ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και γάλα αμυγδάλουΓαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και γάλα αμυγδάλου
1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 30

Σιρόπι

Νηστίσιμη κρέμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το ατομικό, νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και το αποσύρουμε.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει.

Νηστίσιμη κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σόγιας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  3. Μόλις βράσει το γάλα σόγιας και αρχίσει να φουσκώνει, αδειάζουμε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα.
  4. Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει πέτσα.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα.

Ρολά

  1. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ.
  2. Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας 1 φύλλο, το αλείφουμε ελαφρώς με μαργαρίνη και το χωρίζουμε σε έξι κομμάτια ως εξής: Πρώτα το κόβουμε σε 3 λωρίδες, κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά του, και έπειτα στη μέση, παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά.
  3. Απλώνουμε 2 κουτ. σούπας στην άκρη από κάθε κομμάτι φύλλου.
  4. Γυρνάμε την άκρη του φύλλου προς τα μέσα, μαζί με τη γέμιση, σαν να τυλίγουμε μια φλογέρα.
  5. Αλείφουμε με μαργαρίνη το σημείο του φύλλου που γυρίσαμε.
  6. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο πλαϊνές πλευρές του φύλλου, έτσι ώστε η μία να καλύψει την άλλη και να φτιάξουμε ένα πακετάκι.
  7. Αλείφουμε με μαργαρίνη τα πακετάκια και τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι.
  8. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί, το ένα κολλητά στο άλλο, στη σειρά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
  9. Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με μαργαρίνη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 50-60 λεπτά.
  10. Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω σε κάθε γαλακτομπούρεκο.
  11. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Φυτικά γάλατα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών