10'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: 20Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τους φαβοκεφτέδες πρώτα καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και τη δάφνη, και το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη φάβα.
- Ρίχνουμε 1½ λίτρο νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι η φάβα να λιώσει και να σχηματιστεί ένας πηχτός πουρές.
- Αφαιρούμε το κρεμμύδι μαζί με τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
- Αδειάζουμε τη φάβα σε ένα ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να κρυώσει πιο γρήγορα και την αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει τόσο ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
- Ρίχνουμε τη φάβα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ζυμώνουμε ελαφρώς για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μέτριους κεφτέδες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού (ή βάρους περίπου 60 γρ.).
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι, ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Σε ένα ρηχό σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι και «περνάμε» κάθε κεφτέ ώστε να αλευρωθεί καλά.
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό, τους βάζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ξηρό λευκό κρασί από Μοσχοφίλερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.