ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαλάφελ με σάλτσα ταχινιού από την Αλεξάνδρεια του ΜάγκαΦαλάφελ με σάλτσα ταχινιού
20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 16

Για τη σάλτσα

Για τα λαχανικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Για να φτιάξουμε φαλάφελ με βρασμένα ρεβύθια και κόκκινες φακές, σάλτσα σουσαμιού και τραγανά λαχανικά με σόγια, αρχικά χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Φαλάφελ

  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ρεβύθια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
  3. Βράζουμε σε μπόλικο νερό τις φακές για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε και αυτές στον πολυκόφτη.
  5. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι.
  6. Έπειτα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κόλιανδρο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
  7. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φακές και τα ρεβύθια.
  8. Προσθέτουμε το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  9. Αδειάζουμε σε μπολ και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας.
  10. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει.
  11. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε περίπου 16 στρογγυλούς κεφτέδες.
  12. Τους πιέζουμε ελαφρώς ώστε να πλατύνουν.
  13. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και «περνάμε» έναν έναν τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  14. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  15. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  16. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Λαχανικά

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάλτσα με το αβοκάντο.
  2. Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για 2 λεπτά).
  3. Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα λαχανικά (μαζί με λίγο ζουμάκι), τα φαλάφελ, το αβοκάντο και τα μυρωδικά, τυλίγουμε (ανθέλουμε) και σερβίρουμε τα φαλάφελ με βρασμένα ρεβύθια και κόκκινες φακές, σάλτσα σουσαμιού και τραγανά λαχανικά με σόγια.

Ιδανικά, λευκά, φρέσκα και τραγανά κρασιά από Chardonnay, Semillon, Sauvignon blanc. Κι αν επιμένετε ελληνικά, αναζητήστε τα κρασιά σας στον δραμινό αμπελώνα και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT