Θυμάμαι να βγαίνω στην πλατεία Καρύτση τη δεκαετία του 2010 όταν ήμουν φοιτήτρια. Γινόταν το αδιαχώρητο στο bar Pairidaeza, στην Πρίζα και στο Gin Joint. Η πλατεία ήταν τότε after office προορισμός για τους εργαζομένους, στέκι για τους θεατές μετά τις παραστάσεις. Πέρασε εποχές δόξας, στα μαγαζιά συνωστίζονταν θαμώνες όλων των ηλικιών και από όλη την Αθήνα. Έβγαζε πάντα μια ωραία ενέργεια και όλοι ήθελαν να βρίσκονται εκεί. Το 2020 έκλεισε το Gin Joint και σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Η πλατεία ερήμωσε, τα βράδια παρέμενε σκοτεινή και έμοιαζε αφιλόξενη. Μέχρι που φέτος τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Νέα μαγαζιά έκαναν την εμφάνισή τους, προσελκύοντας νέο κόσμο και φέρνοντας μαζί τους την παλιά ζωντάνια.
Bless me father: Κοκτέιλ και ωραίο bar food
«Θέλω τόσο πολύ να ξαναζωντανέψει η πλατεία Καρύτση», λέει ο Δημήτρης Τσάλας ο ιδιοκτήτης του Bless me father, που άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες στην πλατεία. Ήταν η αγαπημένη πλατεία των Αθηναίων, όλοι πέρναγαν καλά εδώ και την έχει ακόμη αυτή την ενέργεια». Το Bless me father είναι ένα all day στέκι που σερβίρει από το πρωί speciality καφέ και brunch. Το μεσημέρι και το βράδυ προσφέρει πιάτα στη φιλοσοφία του μοιράσματος, λίγα ωμά, κάποια τηγανητά, φρέσκες σαλάτες και sando burgers και τραγανό κοτόπουλο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σεφ Ασημάκης Χανιώτης. Η wine list έχει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα και τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος.
Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα, Τ/698-8011.323
Στο poncho για αυθεντικά τάκος
Είμαστε τυχεροί που έχουμε το Poncho στην Αθήνα γιατί μπορούμε να απολαύσουμε αυθεντικά μεξικάνικα τάκος. Ο Μεξικανός ιδιοκτήτης, Poncho Alvarez, με όρεξη να τα κάνει όλα από την αρχή, μαρινάρει ο ίδιος το κρέας του με μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές guajillo. Φτιάχνει το καλαμποκένιο μείγμα για τις τορτίγιες του και εννοείται τις ψήνει στο μαγαζί. Φτιάχνει επίσης, τις τρεις σάλτσες που προσφέρει: δροσιστική salsa verde από tomatillos, κόλιανδρο και άλλα αρωματικά, καπνιστή και καυτερή chipotle και μια δυνατή salsa habanero. Σπιτικά είναι και τα aguas locas, κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο που απογειώνονται με την προσθήκη μιας δόσης τεκίλα ή mezcal. Ή τα αντίστοιχα σε σφηνάκια που σε μεταφέρουν απευθείας στο Μεξικό!
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Αθήνα, T/210-33.17.538
Glug glug: Το μίνι wine bar της πλατείας
Οι ιδιοκτήτριες του Glug Glug, Τζούλια και Μαρία Σπυροπούλου κάποτε σύχναζαν στην πλατεία και θέλουν πολύ να τη δουν να ξαναζωντανεύει. Από ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν. Τα τραπεζάκια του Glug Glug, που έκανε εγκαίνια πριν από μερικές εβδομάδες πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γεμίζουν κάθε βράδυ. Τα αναμμένα κεριά δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τις μουσικές επιλογές του DJ. Έχουν μια ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Στο μενού βρίσκουμε πλατό με ιταλικά τυριά και αλλαντικά και τρεις επιλογές σε pinsa: μαργαρίτα, με σαλάμι picante και με γκοργκοντζόλα.
Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα, Τ/ 210-32.57.673
Gloria Gati: Για πάστα και για πίτσα
Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πλατεία Καρύτση είναι το ιταλικό εστιατόριο Gloria Gαti. Ο Γιώργος Παπακώστας, που τον ξέρουμε από το Burger Joint και το Vittoria Gati στη Γλυφάδα, άνοιξε το νέο εστιατόριο με τα ωραία μαρμάρινα τραπέζια. Μας αρέσει γιατί ξεφουρνίζουν πίτσες με ζυμάρι από προζύμι 100 ετών από έναν φούρνο στην Νάξο. Δίνει στο ζυμάρι μια ωραία ξινούτσικη γεύση. Από τα ζυμαρικά προτίμησα την καρμπονάρα και το γεμιστό χειροποίητο ραβιόλι με γέμιση ιταλικών τυριών και σάλτσα cacio e pepe. Τα υπόλοιπα θέλουν δουλειά ακόμη. Ωραία η λίστα με τα κρασιά με επιλογές από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Στα συν και οι σαλάτες, που είναι περιποιημένες, πλούσιες και νόστιμες.
Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα, Τ/ 212-00.00.022