![Εύκολο γλυκό ψυγείου με καραμέλα και πτι μπερ](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/06/eykolo-glyko-psygeioy-me-karamela-kai-pti-mper_gastronomos-420x560.jpg?v=1717335108)
1 ώρα
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για την κρέμα
Για την καραμέλα
Διαδικασία
Καραμέλα
- Για να ετοιμάσουμε την κρέμα καραμελέ ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20-21 εκ.
- Πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί, κουνάμε το σκεύος ώστε η καραμέλα να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει.
Κρέμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε πάνω στην καραμέλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την κρέμα καραμελέ να κρυώσει.
- Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαιράκι περιφερειακά της κρέμας, ώστε να την ξεκολλήσουμε από το σκεύος. Με προσοχή αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Επειδή η καραμέλα θα έχει υγροποιηθεί και θα χυθεί πάνω και γύρω από το γλυκό, φροντίζουμε η πιατέλα μας να μην είναι εντελώς επίπεδη, αλλά να έχει ένα μικρό γείσο γύρω γύρω, αλλιώς η καραμέλα θα χυθεί απέξω.
Στο ποτήρι μας : Παγώστε Μοσχάτα Ρίου -Πατρών, Σάμου, Λήμνου, Μαλβάζιες αρωματικές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.