ΕΞΟΔΟΣ

Και φαγητό και κοκτέιλ: 7 μαγαζιά για να φάμε και να πιούμε ωραία το Σαββατοκύριακο

Εμπνευσμένα πιάτα, ωραία ποτά: 7 στάσεις... κοκτέιλ και φαγητού γωνία, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

20.10.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Και φαγητό και κοκτέιλ: 7 μαγαζιά για να φάμε και να πιούμε ωραία το Σαββατοκύριακο

Τίποτα καλύτερο από ένα κοκτέιλ για να μας χαλαρώσει και να μας βάλει στους ρυθμούς του Σαββατοκύριακου. Αν δεν θέλετε να δίνετε ραντεβού πρώτα στα μπαρ και έπειτα να πέφτετε πάνω σε γεμάτα εστιατόρια ή το ανάποδο, υπάρχουν μαγαζιά με καλή κουζίνα και μπάρα. Εδώ τρώμε νόστιμο φαγητό πίνοντας καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Birdman: Η γιαπωνέζικη pub που αγαπά την τζαζ

Στην μπάρα της γιαπωνέζικης παμπ του Άρη Βεζενέ έχουμε περάσει βραδιές δίχως τέλος, με σοβαρά, μίνιμαλ κοκτέιλ και new age καλαμάκια με καρδιές και πέτσες κοτόπουλου, κι άλλα λιγότερο extreme αλλά εξίσου εκλεκτά υλικά που ψήνονται μπρος στα μάτια μας. Εντάξει, εδώ θα βρούμε και μια από τις πιο αξιόλογες λίστες με γιαπωνέζικα ουίσκι στην Αθήνα, αλλά δίπλα στους καπνούς από το γκριλ χτυπάνε και τα σέικερ με σοφιστικέ κοκτέιλ. Κι ενώ απολαμβάνουμε κατευθείαν από την ψησταριά yakitori με καρδιές, tsukune και sasami, αλλά και donburi bowls και βοδινά nigiri, ακούγοντας japanese jazz and nigerian funk μουσικές, το φαγητό μας γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό συνδυασμένο με τη γλυκιά, βυνώδη γεύση ενός υπέροχου Old-Fashioned, με ένα ηλεκτρίζον γιαπωνέζικο highball ή ένα house Japanese Ume Bloody Mary με τόνους ουμάμι. Ν.Μ.

Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτάΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτά

NiDo: Το γαστρομπάρ της οδού Λεβέντη

Σε εκείνο τον πάγκο που βλέπει στη Λεβέντη και που με την τζαμαρία είναι ανοικτή κι είναι σαν να κάθεσαι πρώτο τραπέζι πόλη, στα ψηλά τραπέζια απέναντι από τη μικρή κουζίνα ή στον καναπέ κάτω από φωτεινά ουράνια τόξα, καρδιές και «yeah baby». Στο Nido, που στα ισπανικά σημαίνει «φωλιά», «ένα μέρος για να κρυφτείς», θα το βρεις το σημείο σου. Παίρνεις το κοκτέιλ σου και δίπλα του βάζεις κάποια από τα παιχνιδιάρικα σύγχρονα «μεζεδάκια» που προτείνει ο Νίκος Θωμάς, τα οποία αντλούν ιδέες και υλικά από διάφορες κουλτούρες: στρείδια καπνιστά με βούτυρο n’duja, που τους δίνει ωραία καυτερή επίγευση, μοσχάρι ταρτάρ από βιολογικό φιλέτο, με μαγιονέζα με νιφάδες αποξηραμένης παλαμίδας, πίκλες κρεμμυδιού και μια γήινη πούδρα από μανιτάρια πορτσίνι, ένα λιχούδικο πατατόψωμο (ένα θα πω, έχει λαρδί) που το σερβίρουν με γκρεμολάτα, ένα νοστιμότατο πικάντικο καλαμάρι…  Ωραία χορτοφαγική έκπληξη, το σουβλάκι κουνουπίδι με βινεγκρέτ με wasabi και φυστίκια Αιγίνης. Είναι πολύ, πολύ καλό. Α.Σ.

Λεβέντη 5, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.50.226

Kitschen: Το αγαπημένο ασιατικό του Πειραιά

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ένα από τα πιο fun μαγαζιά της πόλης βρίσκεται στον Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι, ανάμεσα σε απρόσωπα γραφεία ναυτιλιακών. Η φρέσκια ομάδα πίσω από το Kitschen, με επικεφαλής τον Δημήτρη Liem στο φαγητό και τον Σπύρο Μινέτο στα ποτά, έχει ελληνο-ασιατική κουλτούρα και προτείνει πανασιατικές γεύσεις με ευρείες αναφορές. Κάτω από τα ροζ neon φώτα,  δοκιμάζουμε φανταστικά ντάμπλινγκ (αγαπημένα αυτά με τα ζουμερά κομματάκια γαρίδας στο εσωτερικό), sushi rolls, nigiri, ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι, τηγανητό κοτόπουλο ή καβούρι ταρτάρ. Για συνοδεία: μυρωδάτα κοκτέιλ με εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

Proveleggios: Νόστιμες εκπλήξεις στον πεζόδρομο

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PROVELEGGIOΣ (@proveleggiosathens)

Είναι λίγο δύσκολο να αποκωδικοποιήσει κανείς το μενού του Proveleggios. Ανάλογα τη μέρα και τις ορέξεις της ομάδας θα βρεις και ένα διαφορετικό, απρόσμενο μιξ από λιχουδιές. Μπορεί να είναι τάκος ή μπορεί να είναι γαμοπίλαφο, shakshuka με σουτζούκι ή τραβηχτό noodle, κουνουπίδι στα κάρβουνα ή προζυμένια πίτσα στον ξυλόφουρνο. Πάντως ό,τι και να είναι, συνήθως προσφέρεται για μοιρασιά με την παρέα και ταιριάζει με τα πάντοτε σοφιστικέ και πεντανόστιμα κοκτέιλ της Πόπης Σεβαστού – από λευκό Negroni με σέλερι, μέχρι Thai Margarita με τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο ή σέρι με βερμούτ και πετιμέζι. Γ.Π.

Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, T/210-52.34.749

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Στο Nyx, απέναντι από την Ακρόπολη

Και θέα έχεις στην Ακρόπολη και στην Αθήνα από τα ψηλά, και κοκτέιλ, και ρυθμικές μουσικές στ’ αυτιά, στην ταράτσα του Academias Hotel. Αλλά είναι και η κουζίνα του Δημήτρη Κότσαλη. Τα πιάτα «μπλέκουν» όμορφα αρώματα και γεύσεις κι έχουν ωραίες μικρές εντάσεις να τα ηλεκτρίζουν. Τσιμπολογάς μερικά φασολάκια edamame που έρχονται ζεστά-ζεστά (προτείνω αυτά με την καυτερή, ελαφρά σκορδάτη σάλτσα τσίλι) με την πρώτη γουλιά από το κοκτέιλ σου – το μπαρ παίζει κι αυτό με ιαπωνικά (αφρό yuzu εδώ, mirin εκεί, shiso παραπέρα) και ευρύτερα ασιατικά υλικά. Και μετά δοκιμάζεις εξωτικό σεβίτσε μυλοκόπι, ταρτάρ τόνου σε τραγανά τάκος, πολύ καλοφτιαγμένα gyoza, διάφορα ψητά στη ρομπάτα – όποιος αγαπά την fusion ιαπωνική κουζίνα θα χαρεί πολλές ωραίες ιδέες σε πολύ καλές εκτελέσεις. Α.Σ.

Academias Hotel , Ακαδημίας 38 & Ομήρου, Αθήνα, Τ/210-36.70.000, 698-15.18.000

Buba Bistrot Exotique: Βράδια ταϊλανδέζικα


Ταξιδιάρικη εξωτική αισθητική και υπέροχα διακοσμημένο, το νεοκλασικό κτίριο του Μπενάκειου βρεφονηπιακού σταθμού της Κηφισιάς ζει μια καινούρια ζωή γεμάτη μουσικές swing, calypso, ρέγκε και φολκ. Κοκτέιλ και φαγητά, φτιαγμένα με παρόμοια υλικά από την κουζίνα του Buba, μοσχοβολάνε λέμονγκρας, κάρδαμο, καρύδα και ταϋλανδέζικο βασιλικό, κι έχουν πικάντικη γεύση από τζίντζερ και τσίλι. Πάστες τσίλι, κάρι, ζωμοί και μαρινάδες φτιάχνονται στη κουζίνα της. Δοκιμάζουμε μια καλή εκδοχή ταϋλανδέζικης feel good μαγειρικής με επιρροές από Βιετνάμ και Χονγκ Κονγκ, από σούπα Tom Yum, σαλάτα με βερμιτσέλι νουντλς και πάπια, dumplings γαρίδας και κάρυ khao soi με κοτόπουλο, και συνοδεύουμε με νόστιμα κοκτέιλ από μια ενδιαφέρουσα λίστα που περιλαμβάνει επίσης low ABV (χαμηλού αλκοόλ) και mocktails χωρίς αλκοόλ. Ν.Μ.

Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, Τ/210-62.31.151

Balthazar: Πέσκιας εις τον κήπο

Τέλη Οκτωβρίου φτάσαμε και ο κήπος είναι ακόμη κι ακόμη στα χάι του. Όλο ζωντάνια. Στη «σκιά» του νεοκλασικού της οδού Τσόχα το καλοκαίρι καλά κρατεί. Τα κοκτέιλ – παραλλαγές σε τζιν τόνικ, πικάντικη Paloma, διάφορες μείξεις με τροπικά στοιχεία– δίνουν και παίρνουν στο μπαρ. Και στην κουζίνα ο Χριστόφορος Πέσκιας μπλέκει ελληνικά στοιχεία και γεύσεις του κόσμου εναλλάσσοντας στο μενού πιάτα όπως η εναλλακτική χωριάτικη σαλάτα με «burrata» φέτας, εκείνο το απίθανο ωμό λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, νερό ντομάτας, φρούτα του πάθος και ελαιόλαδο, σερβιρισμένο με φρυγανισμένο ψωμί για να κάνεις βούτες, ο τόνος με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, wakame και σάλτσα teriyaki ή τα αρνίσια παϊδάκια με πλιγούρι, zhug sauce και γιαούρτι. A.Σ.

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι: Τ/ 210-64.41.215

Εστιατόρια

Μπαρ

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Κεραμεικός

Κηφισιά

Κολωνάκι

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών