10' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους φαβοκεφτέδες πρώτα καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και τη δάφνη, και το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη φάβα.
  2. Ρίχνουμε 1½ λίτρο νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι η φάβα να λιώσει και να σχηματιστεί ένας πηχτός πουρές.
  4. Αφαιρούμε το κρεμμύδι μαζί με τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
  5. Αδειάζουμε τη φάβα σε ένα ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να κρυώσει πιο γρήγορα και την αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει τόσο ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
  6. Ρίχνουμε τη φάβα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ζυμώνουμε ελαφρώς για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
  7. Πλάθουμε το μείγμα σε μέτριους κεφτέδες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού (ή βάρους περίπου 60 γρ.).
  8. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι, ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  9. Σε ένα ρηχό σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι και «περνάμε» κάθε κεφτέ ώστε να αλευρωθεί καλά.
  10. Τινάζουμε να φύγει το περιττό, τους βάζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές.
  11. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ξηρό λευκό κρασί από Μοσχοφίλερο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών