ΕΞΟΔΟΣ

Ένα μαγαζί στην Αγία Παρασκευή φτιάχνει σάντουιτς με… φασολάδα

Το street food μαγαζί Oursa στην Αγία Παρασκευή κλείνει σε σάντουιτς παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς! «Είχαμε σάντουιτς και στο χωριό μας» είναι το σλόγκαν τους.

25.05.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ένα μαγαζί στην Αγία Παρασκευή φτιάχνει σάντουιτς με… φασολάδα

Τετάρτη απόγευμα στην Αγία Παρασκευή, σε μια κάθετη της Μεσογείων. Η βουή της λεωφόρου σβήνει ενώ κατευθυνόμαστε προς το μικρό street food μαγαζί Oursa, που άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες και έχει ήδη μπει στον χάρτη των foodies. Καθώς η περιοχή δεν διέθετε κάτι αντίστοιχο, το πρωτότυπο concept κέρδισε αμέσως τη γειτονιά. Για την ακρίβεια, υλικά που περιλαμβάνονται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές -όπως το ριγανάτο, ο μουσακάς, το πρασοσέλινο ή το σπετζοφάι- μπαίνουν σε ψωμί και δημιουργούν πεντανόστιμα, χορταστικά, εθιστικά σάντουιτς αμερικανικού τύπου αλλά… εντελώς ελληνικά!

Η διακόσμηση στο Oursa έχει έμπνευση από πλατεία ορεινού χωριού
Σάντουιτς «γαρίδες σαγανάκι»
Σάντουιτς «κοτόπουλο ριγανάτο» και σάντουιτς «του δάσους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤhess Bao: Το χιτ street food της Θεσσαλονίκης έπιασε ΑθήναΤhess Bao: Το χιτ street food της Θεσσαλονίκης έπιασε Αθήνα

Σάντουιτς από… χωριό

Ο ιδιοκτήτης του, Δημήτρης Στρατής, σκέφτηκε να φτιάξει μια σταθερή καντίνα όπου οι πελάτες θα παίρνουν μια δόση χωριού σε urban σκηνικό. «Την ιδέα μου ενίσχυσε η τάση για αναζήτηση comfort food στην Αθήνα. Οι εποχές είναι δύσκολες, ο κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα και ψάχνει να φάει κάπου ποιοτικά και low budget», λέει. «Η ιδέα για τις συνταγές ήρθε από τις γιαγιάδες μας. Θέλαμε να μεταφέρουμε την ελληνική γεύση στο ψωμί και να σπάσουμε το στερεότυπο ότι ένα σάντουιτς πρέπει να είναι τύπου ζαμπόν, τυρί, μπέικον και μαγιονέζα. Θέλαμε να πάρουμε ελληνικά πιάτα με τα οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και να τα βάλουμε μέσα σε τραγανό, μαλακό, νόστιμο χωριάτικο ψωμί. Το σλόγκαν μας είναι “είχες και στο χωριό σου”, που αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιείται ειρωνικά αλλά κυριολεκτικά. Όλοι είχαμε στο χωριό μας φασολάδα ή σπετζοφάι, είναι οι γεύσεις των γιαγιάδων μας».

Ο Δημήτρης Στρατής, ο ιδιοκτήτης του Oursa
Τα λαχταριστά σάντουιτς και το τηγανητό κοτόπουλο στο Oursa

Ο Δημήτρης ασχολείται με τη μαγειρική από το 2011 και έχει δουλέψει σε διάφορες κουζίνες δίπλα σε σεφ όπως ο Πέτρος Φωτείνης (Krabo), ο Παναγιώτης Γιακαλής (Margi, Patio) και ο Παύλος Κυριάκης (Throubi Santorini). «Ούρσα» σημαίνει «αρκούδα» στη βλάχικη διάλεκτο και η έμπνευση για το όνομα ήρθε από την καταγωγή του Δημήτρη. «Καταγόμαστε από τα ορεινά χωριά του Μετσόβου και των Τρικάλων. Ο τόπος μας έδωσε έμπνευση για το όνομα, αλλά και για τη διακόσμηση. Τα ξύλινα παγκάκια, τα φυτά, ακόμα και οι λάμπες παραπέμπουν σε πλατεία ορεινού χωριού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέντε πλατείες-στέκια του καλοκαιριούΠέντε πλατείες-στέκια του καλοκαιριού
«Χωράει η ελληνική κατσαρόλα στο ψωμί;»

Γεύσεις των γιαγιάδων μας

Ο κατάλογος του Oursa περιλαμβάνει οκτώ σάντουιτς, το κάθε ένα τελείως διαφορετικό. Έχουν όλα τη νοστιμιά τους, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι το ιδανικό για vegetarians σάντουιτς φασολάδα – με κροκέτα φασολιού, πίκλα σέλερι, γλασέ καρότο, ψητή ντομάτα -, αυτό με γαρίδες σαγανάκι – γαρίδες πανέ, bisque ντομάτας, πίκλα φινόκιο, πάστα καυτερής πιπεριάς Φλωρίνης και φέτα – και το σάντουτις πρασοσέλινο – με χοιρινό λαιμό, πίκλα σέλερι, σάλτσα καμένου πράσου, γραβιέρα. Το ψωμί τους είναι χωριάτικο, με αφράτη ψίχα και παράγεται από έναν συνεργάτη τους ειδικά για το Oursa. Η ψητή πατάτα με λιωμένο μετσοβόνε συμπληρώνει τέλεια το μενού. Έχουν επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες από διάφορες περιοχές, με κυριότερο συνεργάτη τη Noctua Brewery Athens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας σερβίρει μόνο ένα νοσταλγικό «τσιζ»Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας σερβίρει μόνο ένα νοσταλγικό «τσιζ»

 

Η Αγία Παρασκευή μπαίνει στον χάρτη για ποιοτικό street food
Ψητή πατάτα με μετσοβόνε
Ενδιαφέρουσα λίστα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες

«Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο σάντουιτς», ρωτάω τον Δημήτρη λίγο πριν φύγουμε. «Το δικό μου αγαπημένο είναι κάτι σχετικό, η γιαγιά μάς έμαθε να τα τρώμε όλα!», απαντά.

Oursa

Αιγαίου Πελάγους 2Β και Μεσογείων, Αγία Παρασκευή
  • Τηλέφωνο: 210-60.07.462
  • Ωράριο: Τρίτη - Κυριακή: 17:00 - 01:00 Δευτέρα: Κλειστά
  • Κόστος: 5 - 9,5 ευρώ το σάντουιτς

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Low budget

Street food

Αγία Παρασκευή

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών