
20'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 16Για τη σάλτσα
Για τα λαχανικά
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για την σάλτσα
- Για τα φαλάφελ με ρεβύθια και κόκκινες φακές, ξεκινάμε με τη σάλτσα, χτυπώντας στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε
Για τα φαλάφελ
- Για τα φαλάφελ βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ρεβύθια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
- Βράζουμε σε μπόλικο νερό τις φακές για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε και αυτές στον πολυκόφτη.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κόλιανδρο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φακές και τα ρεβύθια.
- Προσθέτουμε το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
- Αδειάζουμε σε μπολ και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε περίπου 16 στρογγυλούς κεφτέδες. Τους πιέζουμε ελαφρώς ώστε να πλατύνουν.
- Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και «περνάμε» έναν έναν τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Λαχανικά
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάλτσα με το αβοκάντο.
- Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για 2 λεπτά).
- Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα λαχανικά (μαζί με λίγο ζουμάκι), τα φαλάφελ, το αβοκάντο και τα μυρωδικά, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.