ΜΑΓΑΖΙΑ

Poulette: Τα γλυκά της Κατερίνας Λιβά φέρνουν την άνοιξη

Η Κατερίνα Λιβά ήθελε από μικρή να ασχολείται με τα γλυκά. Γιορτές και γενέθλια ήταν οι αγαπημένες της μέρες γιατί τότε χωνόταν στην κουζίνα και μπερδευόταν στα πόδια μαμάς και γιαγιάς για να φτιάχνει μαζί τους γλυκά και μπισκότα.

05.04.2021| Updated: 14.03.2024
Poulette: Τα γλυκά της Κατερίνας Λιβά φέρνουν την άνοιξη

Η Κατερίνα Λιβά ήθελε από μικρή να ασχολείται με τα γλυκά. Γιορτές και γενέθλια ήταν οι αγαπημένες της μέρες γιατί τότε χωνόταν στην κουζίνα και μπερδευόταν στα πόδια μαμάς και γιαγιάς για να φτιάχνει μαζί τους γλυκά και μπισκότα. Κι αν η ζωή την πήγε σε άλλους επαγγελματικούς δρόμους, αφού για χρόνια εργαζόταν στον χρηματοοικονομικό τομέα, ήρθε κάποια στιγμή που άφησε πίσω της ισολογισμούς και πίνακες, σπούδασε ζαχαροπλαστική και βούτηξε στον κόσμο της αρχικής της κλίσης.

Όταν την πρωτοσυνάντησα πριν από 2 χρόνια, στο εργαστήρι της στην Αγία Παρασκευή, το νεογέννητο μωρό της κοιμόταν μακάρια στο πορτ μπεμπέ του, πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου, δίπλα σε ένα μίξερ πάγκου που βούιζε ρυθμικά φτιάχνοντας ένα μείγμα για μπισκότα. Φρέσκια μαμά συνδύαζε μητρότητα και δουλειά με υπομονή αντοχές αλλά και αυθεντικό κέφι και μεράκι. Η Κατερίνα τότε ασχολιόταν σχεδόν αποκλειστικά με γλυκά για εκδηλώσεις: διακοσμημένες χειροποίητες τούρτες για γάμους και γενέθλια, γλυκάκια για βαπτίσεις και εκδηλώσεις, ολα όμορφα, πρωτότυπα -όπως τα μπισκότα με την πολύχρωμη επικάλυψη με το πρόσωπο της Φρίντα Κάλο-, και πάντα νόστιμα, ακόμη και το πιο απλό βούτημα.

Παρόλα αυτά το Poulette είχε μια ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ: την ατομική μηλόπιτα γεμάτη αρώματα, με υπέροχη θρυπτή ζύμη και ζουμερά μήλα, όσο πρέπει μελωμένα και τραγανά μαζί. Καταλάβαινες το καλό βούτυρο από την πρώτη μπουκιά. Η άλλη σπεσιαλιτέ είναι τα ταρτάκια με βουτυρένια ζύμη και γέμιση με τα ιταλιάνικα μικρά, τραγανά και σκουρόχρωμα κερασάκια αμαρένα. Ετσι κυλούσαν τα πράγματα, με τούρτες, μικρές μπουκιές για εκδηλώσεις και τις δύο σπεσιαλιτέ, μέχρι που ξέσπασε η πανδημία του covid-19 και τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Μέχρι τότε, το μικρό εργαστήρι με τη βιτρίνα να μην αφήνει να καταλάβεις για τι είδους μαγαζί πρόκειται, δεν πωλούσε γλυκά παρά μόνον επί παραγγελία, για τις διάφορες εκδηλώσεις.

Όμως το λοκντάουν ήταν για την Κατερίνα μια ευκαιρία να πάρει αποφάσεις. «Είπα ότι θα ξεκινήσω να φτιάχνω γλυκά και για λιανική πώληση, κάτι που το ήθελα πολύ καιρό αλλά φοβόμουν, δίσταζα. Δεν ήξερα πώς θα προχωρούσε και τι θα γινόταν», εξομολογείται. «Τελικά όμως πήρα την απόφαση και είπα ότι θα το κάνουμε. Ή τώρα ή ποτέ». Και τι καλά που έκανε! Μπορεί οι εκδηλώσεις να μειώθηκαν σχεδόν στο μηδέν, αλλά τη λαχτάρα για γλυκό δεν θα τη σταματούσε καμία πανδημία. Έτσι η Κατερίνα έβαλε μπροστά τα γλυκά που ξέρει να φτιάχνει (πολύ) καλά. Κρατήστε σημειώσεις: baba au rum με ζουμερή καρδιά από μαρμελάδα με κομμάτια μανταρινί και τραγανό μείγμα φυστικιού Αιγίνης, όλο περιχυμένο με σιρόπι από χυμό μανταρίνι και αφράτη κρέμα μασκαρπόνε-φυστίκι. Τιραμισού με κρεμέ εσπρέσο, αφράτο κρέμα μασκαρπόνε και σαβαγιάρ μουσκεμένα με μείγμα ποτών-μυστικό της Κατερίνας, με ένα λεπτό δίσκο σοκολάτας. Το cheesecake είναι από τα φημισμένα του Poulette, με την κρέμα τυριού να αρωματίζεται με τόνκα και το μπισκότο βουτυράτο αλλά τέλεια τραγανό και θρυπτό. Όλο το γλυκάκι καλύπτεται με compote από φρούτα του δάσους και ψήνεται σε μικρό καλαθάκι μπαμπού. Θραύση κάνει και το γλυκό με βάση από καραμελωμένα αμύγδαλα, κρεμέ βανίλιας Μαδαγασκάρης, μους λευκής σοκολάτας με βανίλια και μια μπουκιά αφράτη σαντιγί. Μην αμελήσετε το Paris brest, το εκλέρ με φυστίκι Αιγίνης και φράουλες, το τέλειο μπράουνι με ολόκληρα φυστίκια και επικάλυψη από πλούσια κρέμα φυστικοβούτυρου και τη δροσερή lemon pie με πάνλεπτη βουτυρένια βάση, κρεμέ λεμονιού με άρωμα λάιμ και ελαφρά καψαλισμένη ελβετική μαρέγκα.

Η μικρή αλλά συναρπαστική αυτή γκάμα εμπλουτίζεται από την ερχόμενη εβδομάδα με την ανοιξιάτικη κολεξιόν που, όπως λέει η Κατερίνα, θα έχει ως κόνσεπτ λεπτομέρειες με αρώματα και γεύσεις από λουλούδια. Τι εννοεί; Γλυκάκι με σοκολάτα γάλακτος, μαστίχα και άρωμα από βιολέτα, επιδόρπιο με βατόμουρα και γιαούρτι ελαφρά αρωματισμένο με γιασεμί και μερικές ακόμη ιδέες πάντα με διακριτικά στοιχεία από άνθη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Χαλάνδρι

Χολαργός

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών