ΕΞΟΔΟΣ

Negroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Το κλασικό Negroni φτιάχνεται με μόνο τρία υλικά –τζιν, βερμούτ και μπίτερ– σε απόλυτη ισορροπία. Στην Αθήνα ωστόσο κυκλοφορούν και παραλλαγές που μας ανοίγουν την όρεξη για πειραματισμούς.

20.09.2023
Negroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Ιταλική καταγωγή έχει το διάσημο ρουμπινί κοκτέιλ που φτιάχνεται με μόλις τρία υλικά σε ιδανική ισορροπία. Δυνατό, σοφιστικέ, πικρό στην αρχή, γλυκόπικρο λίγο αργότερα, το Negroni είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και για να το ετοιμάσει κανείς δεν χρειάζεται παρά μόνο τζιν, γλυκό βερμούτ και μπίτερ (παραδοσιακά Campari), σε ισόποσα μέρη. Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1919. Λέγεται πως μια βραδιά που ο περιπετειώδης κόμης Camillo Negroni έπινε στο Caffe Giacosa στη Φλωρεντία, ζήτησε από τον μπαρτέντερ κάτι σαν το Americano, αλλά λίγο πιο δυνατό. Τη θέση της σόδας πήρε λοιπόν το τζιν και κάπως έτσι γεννήθηκε το Negroni. Σε μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές στο Negroni, o Όρσον Γουέλς γράφει από τη Ρώμη το 1947: «Τα μπίτερ είναι εξαιρετικά για το συκώτι, το τζιν είναι βλαβερό. Το ένα ισορροπεί το άλλο».

Πολλοί περιγράφουν το Negroni ως μια «μελέτη στην ισορροπία» καθώς κάθε γουλιά από το βαθυκόκκινο κοκτέιλ είναι ένα συνεχές και κομψό παιχνίδι μεταξύ πικρού και γλυκού. Παρόλα αυτά, μαζί με την αναγέννηση των κλασικών κοκτέιλ και την εκτόξευση της δημοφιλίας του Negroni άρχισαν να εμφανίζονται και οι παραλλαγές του. Μπορεί να είναι Negroni ένα κοκτέιλ με καφέ, με ρόδι, με βούτυρο κακάο ή ακόμα και με ρούμι; Δοκιμάστε μία από τις πέντε ακόλουθες αθηναϊκές παραλλαγές του για να αποφασίσετε μόνοι σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣdaiquiri κοκτέιλDaiquiri: Η ιστορία του πιο καλοκαιρινού κοκτέιλ και 4 συνταγές

Pomegranate Negroni στο Felicita

Η ώρα του απεριτίβο στο Felicita έχει κρασιά και μπόλικα ελαφριά κοκτέιλ, αλλά και μια ολόκληρη κατηγορία του μενού αφιερωμένη στο Negroni. To πιο κοντινό στο κλασικό φτιάχνεται με τζιν αρωματισμένο με κόλιανδρο και έπειτα ακολουθούν πιο εκκεντρικές παραλλαγές σαν το Pomegranate Negroni, με ιταλικής προέλευσης μπίτερ αρωματισμένο με ρόδι.

Felicita, Μεγάλου Βασιλείου 40, T/ 211-00.15.858

Oaxaca Negroni στο Barro Negro

Το Μεξικό και η Ιταλία συναντιούνται απρόσμενα ταιριαστά στο Oaxaca Negroni του Barro Negro που αντικαθιστά το ένα τρίτο του κοκτέιλ, το τζιν, με μεσκάλ. Το Campari παραμένει στη θέση του, ενώ την τριάδα συμπληρώνει το χειροποίητο βερμούτ που ετοιμάζει η ομάδα του μπαρ. Είναι ιδιαίτερο καθώς φτιάχνεται με βάση το παλαιωμένο Μαυροτράγανο συν ένα συμπληρωματικό ποσοστό από Λιάτικο και ποικιλία αρωματικών. Το αποτέλεσμα είναι έντονο και γεμάτο, με καπνιστή διάσταση και ξύλινες νότες.

Barro Negro, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210-01.07.618

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από ΜεξικόPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από Μεξικό

Adam & Eve στο Λοκάλι

Adam & Eve

Lila Pause

Τζινάτο κοκτέιλ το Negroni, δηλωμένος λάτρης του τζιν ο συνιδιοκτήτης του Λοκάλι, Δημήτρης Κιάκος, φυσικό επακόλουθο οι όχι μια και δύο αλλά τρεις παραλλαγές που βρίσκουμε στον κατάλογο του αθηναϊκού μπαρ. Ξεχωρίζουμε το Adam & Eve που περιλαμβάνει τζιν αρωματισμένο με φύλλα συκιάς, γλυκό βερμούτ και μπίτερ, το οποίο σερβίρεται με κυβάκια από αποξηραμένη μπανάνα Nami από την Κρήτη. Τα άλλα δύο νεο-Negroni είναι μια πιο ήπια εκδοχή με φράουλα και βούτυρο κακάο με το όνομα Lila Pause και το Nitro Cold Brew που όπως φανερώνει και το όνομά του, τονώνει την πικράδα με καφέ κρύας απόσταξης (συν μια ιδέα από τόνκα).

Λοκάλι, Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/690-61.03.005

Tiki Negroni στο Odori

Αν επιμένετε κλασικά, στο Odori θα βρείτε μια από τις πιο προσεγμένες εκδοχές του κοκτέιλ, το Rested Negroni, με τζιν, μια μίξη από τέσσερα διαφορετικά βερμούτ, ιταλικό μπίτερ και ελληνικό λικέρ δίκταμο. Όσοι έχουν όρεξη για πειραματισμούς μπορούν να δοκιμάσουν όμως το αρκετά διαφορετικό Tiki Negroni, με blend από ρούμια Καραϊβικής, το δικό τους βερμούτ και τρία διαφορετικά ιταλικά μπίτερ – όλα μαζί «μαγειρεμένα» με καραμελωμένο ανανά.

Σκουλενίου 2, Αθήνα, Τ/ 210-33.14.674

Παλαιωμένο Negroni στο Barreldier

O Mario Basso δημιουργεί χειροποίητα βερμούτ και μπίτερς και δίνει έξτρα πολυπλοκότητα στα κοκτέιλ του παλαιώνοντάς τα. Αυτό κάνει και στην περίπτωση του Negroni, που φτιάχνεται με συνδυασμό από δύο διαφορετικά, αρκετά αλκοολικά τζιν, το δικό του βερμούτ από σαρανταένα βότανα και μπαχαρικά, και Campari. Όλα μαζί παλαιώνουν για περίπου έξι μήνες σε βαρέλι ενώ στο τέλος το δυνατό κοκτέιλ σερβίρεται με κουμκουάτ, μαριναρισμένο σε παλαιωμένο Negroni και κάρδαμο.

Barreldier, Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, T/210-32.54.711

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!Μαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Τζιν

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Μπαρ

Αθήνα

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών