10' προετοιμασία
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 10'

Υλικά

Για το γάλα αμυγδάλου (περίπου 700 ml )

Για το αμυγδαλοβούτυρο (περίπου 200 γρ.)

Διαδικασία

Γάλα αμυγδάλου

  1. Ξεπλένουμε καλά τα αμύγδαλα από το νερό όπου μούλιασαν και τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με τα 750 ml νερό.
  2. Τα δουλεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά και να φτιάξουμε ένα μείγμα ρευστό.
  3. Σουρώνουμε το μείγμα μέσα από ένα τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτηράκι μέσα σε μπολ.
  4. Στύβουμε καλά την πούλπα του αμυγδάλου για να βγάλει όλα τα υγρά της. Κρατάμε το υγρό στο μπολ, αλλά δεν πετάμε την πούλπα που έμεινε στο τουλπάνι – τη φυλάσσουμε για άλλη χρήση, π.χ. σε σάλτσα για κοτόπουλο.
  5. Ρίχνουμε ξανά το υγρό στον (καθαρισμένο) κάδο του πολυκόφτη και προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και τους χουρμάδες.
  6. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα εντελώς λείο υγρό.
  7. Το σερβίρουμε αμέσως ή το διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες.

Αμυγδαλοβούτυρο

  1. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το λάδι στον κάδο του πολυκόφτη και χτυπάμε σχολαστικά και υπομονετικά για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα πυκνή και κάπως λιπαρή (τα αμύγδαλα θα βγάλουν και αυτά το λάδι τους, που θα ενωθεί με το ελαιόλαδο). Αν χρειάζεται, σταματάμε κάθε τόσο τον πολυκόφτη, σπρώχνουμε προς τα κάτω το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Μυστικά

ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ Το γάλα αμυγδάλου · Ως ρόφημα για το πρωινό, σκέτο ή με νιφάδες δημητριακών ή με γκρανόλα. · Στη ζαχαροπλαστική, αντικαθιστώντας το αγελαδινό γάλα. Το αμυγδαλοβούτυρο · Σαν άλειμμα σε φέτες ψωμιού ή απλών κέικ (για να μη σκεπάσουν τη φίνα γεύση του). · Σε σάλτσες για ψάρι.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών