ΕΞΟΔΟΣ

Σε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρες

Καντίνες, ξύλινα σπιτάκια και «παράθυρα» στον δρόμο βγάζουν πίτσα, μπέργκερ, κεφτεδάκια, κοκτέιλ και βάζουν τη δική τους πινελιά στην καλοκαιρινή σκηνογραφία της πόλης.

08.07.2022
Σε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρες

Περνώντας από μπροστά τους κάποια στιγμή της ημέρας, παίρνεις κάτι  «αμαρτωλό» στα γρήγορα. Σταθμεύεις δίπλα τους πεινασμένος, με τα αλάρμ αναμμένα μετά τα νυχτοπερπατήματα. Παλιοκαιρίσιες και νέας κοπής, οι καντίνες είναι κομμάτι της ζωής της πόλης. Αλλά κάποιες φορές ξεφεύγουν λίγο από τη γνώριμη συνταγή. Μπαίνουν και σε άλλα «χωράφια». Σε άλλα σενάρια εξόδου. Άλλα πιο απλά, άλλα λίγο πιο… αμπιγιέ, άλλα πιο αλέγρα κι άλλα πιο χαλαρά. Εντός κι εκτός κτιρίων, σε αλάνες κι αστικές αυλές, κάτω από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια με τα μοτοράκια των κλιματιστικών και τις κεραίες, δίπλα σε δέντρα και πρασινάδες, σκαρφαλωμένες σε ταράτσες, έχουν πολλές διαφορετικές επιλογές σε φαγητό, ποτό και κοκτέιλ που σου κεντάνε καλοκαίρι στα χείλη.

 

Retiré@Ergon Ηοuse: κοκτέιλ… με δύο ρόδες κάτω από την Ακρόπολη

H ταράτσα θυμίζει αυλή που ανέβηκε στα ψηλά

Στο μενού θα βρείτε μπέργκερ σε πολλές παραλλαγές

Η ομάδα των Clumsies επιμελείται το μπαρ

Αυτή η λευκή καντίνα βλέπει Ακρόπολη. Έχει σκαρφαλώσει στην ταράτσα του Ergon House, του foodie hotel των αδερφών Δούζη, σε μια ταράτσα στρωμένη με χαλικάκι, που περικυκλωμένη από ζαρντινιέρες με φυτά, φωτισμένη με σειρές από γλομπάκια, μοιάζει με αυλή που σκαρφάλωσε πάνω από την πόλη. Eκεί φτιάχνονται τα κοκτέιλ με την υπογραφή της ομάδας του The Clumsies, που πίνεις καθισμένος στα τραπέζια ή στις ξύλινες κερκίδες-καθιστικά με τα άνετα μαξιλάρια − προτείνουν aπό Τommy’s Μargarita και Νegroni με φρούτα του πάθους on tap μέχρι Martini με καραμελωμένο μήλο ή ένα διαφορετικό Bloody Mary με τσίπουρο. To νέο πρότζεκτ street food που κάνει πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι εκεί στα ψηλά, ονόματι Balboa, το οποίο επιμελείται ο Οδυσσέας Μπόγιογλου, κι είναι εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’90, βάζει τη δική του πινελιά στο χαλαρό νυχτερινό σενάριο του Retiré με χοτ ντογκ με σιγομαγειρεμένο chili con carne και μπέργκερς σε διάφορες παραλλαγές, όπως ένα smashed bacon cheeseburger ή ένα άλλο με ξεψαχνισμένο χοιρινό. Α.Σ.

Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Τ/ 210-01.09.090. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 -–1:00, Σάββατο & Κυριακή 15:00 – 1:00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόληΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόλη

 

Γαλιάντρα: Μια καντίνα που έχει τη δική της πολύχρωμη αυλή

Τα κεφτεδάκια της Γωγώς Δελογιάννη

Η πολύχρωμη αυλή που γράφει καλοκαίρι στην ούγια

Το vegan sloppy Joe

Δεν ξέρω πώς ήταν άλλοτε. Η πρόσοψη του σπιτιού της δεκαετίας του ’20 στην πλατεία Αυδή είναι το μόνο που παραμένει στη θέση του. Θα ήταν ένα ακόμη μελαγχολικό αθηναϊκό κτίριο-φάντασμα, αν η Νέλλη Μποφίλιου του διπλανού Μπλε Παπαγάλου μαζί με τη Γωγώ Δελογιάννη και τον Μιχάλη Δημάκο δεν αποφάσιζαν να σενιάρουν τον χώρο, να στρώσουν χαλικάκι και να στήσουν σ’ αυτή την εσωτερική αυλή μια καντίνα με κίτρινη τέντα και πράσινα, κίτρινα και κόκκινα βαρέλια αντί για τραπεζάκια/stands. Πολύχρωμα σημαιάκια διασταυρώνονται πάνω από το κεφάλι σου, η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη και λίγο φεστιβαλική, και τα κεφτεδάκια της Γωγώς, ζυμωμένα με κιμά από βιολογικό μοσχάρι Κερκίνης, που είναι η τοπ σπεσιαλιτέ εδώ, και τα παίρνεις αν θέλει και σε σάντουιτς με τσαλαφούτι και ντομάτα, δίνουν και παίρνουν. Όσο για τους vegans, τρώνε sloppy Joe με κιμά σόγιας, κρεμμύδια σοτέ, αγγουράκι και vegan μαγιονέζα. Τελευταία άφιξη, το σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο, παρμεζάνα, μπέικον, χειροποίητη πίκλα αγγουριού, μαγιονέζα, ντομάτα και iceberg, το έχουμε βάλει στα υπ’όψιν. Κι αυτά κι όλα τα υπόλοιπα που θα δείτε γραμμένα στον μαυροπίνακα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μπίρες και frozen Μargaritas. Συνδυάζονται ωραία με μια βόλτα στο Μεταξουργείο, απογευματινή ή βραδινή, και μια που σερβίρονται μέχρι τις δυο ή τις τρεις το πρωί, είναι ό,τι πρέπει και για τους ξενύχτηδες που θέλουν να φάνε κάτι και… ένα ακόμη χαλαρό ποτό. Α.Σ.

Γιατράκου 4, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο Τ/699-71.72.784. Δευτέρα έως Πέμπτη και Κυριακή 18.00-2.00, Παρασκευή και Σάββατο 18.00-3.00.

 

Diego: Γεύσεις Ασίας και Λατινικής Αμερικής κι… Ακρόπολη

Το μπροστινό μπαρ με τη σιδερένια, σκουριασμένη πρόσοψη θυμίζει καντίνα/ φωτογραφία: Γιάννης Ουμουδουμίδης

φωτογραφία: Γιάννης Ουμουδουμίδης

φωτογραφία: Γιάννης Ουμουδουμίδης

Στον πεζόδρομο της Αδριανού συναντάμε το Diego. Έχουν απλώσει βελούδινους καναπέδες, πλαστικά σκαμπό, ξύλινα τραπέζια στολισμένα με φρέσκα φρούτα και γυάλινα σκαλιστά μπουκάλια, ομπρέλες παραλίας ακόμα και καφάσια κόκα κόλα. Το μπροστινό μπαρ με τη σιδερένια, σκουριασμένη πρόσοψη θυμίζει καντίνα, ενώ όσο προχωράς προς το εσωτερικό, το Diego επιχειρεί και εκεί να αναπαράγει την αίσθηση της «φθαρμένης πολυτέλειας»: γυάλινοι πολυέλαιοι και απλίκες μαζί με πλαστικές καρέκλες, εξωτικά φυτά, εντυπωσιακά μωσαϊκά και έντονες χρωματικές αντιθέσεις στους τοίχους. Το μαγαζί έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς: ένα fruit bar στα αριστερά, σκιερό και ατμοσφαιρικό, διαδρόμους, εσωτερική αυλή και ένα μεγάλο κυκλικό μπαρ στο κέντρο όπου η μουσική παίζει πιο δυνατά. Ο καθένας μπορεί να βρει το σημείο του. Από το να πάρει κάτι από την καντίνα και να καθίσει στο παγκάκι απέναντι, να κοιτάει την Ακρόπολη και να πίνει τη μπίρα του, μέχρι να κάτσει στο fruit bar που εστιάζει περισσότερο στο φαγητό ή στον χώρο του μπαρ που έχει περισσότερο αίσθηση κλαμπ. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις ταϊλανδέζικα, χειροποίητα κάρι, ντάμπλινγκ με σπιτικό κίμτσι, μικρά καβούρια με μαλακό κέλυφος που τηγανίζονται και τρώγονται ολόκληρα, φιλέτο πάπιας, ακόμα και «καλαμάκι» με συκώτι γάλακτος και φουά γκρα σε τιμές που κυμαίνονται από τα 5 μέχρι τα 12 ευρώ. Όλα σερβίρονται σε μιας χρήσης, βιοδιασπώμενα πιάτα από μπαμπού και τρώγονται είτε στα τραπέζια είτε στο όρθιο. Μ.Π.

Αδριανού 1, Θησείο, Τ/ 210-32.39.353. Καθημερινά 9.00 – 3.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα άλλα τυλιχτά: Τα σουβλάκια μας φέτος έχουν ψάρι, μπρίσκετ ή vindalooΤα άλλα τυλιχτά: Τα σουβλάκια μας φέτος έχουν ψάρι, μπρίσκετ ή vindaloo

 

Ούρσα: Aυτό το street food το είχες και στο χωριό σου

Ο Δημήτρης Στρατής / φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τα… παραδοσιακά σάντουιτς του Ούρσα / φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ο ιδιοκτήτης του, Δημήτρης Στρατής, σκέφτηκε να φτιάξει μια σταθερή καντίνα όπου οι πελάτες θα παίρνουν μια δόση χωριού σε urban σκηνικό. «Ούρσα» σημαίνει «αρκούδα» στη βλάχικη διάλεκτο και η έμπνευση για το όνομα ήρθε από την καταγωγή του Δημήτρη. «Καταγόμαστε από τα ορεινά χωριά του Μετσόβου και των Τρικάλων. Ο τόπος μας έδωσε έμπνευση για το όνομα, αλλά και για τη διακόσμηση. Τα ξύλινα παγκάκια, τα φυτά, ακόμα και οι λάμπες παραπέμπουν σε πλατεία ορεινού χωριού», λέει ο Δημήτρης. Στην «Ούρσα» στην Αγία Παρασκευή απολαμβάνουμε πεντανόστιμα, χορταστικά, εθιστικά σάντουιτς με υλικά που περιλαμβάνονται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές − όπως το ριγανάτο, ο μουσακάς, το πρασοσέλινο ή το σπετζοφάι. «Η ιδέα για τις συνταγές ήρθε από τις γιαγιάδες μας. Θέλαμε να μεταφέρουμε την ελληνική γεύση στο ψωμί και να σπάσουμε το στερεότυπο ότι ένα σάντουιτς πρέπει να είναι τύπου ζαμπόν, τυρί, μπέικον και μαγιονέζα. Θέλαμε να πάρουμε ελληνικά πιάτα με τα οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και να τα βάλουμε μέσα σε τραγανό, μαλακό, νόστιμο χωριάτικο ψωμί. Το σλόγκαν μας είναι «είχες και στο χωριό σου», που αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιείται ειρωνικά αλλά κυριολεκτικά. Όλοι είχαμε στο χωριό μας φασολάδα ή σπετζοφάι, είναι οι γεύσεις των γιαγιάδων μας», καταλήγει. Μ.Π.

Αιγαίου Πελάγους 2Β και Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, T/210-60.07.462. Τρίτη – Κυριακή: 17:00 – 01:00. Δευτέρα: Κλειστά

 

Steve’s: πίτσα από το Σικάγο σ’ ένα ξύλινο σπιτάκι στον Κεραμεικό

Ο Στέφανος Στεφανίδης προτείνει και σπαγγέτι με κεφτεδάκια

Το 65 Napkins είναι μια λαχταριστή υπερπαραγωγή

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steve’s | Athens (@steves_athens)

Βάλε σημάδι την βαριά κόκκινη πόρτα. Σ’ ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, ο Στέφανος Στεφανίδης έστησε ένα μαγαζί που στο εσωτερικό του −γιατί έχει και τραπέζια στον πεζόδρομο− θυμίζει τις πίσω αυλές που βλέπει κανείς στις αμερικάνικες ταινίες. Έχει τουβλάκι στον τοίχο, ένα ξύλινο σπιτάκι σπιτάκι κήπου για κουζίνα, σαν καντινάκι και καρέκλες παλιού θερινού σινεμά (aυτές με τα πλαστικά «κορδόνια») γύρω από τα τραπέζια. Και φαγητό πληθωρικό, δημιούργημα μιας εξίσου πληθωρικής προσωπικότητας. Τα πιάτα του Steve’s μόνο λιτά κι απέριττα δεν τα λες κι έρχονται σε γενναίες μερίδες. Η καλοφτιαγμένη deep dish πίτσα του Σικάγο σταμπάρει στους λιχούδηδες χαμόγελο διαρκείας, το 65 Νapkins (με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, διπλό American cheese, καπνιστό μπέικον, ντομάτα ψημένη στο μαντέμι, cream cheese, μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς) είναι ένα από τα πιο πλουσιοπάροχα μπέργκερ που έχω φάει ποτέ, ενώ μπορείτε να τσεκάρετε και τα λουκάνικα που φτιάχνουν οι ίδιοι −τσορίθο, γεμιστά με τρούφα και παρμεζάνα ή με μοτσαρέλα και καραμελωμένο κρεμμύδι− που τώρα τα σερβίρουν ως πιάτα ημέρας, αλλά από τον Σεπτέμβιο θα μπουν στον κατάλογο σε μορφή χοτ ντογκ. Θα τα συνδυάσετε με απλά κοκτέιλ από το μπαρ που μοιάζει με καλυβάκι, όπως λόγου χάρη ένα Μojito ή μια frozen Margarita, αλλά και με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποίες, που αλλάζουν συχνά. Στα συν οι ωραίες μουσικές που ακούγονται από τα ηχεία, από retro hip-hop και 80’s μέχρι Εlvis. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να το πετύχετε να τζαζίζει με Etta James και Miles Davis. Α.Σ.

Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, Τ/211-11.69.126. Tρίτη-Τετάρτη 19.00-00, Πέμπτη & Κυριακή 18.00 – 00.00, Παρασκευή-Σάββατο 18.00 –1.00. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο pop-up της Πειραιώς 260 για ποτό και φαγητό μετά την παράστασηΣτο pop-up της Πειραιώς 260 για ποτό και φαγητό μετά την παράσταση

 

Αναψυκτήριο Καλοπούλας: Σπιτικά κι εξοχικά

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο απέχει το Αισθητικό Δάσος Υμηττού. Όση ζέστη και να έχει στην Αθήνα, στoν Υμηττό έχει πάντα δροσιά και καθαρό αεράκι. Εκεί, ανάμεσα στα δέντρα, θα βρείτε το πετρόχτιστο, φροντισμένο Αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Μπορείτε να ξαποστάσετε με καφέ και να κάνετε πικνίκ στα ξύλινα τραπέζια. Μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε προς την καντίνα, που λειτουργεί με self service, προσφέροντας λίγα και τίμια σπιτικά πιάτα −από κεφτεδάκια και γίγαντες μέχρι πίτες και καγιανά− σε χαμηλές τιμές. Λίγα μέτρα παρακάτω θα βρείτε την αρχαία πηγή με δροσερό τρεχούμενο νερό. Πριν ή μετά την στάση σας στην Καλοπούλα, διαλέξτε ένα από τα μονοπάτια του Υμηττού για μια υπέροχη πεζοπορία μέσα στο δάσος. Μ.Π.

Καισαριανή, Τ/694-88.31.009. Καθημερινά: 7:30-17:00.

48 Urban Garden: Ασημί trailer σε αστικό κήπο

View this post on Instagram

 

A post shared by 48_urbangarden (@48_urbangarden)

Πάνε ήδη οκτώ χρόνια από τότε που το χαρακτηριστικό Airstream trailer, ένα βίντατζ τροχήλατο που σου φέρνει στο μυαλό σκηνές από αμερικάνικες road movies, πήρε τη θέση του στη σάλα του μπαρ και εστιατορίου στο ισόγειο του Kέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα κι άνοιξε πάρε-δώσε με τον μικρό αστικό κήπο, λίγα βήματα πιο πέρα, που είναι φυτεμένος με διάφορα λαχανικά, βότανα και λουλούδια. Το ασημί food truck, που λειτουργεί ως κουζίνα, ταιριάζει στη συνταγή του 48 Urban Garden. Στα ξύλινα τραπέζια του πικνίκ στη μικρή αυλή, που είναι πάντα δημοφιλή το καλοκαίρι, αλλά και μέσα σερβίρει φαγητό με έθνικ αποχρώσεις, που αντλεί υλικό από διάφορες γευστικές παραδόσεις, συνοδεύοντάς το με κοκτέιλ ή ποτά από το μπαρ τους. Δεν έχουμε προλάβει ακόμη να δοκιμάσουμε το καινούργιο μενού, σκοπεύουμε όμως: ανάμεσα στις προτάσεις του συναντά κανείς bao buns με σιγομαγειρεμένο χοιρινό ή με χταπόδι, tostadas με κιμά από τσορίθο και ψητό καλαμάρι, εντσιλάδας με μοσχαρίσια ουρά, καθώς επίσης και κοτόπουλο satay, μπέργκερ σε διάφορες εκδοχές. Α.Σ.

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα, T/213-02.81.866. Από Τρίτη έως Κυριακή 18:00 – 00:00. Δευτέρα κλειστά.

 

Ταξίδι στην Kαραβαϊκή

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Καραβαϊκή (@karavaiki_gr)

Κάτι ανάμεσα σε καντίνα, αυλή σπιτιού ή αθηναϊκού κήπου ή beach bar είναι η Καραβαϊκή. Το όμορφο μεζεδοπωλείοο με τα έπιπλα φερ φοζέ, τις καρέκλες θερινού σινεμά και τις κουρελούδες που δίνουν χρώμα στην διακόσμηση είναι μια έκπληξη στην γειτονιά της Νέας Πεντέλης. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι το παρεΐστικο μεζεδοπωλείο είναι ωραία ιδέα για να δροσιστείτε, μιας και η θερμοκρασία εκεί πάνω πέφτει αρκετούς βαθμούς σε σχέση με το κέντρο. Στη Καραβαϊκή εκτός από μπίρες και ρακές απολαμβάνουμε νόστιμους μεζέδες σε πολύ καλές τιμές. Ξεχωρίσαμε τα μπιφτεκάκια και το πεϊνιρλί και για επιδόρπιο το κιουνεφέ με παγωτό. Μ.Π.

25ης Μαρτίου 3, Νέα Πεντέλη, Τ/ 210-60.96.165. Καθημερινά 18.00 – 2.00

 

All day

Low budget

Street food

Εστιατόρια

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αμπελόκηποι

Θησείο

Κεραμεικός

Μεταξουργείο

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών