ΕΞΟΔΟΣ

Πίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατεία

Όλοι στην Καρύτση για μεξικάνικο street food, signature κοκτέιλ, πίτσες με προζύμι 100 ετών και κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

25.11.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Πίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατεία

Θυμάμαι να βγαίνω στην πλατεία Καρύτση τη δεκαετία του 2010 όταν ήμουν φοιτήτρια. Γινόταν το αδιαχώρητο στο bar Pairidaeza, στην Πρίζα και στο Gin Joint. Η πλατεία ήταν τότε after office προορισμός για τους εργαζομένους, στέκι για τους θεατές μετά τις παραστάσεις. Πέρασε εποχές δόξας, στα μαγαζιά συνωστίζονταν θαμώνες όλων των ηλικιών και από όλη την Αθήνα. Έβγαζε πάντα μια ωραία ενέργεια και όλοι ήθελαν να βρίσκονται εκεί. Το 2020 έκλεισε το Gin Joint και σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Η πλατεία ερήμωσε, τα βράδια παρέμενε σκοτεινή και έμοιαζε αφιλόξενη. Μέχρι που φέτος τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Νέα μαγαζιά έκαναν την εμφάνισή τους, προσελκύοντας νέο κόσμο και φέρνοντας μαζί τους την παλιά ζωντάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην ΑθήναΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην Αθήνα

Bless me father: Κοκτέιλ και ωραίο bar food

«Θέλω τόσο πολύ να ξαναζωντανέψει η πλατεία Καρύτση», λέει ο Δημήτρης Τσάλας ο ιδιοκτήτης του Bless me father, που άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες στην πλατεία. Ήταν η αγαπημένη πλατεία των Αθηναίων, όλοι πέρναγαν καλά εδώ και την έχει ακόμη αυτή την ενέργεια». Το Bless me father είναι ένα all day στέκι που σερβίρει από το πρωί speciality καφέ και brunch. Το μεσημέρι και το βράδυ προσφέρει πιάτα στη φιλοσοφία του μοιράσματος, λίγα ωμά, κάποια τηγανητά, φρέσκες σαλάτες και sando burgers και τραγανό κοτόπουλο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σεφ Ασημάκης Χανιώτης. Η wine list έχει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα και τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος.

Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα, Τ/698-8011.323

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕκεί που τρώνε τα συνεργεία: 8 λαϊκές νοστιμιές εκτός πιάτσαςΕκεί που τρώνε τα συνεργεία: 8 λαϊκές νοστιμιές εκτός πιάτσας

Στο poncho για αυθεντικά τάκος

Είμαστε τυχεροί που έχουμε το Poncho στην Αθήνα γιατί μπορούμε να απολαύσουμε αυθεντικά μεξικάνικα τάκος. Ο Μεξικανός ιδιοκτήτης, Poncho Alvarez, με όρεξη να τα κάνει όλα από την αρχή, μαρινάρει ο ίδιος το κρέας του με μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές guajillo. Φτιάχνει το καλαμποκένιο μείγμα για τις τορτίγιες του και εννοείται τις ψήνει στο μαγαζί. Φτιάχνει επίσης, τις τρεις σάλτσες που προσφέρει: δροσιστική salsa verde από tomatillos, κόλιανδρο και άλλα αρωματικά, καπνιστή και καυτερή chipotle και μια δυνατή salsa habanero. Σπιτικά είναι και τα aguas locas, κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο που απογειώνονται με την προσθήκη μιας δόσης τεκίλα ή mezcal. Ή τα αντίστοιχα σε σφηνάκια που σε μεταφέρουν απευθείας στο Μεξικό!

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Αθήνα, T/210-33.17.538

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιοΤα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιο

Glug glug: Το μίνι wine bar της πλατείας

Camembert με μέλι τρούφας και δεντρολίβανο.

Οι ιδιοκτήτριες του Glug Glug, Τζούλια και Μαρία Σπυροπούλου κάποτε σύχναζαν στην πλατεία και θέλουν πολύ να τη δουν να ξαναζωντανεύει. Από ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν. Τα τραπεζάκια του Glug Glug, που έκανε εγκαίνια πριν από μερικές εβδομάδες πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γεμίζουν κάθε βράδυ. Τα αναμμένα κεριά δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τις μουσικές επιλογές του DJ. Έχουν μια ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Στο μενού βρίσκουμε πλατό με ιταλικά τυριά και αλλαντικά και τρεις επιλογές σε pinsa: μαργαρίτα, με σαλάμι picante και με γκοργκοντζόλα.

Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα, Τ/ 210-32.57.673

 

Gloria Gati: Για πάστα και για πίτσα

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πλατεία Καρύτση είναι το ιταλικό εστιατόριο Gloria Gαti. Ο Γιώργος Παπακώστας, που τον ξέρουμε από το Burger Joint και το Vittoria Gati στη Γλυφάδα, άνοιξε το νέο εστιατόριο με τα ωραία μαρμάρινα τραπέζια. Μας αρέσει γιατί ξεφουρνίζουν πίτσες με ζυμάρι από προζύμι 100 ετών από έναν φούρνο στην Νάξο. Δίνει στο ζυμάρι μια ωραία ξινούτσικη γεύση. Από τα ζυμαρικά προτίμησα την καρμπονάρα και το γεμιστό χειροποίητο ραβιόλι με γέμιση ιταλικών τυριών και σάλτσα cacio e pepe. Τα υπόλοιπα θέλουν δουλειά ακόμη. Ωραία η λίστα με τα κρασιά με επιλογές από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Στα συν και οι σαλάτες, που είναι περιποιημένες, πλούσιες και νόστιμες.

Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα, Τ/ 212-00.00.022

Pizza

Street food

Wine Bar

Εστιατόρια

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών