ΕΞΟΔΟΣ

Wine is Fine: Τι κάνουν δυο Γάλλοι κι ένας Έλληνας στην οδό Βύσσης;

Δύο Γάλλοι και ένας Έλληνας σεφ άνοιξαν, ανάμεσα στα πομολάδικα της οδού Βύσσης, ένα φρέσκο wine bar στα πρότυπα των παριζιάνικων caves à manger.

30.03.2023
Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα
Wine is Fine: Τι κάνουν δυο Γάλλοι κι ένας Έλληνας στην οδό Βύσσης;

Λευκά τραπεζομάντηλα και Drake στα ηχεία. Instagrammers στα πομολάδικα. Μοδάτα φυσικά κρασιά και πιάτα γαλλικού μπιστρό –από κλασικό boeuf bourguignon μέχρι 90s «φινόκιο με καπνιστό σολομό». Και δεν είναι μόνο το φινόκιο με τον σολωμό. Το Wine is Fine, το φρέσκο wine bar που εμφανίστηκε στο κέντρο και στα stories πριν από λίγες ημέρες, κάνει διάφορα αισθητικά throwback στα 90s, σε συμφωνία με τα κλάμερ, τα bucket hats, τα τακούνια με πλατφόρμες και τις baguette bags που κυκλοφορούν τριγύρω.

Πίσω από το νέο μαγαζί βρίσκονται δύο Γάλλοι, o Rafael Wallon-Brownstone και ο Τhomas Brengou, μαζί με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη, οι οποίο νομίζω ότι κέρδισαν ένα μικρό λαχείο όσον αφορά στην τοποθεσία του μαγαζιού τους. Το Wine is Fine βρίσκεται στην οδό Βύσσης, τον δρόμο του εμπορικού τριγώνου με την (κάπως κουλή, αλλά πολύ αθηναϊκή) εξειδίκευση στα πόμολα και τα είδη κιγκαλερίας. Φουλ κεντρικά αλλά στην πραγματικότητα εκτός πιάτσας. Λίγο μόνο του και προστατευμένο. Νωρίς το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που ανοίγει και αρχίζει να βάζει τα πρώτα ποτήρια με δροσερά κρασιά, μαζεύει ήλιο ενώ όσο προχωράει το βράδυ παρακολουθεί από προνομιούχα θέση την κίνηση του δρόμου. Δεν είναι λίγες και οι παρέες που με ένα ποτήρι στο χέρι στέκονται στην απέναντι πλευρά του πεζόδρομου.

Τι τρώμε, τι πίνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στη Μαυρομιχάλη, τον νέο δρόμο-προορισμό του κέντρουΒόλτα στη Μαυρομιχάλη, τον νέο δρόμο-προορισμό του κέντρουΕδώ πίνουμε αποκλειστικά κρασιά ήπιας οινοποίησης, κυρίως ελληνικά και γαλλικά, χωρίς να λείπουν και επιλογές από την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία κ.α. Σε ποτήρι είναι διαθέσιμες λίγες μόνο ετικέτες (ξεκινώντας από τα 5 ευρώ) ενώ συνολικά οι επιλογές φτάνουν περίπου τις ογδόντα.

Το μενού δίνει σαφή κατεύθυνση προς το τσιμπολόγημα, με δυο-τρία κυρίως πιάτα και πιο πολλά μικρότερα σνακ (από χειροποίητο πατέ μέχρι απλά βραστά αυγά με μαγιονέζα), θυμίζοντας τις παριζιάνικες caves à manger σαν τη Buvette. Οι τελευταίες καθιέρωσαν ένα νέο είδος εξόδου στη γαλλική πρωτεύουσα: κάζουαλ, χωρίς ανάγκη για κρατήσεις, με ενδιαφέροντα κρασιά, μικρά, απλά πιάτα και προσιτές τιμές. Μια ακόμα πιο χαλαρή εκδοχή του wine bar, ιδανική για ένα ποτήρι κρασί και ένα ορεκτικό πριν την «κυρίως» έξοδο για φαγητό ή για μια τελευταία στάση πριν την επιστροφή στο σπίτι. Το μενού συνήθως περιλαμβάνει τυριά, αλλαντικά ή φαγητά -όχι απαραίτητα μαγειρεμένα. Για παράδειγμα το trademark της Buvette είναι οι καλής ποιότητας γίγαντες από κονσέρβα, μαζί με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ξύσμα λεμονιού. Μεζέδες με λίγα λόγια. Για την Αθήνα, δεν είναι καινούργιο κόνσεπτ per se. Το μπλέξιμο όμως με τα λευκά σατινέ τραπεζομάντηλα, την pop/hip hop/εκλεκτική μουσική και τα ιδιαίτερα κρασιά, είναι.

Στο Wine is Fine αυτά που μαγειρεύει ο Σταύρος Χρυσαφίδης θα αλλάζουν συχνά και θα έχουν επιρροές από διάφορες κουζίνες του κόσμου. Για αρχή η κουζίνα πάντως δίνει πιο γαλλικό στίγμα με μπαγκέτες (από το Τρομερό Παιδί) και βούτυρο (περιμέναμε κάποιο πιο ξεχωριστό, μας ενημέρωσαν ότι θα κάνουν σύντομα upgrade), πατατοσαλάτα με ρέγκα, σπιτικό χοιρινό πατέ, rillette (κρέας σαν ξεψαχνισμένο, που σιγομαγειρεύεται σε λίπος) με αγγουράκια τουρσί, τραγανά μανιτάρια σοτέ ή μοσχαρίσιο ταρτάρ. Το, τελείως κλασικό, boeuf bourguignon και η μακαρονάδα με τριμμένο αυγοτάραχο είναι τα δύο κυρίως πιάτα που κάλλιστα μπορούν να μπουν και αυτά στη μέση του τραπεζιού. Τόσο φωτογενή όσο και νόστιμα είναι τα αχλάδια ποσέ σε κόκκινο κρασί που σερβίρουν για επιδόρπιο μαζί με μια κρέμα από μασκαρπόνε και γιαούρτι.

Μόνο τις Κυριακές το Wine is Fine λειτουργεί με κρατήσεις, ανοίγει από το μεσημέρι και αντί για επιλογές από το καθημερινό μενού προσφέρει ένα comfort πιάτο (λουκάνικο με πουρέ, λαζάνια κ.α.) μαζί με επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί σε προκαθορισμένη τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTanpopo: Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δεν είναι μόνο για ράμενTanpopo: Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δεν είναι μόνο για ράμεν ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPoster: Φάγαμε στο πολυαναμενόμενο εστιατόριο της ΘεσσαλονίκηςPoster: Φάγαμε στο πολυαναμενόμενο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Wine is Fine

Βύσσης 6, Μοναστηράκι
  • Τηλέφωνο: 210-32.30.304
  • Ωράριο: Δευτέρα & Τετάρτη-Σάββατο: 18:00-01:30, Κυριακή: 13:30-18:30 (Τρίτη κλειστά)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Wine Bar

Αθήνα

Μοναστηράκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών