ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜους πραλίνα με σοκολάταΜους πραλίνα με σοκολάτα
30' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: περίπου 2 μεγάλες κούπες των 250ml

Διαδικασία

  1. Για τη σπιτική τραγανή πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια και αμύγδαλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  3. Απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τα καβουρδίζουμε για 17 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  4. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε!
  6. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί για 5-6 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το νερό να ξεκινήσει να βράζει. Μόλις το νερό εξατμιστεί, η ζάχαρη θα ξεκινήσει να καραμελώνει.
  7. Μόλις γίνει μια ρευστή καραμέλα με χρυσαφένιο χρώμα, προσθέτουμε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα σποράκια βανίλιας. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καλυφθούν από την καραμέλα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αδειάζουμε πάλι στο ταψί με τη λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μία στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνει η καραμέλα.
  9. Σπάμε την καραμέλα με τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός. Αυτή είναι η πραλίνα.
  10. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό). Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε.
  11. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, διακόπτοντας τον φούρνο και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει (έτσι, δεν θα μας καεί).
  12. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με την πραλίνα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  13. Αδειάζουμε σε βάζο, κλείνουμε με το καπάκι και διατηρούμε την πραλίνα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου τρεις εβδομάδες.

Μυστικά

Το άλειμμα θα είναι σχετικά ρευστό αμέσως μετά την παρασκευή του. Όσο όμως κρυώνει, πήζει περισσότερο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών