ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θάμα: Μεσσηνιακή κουζίνα στον Χολαργό

Εδώ τρώνε οι Μεσσήνιοι που μένουν στην Αθήνα.

03.06.2016| Updated: 16.02.2024
Θάμα: Μεσσηνιακή κουζίνα στον Χολαργό

Εδώ τρώνε οι Μεσσήνιοι που μένουν στην Αθήνα.

Η θέση: Το Θάμα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη στάση του μετρό «Χολαργός», στη σχετικά πρόσφατη «πιάτσα» που έχει δημιουργηθεί εκεί. Το πιο εύκολο είναι να φτάσετε με το μετρό. Με το αυτοκίνητο τις καθημερινές δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα, αλλά τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να βρείτε να παρκάρετε.


Η ατμόσφαιρα: Ατμόσφαιρα νεοταβέρνας, απλά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες σε λευκό και λαδί χρώμα και μεγάλη τζαμαρία. Ωραία είναι να κάτσετε έξω, στο στεγασμένο χώρο. Μπορεί να έχει λίγη φασαρία από τη Μεσογείων (ανάλογα με την ώρα και την ημέρα, βέβαια) αλλά έχει δροσιά και άπλα. Στα διπλανά τραπέζια θα βρείτε οικογένειες και παρέες από τη γειτονιά και φυσικά Μεσσήνιους από όλη την Αθήνα!



Το φαγητό: Όλοι είχαμε στο μυαλό μας τη φημισμένη γουρουνοπούλα – είχαμε ακούσει ότι την κάνουν ψητή και πεντανόστιμη, να λιώνει στο στόμα (αργοψήνεται για 7 ώρες), όπως την κάνουν στη Μεσσηνία. Δυστυχώς, δεν είχαμε πάρει ένα τηλέφωνο νωρίτερα για να μάθουμε ότι η γουρουνοπούλα σερβίρεται μόνο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή (επισκεφθήκαμε το εστιατόριο Τετάρτη). Παρ’ όλα αυτά δεν χάσαμε την όρεξή μας. Στην παρέα είχαμε και μια Μεσσήνια για να επαληθεύει την αυθεντικότητα των γεύσεων. Η οικογένεια που έχει το εστιατόριο έχει καταγωγή από τα Φιλιατρά και όλος ο κατάλογος είναι εμπνευσμένος από την κουζίνα του τόπου τους. Δοκιμάσαμε τη μεσσηνιακή πράσινη σαλάτα με σύγλινο Καλαμάτας και λαλάγγια, τον καγιανά με παστό χοιρινό και λουκάνικο, το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος με μαυροδάφνη και λεμόνι και τον κόκορα με χυλοπίτες. Όλα τα πιάτα ήταν ικανοποιητικά και οι πρώτες ύλες ήταν φρέσκες, αλλά κάποια πιάτα, όπως ο κόκορας θα μπορούσαν να έχουν λίγη περισσότερη ένταση και σπιρτάδα. Ευχαριστηθήκαμε πολύ τα τυριά – η σφέλα, η φέτα και η γραβιέρα είναι του Μεσσήνιου βραβευμένου τυροκόμου Πετρόπουλου. Ενδιαφέρον είχε και το λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι στη σχάρα και τα «αυγά της μαμάς» – τριμμένη πατάτα με αυγά μάτια. Οι περισσότερες πρώτες ύλες είναι από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη Μεσσηνία, όπως το ελαιόλαδο που σερβίρουν στο καλωσόρισμα με ζυμωτό ψωμί. Η μαγείρισσα Μαντώ Ηλιοπούλου φτιάχνει κάθε μέρα ένα παραδοσιακό γλυκό: δίπλες, γαλακτομπούρεκο ή κάτι άλλο.

Ο λογαριασμός: Πληρώσαμε περίπου 20 ευρώ το άτομο με μπίρες και αναψυκτικά.

Η κάβα: Η κάβα φιλοξενεί πάνω από 30 ελληνικές ετικέτες κρασιού, αρκετές μπίρες και ποικιλία σε τσίπουρα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Δευτέρα -Σάββατο 13:00-00:00, Κυριακή 13:30-22:30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών