από την άλλη πλευρά, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
  6. Με τη σπάτουλα μεταφέρουμε το ψημένο πάνκεϊκ σε πιατέλα.
  7. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός και το μείγμα γέμισης, φτιάχνοντας περίπου 8 πάνκεϊκ.
  8. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε τα πάνκεϊκ σαν ρολά κανέλας, τα περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο τυριού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών