ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαλάφελ από φακέςΦαλάφελ από φακές
20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 16

Για τη σάλτσα

Για τα λαχανικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για την σάλτσα

  1. Για τα φαλάφελ με ρεβύθια και κόκκινες φακές, ξεκινάμε με τη σάλτσα, χτυπώντας στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε

Για τα φαλάφελ

  1. Για τα φαλάφελ βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ρεβύθια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
  3. Βράζουμε σε μπόλικο νερό τις φακές για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε και αυτές στον πολυκόφτη.
  5. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κόλιανδρο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
  6. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φακές και τα ρεβύθια.
  7. Προσθέτουμε το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  8. Αδειάζουμε σε μπολ και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας.
  9. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει.
  10. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε περίπου 16 στρογγυλούς κεφτέδες. Τους πιέζουμε ελαφρώς ώστε να πλατύνουν.
  11. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και «περνάμε» έναν έναν τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  12. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  13. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  14. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Λαχανικά

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάλτσα με το αβοκάντο.
  2. Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για 2 λεπτά).
  3. Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα λαχανικά (μαζί με λίγο ζουμάκι), τα φαλάφελ, το αβοκάντο και τα μυρωδικά, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών