Με βάση, σχεδόν αποκλειστικά, ελληνικές πρώτες ύλες μαγειρεύει ο Γιώργος Ζαχείλας (σεφ που γνωρίσαμε από το Lost Athens του Παγκρατίου) σε ένα νέο μπιστρό του κέντρου. Το Okra βρίσκεται στο Μοναστηράκι αλλά μακριά από την πολλή φασαρία και την κίνηση, στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου στα χαμηλά της Μητροπόλεως, με εντυπωσιακή θέα στην Ακρόπολη. Πριν λίγες ημέρες δοκιμάσαμε μια πρώτη εκδοχή του συνοπτικού μενού που, σύμφωνα με τον σεφ, θα αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις εποχές.
Με τη πρώτη ματιά ξεκινάμε καλά. Ο περιποιημένος, λιτός χώρος δεν έχει ούτε την υπερπροσπάθεια, ούτε όμως το προκάτ στυλ που τείνουν να έχουν αρκετά από τα εστιατόρια της κατηγορίας «ο Παρθενώνας πιάτο». Πάτωμα σκακιέρα, μπαμπού καρέκλες και διακριτικές λεπτομέρειες είναι τα χαρακτηριστικά του – ένα σύγχρονο μπιστρό. Μικρή γκρίνια: για τη μουσική θα μπορούσαν σίγουρα να δείξουν λίγη περισσότερη φροντίδα, κάτι που να ταιριάζει με το υπόλοιπο ύφος του μαγαζιού.
Πρώτο από την παραγγελία έφτασε το σπιτικό, προζυμένιο ψωμί μαζί με θόγαλα και λάδι με αποξηραμένα μυρωδικά. Ένα ωραίο, μεστό καλωσόρισμα. Το γυαλιστερό πατατόψωμο με γλάσο ντομάτας, αν και αφράτο και καλοφτιαγμένο, άφηνε λίγη παραπάνω γλύκα απ’ ό,τι χρειαζόταν. Το κυρίως μέρος του μενού είναι γεμάτο με αναφορές σε γνώριμα ελληνικά πιάτα, δημιουργικά ερμηνευμένα, όπως για παράδειγμα μια οσπριοσαλάτα με κολιό μαρινάτο, ξίδι μπίρας και πιπεριά Φλωρίνης, τα θράψαλα με σέσκουλα, άγουρες ντομάτες και κεφίρ ή το ψητό, λεμονάτο κοτόπουλο που σερβίρουν με τον δικό τους, σπιτικό, ξινόχοντρο τραχανά.
αυγολέμονο, ενισχυμένο με στάκα. Αν και μας άρεσε η ιδέα του σιταριού στη θέση του ρυζιού που βρίσκουμε συνήθως στους γεμιστούς ανθούς, ίσως τελικά το ρύζι να έδενε και να μέλωνε πιο ωραία μαζί με το καλομαγειρεμένο κατσικάκι.
Ενδιαφέρον είχαν οι «ανθοί με τα κολοκύθια τους». Τα κολοκυθάκια μαγειρεμένα έτσι ώστε να μένουν λίγο τραγανά, οι ανθοί τους γεμιστοί με μαδημένο κατσικάκι και σιτάρι, και όλα μαζί λουσμένα με ένα πλούσιοΑγαπημένη στιγμή του μενού ήταν το ψάρι ημέρας (μπακαλιάρος στην περίπτωσή μας) που τυλίγεται σε αμπελόφυλλα, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από άγρια χόρτα, μια απαλή βουτυρόσαλτσα και μικρά, όξινα στολιδάκια (λουλούδια, πίκλες κ.ο.κ.). Απολαυστική και η μπριζόλα από iberico ελληνικής εκτροφής της φάρμας Kermes με φινόκιο, ξινόμηλο και σάλτσα από γλυκό, σαμιώτικο κρασί. Από τα γλυκά που επιμελείται ο Αλέξανδρος Κόνιαρης (Φίλινγκς) ευχαριστηθήκαμε περισσότερο την δροσερή σοκολατένια κρέμα, αρωματισμένη, με μανταρίνι και γενναία ποσότητα κάρδαμου – αρωματικό και αναζωογονητικό.