ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣfalafel-me-liastes-ntomates-sos-tachinioy-kai-melitzanosalata_gastronomosΦαλάφελ με λιαστές ντομάτες, σος ταχινιού και μελιτζανοσαλάτα

«Στο δρόμο, πουλητάδες έσπρωχναν χεράμαξες φορτωμένες χαλβάδες και κόκκινα και άσπρα ζαχαρωτά, μαύρα από τις μύγες. Άλλος, ανακούρκουδα στο χώμα, έψηνε κάτι κίτρινους κεφτέδες σε λάδι, που σκορπούσε την τσίκνα του σε όλη τη γειτονιά» αναφέρει η Πηνελόπη Δέλτα στον Μάγκα, προφανώς εννοώντας τα φαλάφελ της αιγυπτιακής μεγαλούπολης. Από αυτήν την αναφορά πήρε έμπνευση η σεφ του «Γ».

30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 16

Για τα φαλάφελ

Για τη σάλτσα ταχινιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα φαλάφελ με σάλτσα ταχινιού, ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σάλτσας.

Φαλάφελ

  1. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα ρίχνου- με στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, 1 κουτ. σούπας νερό, το αυγό, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει και να πλάθεται.
  4. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Παίρνουμε κάθε φορά από 1 κουτ. σούπας μείγμα και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, ελαφρώς πεπλατυσμένα. Τηγανίζουμε λίγα κάθε φορά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  7. Τα σερβίρουμε με τη σάλτσα ταχινιού, την οποία βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών