ΕΞΟΔΟΣ

Στο Gastone φτιάχνουν ντοματοσαλάτα με μπατάλες Βραυρώνας

Έχει όλα τα υλικά για να γίνει στέκι το Gastone στην Πραξιτέλους, στο κέντρο της Αθήνας. Έχει αυτό το επιμελώς ατημέλητο και μια σπάνια αγάπη στα ντόπια προϊόντα.

29.07.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Αποκαρωμένοι από την αθηναϊκή ζέστη, συρθήκαμε ως την Πραξιτέλους, στο πεζοδρομημένο τραπέζιο όπου έχει τα τραπέζια του το Gastone. Μία το μεσημέρι, Τρίτη, κίνηση, τα μαγαζιά τριγύρω ανοιχτά. Τι ωραίο το κέντρο! Να κατεβαίνετε στο κέντρο, να πηγαίνετε στα εμπορικά μαγαζιά του, αν φύγουν αυτοί οι ζωτικοί χυμοί από τις αρτηρίες του, τη βάψαμε, θα γίνει ένα λούνα παρκ για foodies και τουρίστες.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.
Κλεομένης Ζουρνατζής

Την ώρα αυτή, το Gastone καθάριζε τα τραπέζια του, έβαζε σουπλά, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια. Πρώτοι πελάτες, κάναμε σεφτέ. Η δροσιά από τις μεγάλες λεύκες και ένα ψιλό αεράκι από τους τρεις δρόμους που πλαισιώνουν τη σούδα αυτή, Πραξιτέλους, Ευριπίδου, Αγίου Μάρκου, δικαίωσε την επιλογή. Και όταν ο ήλιος γύρισε και μας βρήκε, και σε κάθε αλλαγή, το προσωπικό εκεί: έβαλαν ανεμιστήρα, έφεραν και άνοιξαν μια μεγάλη ομπρέλα, την πήγαν πιο δω, πιο κει.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Είχα καιρό να πάω στο Gastone. Έγραφα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν πρωτοάνοιξε, σε αυτήν εδώ τη σελίδα: «Το Γκαστόνε μού θυμίζει τη λαχταριστή αυθάδεια του λονδρέζικου St. John. Θα γίνει μια σκέπη στο κέντρο». Και έχω την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Στο τρίωρο που ήμασταν εκεί, ήρθαν φίλοι του Ζουρνατζή, του αρχηγού του μαγαζιού, πελάτες που έγιναν φίλοι, πελάτες που περνούσαν καλά. Τους βλέπαμε, ήταν όλοι χαλαροί και χαρούμενοι.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Έχει όλα τα υλικά για να γίνει στέκι το Gastone. Είναι προσγειωμένο, είναι νόστιμο και χαλαρό, έχει αυτό το επιμελώς ατημέλητο που ασκεί μαγνητική έλξη. Και είναι ουσιωδώς γκουρμέ, χωρίς να το νοιάζει να φαίνεται γκουρμέ. Δεν ξιπάζεται, δεν κάνουν φιγούρα τα πιάτα, είναι στην εσωτερική λογική του η αναζήτηση και η ανάδειξη της ποιοτικής πρώτης ύλης, η απλότητα, η καθαρότητα των γεύσεων.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Δείτε τώρα τι έγινε την Τρίτη με εμάς: μας είπαν ότι έχουν μπατάλες, αυτές τις άχαρες, μεγάλες, κακομούτσουνες ντομάτες της Βραυρώνας. Βαριές, σαρκώδεις, με πυκνή ντοματένια νοστιμιά, ένα κορυφαίο προϊόν της αττικής γης, από τα κορυφαία όλης της χώρας. Είναι η εποχή τους τώρα. Τις φτιάχνουν σαλάτα με διάφορα, εμείς τις ζητήσαμε με τα ελάχιστα. Ευελιξία: μας τις έφεραν σε πιατέλα, κομμένες ροδέλες, ωραία αλατισμένες, με λίγο ξερό κρεμμύδι και ελάχιστα φύλλα φρέσκο θυμάρι. Σε μια πλημμύρα από πικάντικο ελαιόλαδο. Αν αυτό δεν είναι γκουρμέ, δεν ξέρω τι είναι.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.
Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

Συμπληρώσαμε με τα ωραία χειροποίητα αλλαντικά τους. Μοναδικά στο είδος τους. Ένα ωραίο φιλετάκι (teres major) από ελληνικό βοδινό. Ένα πιατάκι τραγανή γουρουνοπούλα. Κρασί, μπίρες και ένα κοκτέιλ στο τέλος μαζί με παγωτό φυστίκι. Η ώρα πέρασε, πήραμε τον δρόμο για το σπίτι. Ένα ωραίο αθηναϊκό στέκι θα μας περιμένει ξανά.

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Gastone

Πραξιτέλους 43, Αθήνα
  • Τηλέφωνο : 210-32.11.455
  • Ωράριο : Ανοιχτά καθημερινά από τη 1 μ.μ.
  • Κόστος : περίπου 25 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά (ανάλογα με τη διάθεση κατανάλωσης)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 998.

All day

Για κρέας

Μπαρ

Αθήνα

Μοναστηράκι

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών