Πριν η Αρχελάου γεμίσει με μαγαζιά κάθε λογής ήταν το Ohh Boy. Το πρώτο από τα σύγχρονα στέκια που ξεφύτρωσαν στη δημοφιλή πια πιάτσα της γειτονιάς εξακολουθεί να έχει φανατικούς που λιάζονται στα τραπέζια του πεζοδρομίου απολαμβάνοντας τιραμισού, κέικ λεμονιού αλλά και πετυχημένα vegan γλυκά με τον καφέ τους. Θα βρείτε και καλοφτιαγμένο πρωινό με αυγά σε διάφορες παρασκευές, porridge και πουτίγκες chia, ενώ εμπνευσμένες σαλάτες, burger και σάντουιτς συμπληρώνουν το μενού. Το απόγευμα παίρνουν σειρά τα Spritz και τα κοκτέιλ. Γ.Π.
Οι φανατικοί της lemon pie ας περάσουν μια βόλτα από το ολοκαίνουργιο ζαχαροπλαστείο του Αλέξανδρου Κόνιαρη. Την φτιάχνει με μια λεπτή, φίνα τάρτα και την γεμίζει με custard λεμονιού αναμεμειγμένη με ξινούτσικο πρόβειο γιαούρτι. Δεν είναι όμως μόνο αυτή. Η ελαφριά μηλόπιτα-μιλφέιγ, ο μπαμπάς με ρούμι σε σχήμα μαργαρίτας, το choux με κρέμα φυστικιού και βερίκοκο είναι μερικά ακόμα από τα ωραία που βρίσκουμε στη βιτρίνα του Φίλινγκς. Αυτή την εποχή οι περισσότερες γεύσεις είναι φρουτένιες και δροσιστικές. Δώστε βάση και στο καρότσι με τα φουρνιστά: από μαντλέν, αφράτα cinnamon bun και financier μέχρι μπισκότα και ρολά με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου ή πέστο φυστικιού και μορταδέλα. Γ.Π.
Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Αθήνα, Τ/210-75.64.760
Μαύρο Πρόβατο με μόνιμο σουξέ
Από τη μέρα που άνοιξε το περιποιημένο μεζεδοπωλείο της οδού Αρριανού παραμένει το ίδιο δημοφιλές. Πολλοί από όσους μοιράζονται στα τραπέζια του στο πεζοδρόμιο, δίπλα στα δεντράκια και μέσα, στη δροσιά του κλιματιστικού, έρχονται και ξανάρχονται κι έχουν τα αγαπημένα τους πιάτα. Εγώ θα ψηφίσω τη σαλάτα με τα ντοματίνια, τα ντακάκια με τον μαρινάτο γαύρο, την τσουχτή με την καβουρδισμένη μυζήθρα και το αυγό, το κριθαρότο λαχανικών και το πληθωρικό χουνκιάρ μπεγιεντί με τον βελούδινο πουρέ μελιτζάναςι. Α.Σ.
Έχει ζωντανή ατμόσφαιρα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Πράγμα όχι τυχαίο, καθώς πίσω από το Frater and Soror βρίσκεται η ίδια ομάδα με το βραβευμένο The Clumsies. Προσφέρουν και comfort πιάτα ιδανικά για τσιμπολόγημα μαζί με το ποτό και για πιο ολοκληρωμένα πιάτα. Ψηφίζουμε τις αφράτες τηγανίτες που κλείνουν μέσα τους τραγανό κοτόπουλο, coleslaw και ελαφρά πικάντικο ντρέσινγκ από πιπεριές χαλαπένιο. Γ.Π.
Αμύντα 6, Παγκράτι, Τ/210-72.13.720
Baba Ghanoush: Φαλάφελ και αραβικό πρωινό
Το ορεκτικό πιάτο με την καπνιστή, σκορδάτη μελιτζάνα δίνει το όνομά του στο μικροσκοπικό Baba Ghanoush της Εμπεδοκλέους. Έχει λίγες θέσεις μέσα και λίγες έξω, στο πεζοδρόμιο, όπου προτιμάμε να καθόμαστε αυτόν τον καιρό. Ο μικρός και περιεκτικός κατάλογος έχει ωραίες σαλάτες, έχει τυλιχτά με φαλάφελ, χούμους, πολίτικη, ταχίνι, κόλιανδρο και πικάντικη χαρίσα αλλά και brunch. Το τελευταίο σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα από τις 9 μέχρι τις 4 και περιλαμβάνει νοστιμιές όπως η σακσούκα −αυγά ποσαρισμένα μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας− ή το «αραβικό πρωινό», μια μεγάλη πιατέλα με αυγά, φούλια, χειροποίητο αραβικό τυρί λάμπνε, ψητό χαλούμι, καϊμάκι από βουβαλινό γάλα, ελιές, μέλι και αραβική πίτα. Γ.Π.
Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι, Τ/212-10.50.351
Cupola: Αύρα Ιταλίας στον πεζόδρομο
Είναι όμορφα τα βράδια στην Ευφορίωνος. Με το που παίρνει να σουρουπώνει, τα τραπέζια του Cupola, κάτω από τα μπαλκόνια, δίπλα στα παρτέρια, πιάνουν ζευγάρια και φίλοι που, που, βιδωμένοι ακόμη στην Αθήνα, θέλουν λίγη νόστιμη al fresco συναναστροφή. Φιλικό, καλοβαλμένο ιταλικό, με τα κλασικά του και τα λίγο πιο μοντέρνα του, είναι καλή επιλογή. Αξίζει να δοκιμάσετε το vitello tonnato, που είναι «σπαρμένο» με καπαρόφυλλα, τηγανητή κάππαρη, παστό λεμόνι και λίγο ραπανάκι για δροσιά, την ρουστίκ πίτσα με τη μελιτζάνα, μοτσαρέλα και grana padano και τα strozzapreti με το πέστο φυστικιού, από σήμερα, όμως, στο μενού έρχονται να προστεθούν κι άλλα, όπως η σαλάτα με γαρίδες, ψητά ροδάκινα και baby gem κι η fregola με γαρίδες, κι αυτή, καλαμάρι, σαφράν και μπισκ, που ακούγονται ωραία ιδέα για όσους θέλουν κάτι θαλασσινό. Α.Σ.
Κρασιά από τον Νέο και Παλιό κόσμο, αρκετά ελληνικά αλλά και ξένα που δεν θα βρείτε σε πολλά wine bar της Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης ψάχνεται. Όσοι τρέχουν στο σέρβις είναι αρκετά καταρτισμένοι, περιγράψτε τους γεύση και στιλ και θα σας δώσουν την ετικέτα που σας ταιριάζει. Πρόσφατα αναβάθμισαν αρκετά το μενού τους, με πιάτα που κοπλιμεντάρουν τα κρασιά: υπέροχο χούμους, ζουμερή πορκέτα, ένα ντελικάτο καρπάτσιο με κρέμα χρένου, σουπιά σοτέ με άγριο ρύζι είναι κάποια από τα προτεινόμενα. Τα τραπεζάκια στην πλατεία γεμίζουν νωρίς, κάντε κράτηση. Ν.Δ.
Τι να πει κανείς για τη Σπονδή; Έβαλε το Παγκράτι στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της γαστρονομικής μας παιδείας. Με παραπάνω από είκοσι πέντε χρόνια ιστορίας, κανονικό φυτώριο καλών μαγείρων, το εστιατόριο που έχει από το 2008 καρφιτσωμένα δύο αστέρια Michelin στο πέτο, έχει χαρίσει σε όσους αγαπούν το καλό φαγητό πολλές ιδιαίτερες στιγμές. Στην ήρεμη, κομψή, φρεσκαρισμένη πρόσφατα, όπως και το εσωτερικό του νεοκλασικού, αυλή, οι καλοκαιρινές δημιουργίες του executive Arnaud Bignon και του chef de cuisine Άγγελου Λάντο, κρατάνε τον πήχη πολύ ψηλά, η λίστα κρασιών είναι εξαιρετική και το σέρβις επιπέδου. Ναι, το δείπνο είναι πάντα ξεχωριστή εμπειρία εδώ. Α.Σ.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Τ/210-75.64.021
Στο Rabbit Punch για ποιοτικό καφέ
Στα τραπέζια του, μέσa κι έξω (με τη τζαμαρία ανοιχτή γίνονται ένα) θα πιεις πολύ ωραίο καφέ. Στους μύλους της αυτό τον καιρό ή ομάδα του Rabbit Punch έχει μονοποικιλιακούς καφέδες από τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. Πέρα από τον δικό τους, θα βρεις και τον cold brew του αδερφού Underdog σε αλουμινένια κουτάκια (σε δύο εκδοχές, Gesha και Αιθιοπία), που άνετα τον παίρνεις και μαζί σου στο γραφείο, στο σπίτι κι όπου αλλού σε βγάλουν οι θερινές σου διαδρομές. Πολλοί έρχονται και για το brunch, που ιδιαίτερα τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής είναι πολύ δημοφιλές. Αυγά ποσέ, κροκ μεσιέ και κρον μαντάμ, πανκέικ, πίτσες και χοτ ντογκ σερβίρονται μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Μετά ξεκινάνε τα Spritz και τα κοκτέιλ. Α.Σ.
Ήδη από το χειμώνα που εγκαταστάθηκε στο πολύ όμορφα ανακαινισμένο νεοκλασικό πίσω από το Καλλιμάρμαρο, την είχαμε βάλει στο μάτι την αυλή στο πίσω μέρος. Mε τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τα παρτέρια της είναι, τρόπον τινά, νοητή συνέχεια του κτήματος του Τάσου Μαντή στο Αλεποχώρι, όπου ο σεφ και συνιδιοκτήτης φυτεύει διάφορα γνωστά και άγνωστα βότανα και κάποια φρούτα και λαχανικά που βάζουν την πινελιά τους στην κουζίνα του. Στα γοητευτικά, εξαιρετικά λεπτοδουλεμένα πιάτα, μικρά κομψοτεχνήματα, του μενού γευσιγνωσίας, οι πρώτες ύλες λάμπουν, η λίστα κρασιών κρύβει διαμαντάκια, αξίζει όμως να σημειωθεί και κάτι άλλο για αυτό το εστιατόριο που έχει μια γαστρονομική φιλοσοφία δεμένη με τη γη. Η ομάδα του κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης. Το πήρε χαμπάρι και το HBO: ο Mαντής είναι ένας από τους μάγειρες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ Zero Waste Chef του αμερικάνικου καναλιού. Α.Σ.
Από την γευσιγνωσία κρασιών ξεκίνησε, στα παγωτά κατέληξε. Όχι και άσχημη διαδρομή για τη Βίκυ Περιστάνογλου που, μαζί με τον Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου, βρίσκεται πίσω από το Μαραμπού. Το μικρό παγωτατζίδικο που αγαπούν Παγκρατιώτες και μη χρησιμοποιεί μόνο φυσικά υλικά από την Ελλάδα και την Ιταλία και πειραματίζεται καθημερινά με νέες γεύσεις για να μη βαριούνται οι ίδιοι και να μην μπορούμε να σταματήσουμε να δοκιμάζουμε εμείς. Τα απογεύματα, μόλις ξεκινάει να πέφτει η ζέστη, περνάμε από τη γωνία Αρχελάου και Ελλανίκου και διαβάζουμε στον μαυροπίνακα το «μενού» της ημέρας. Πέρα από λίγες σταθερές γεύσεις όπως το πολύ καλό, πλούσιο ανθόγαλα, τα υπόλοιπα είναι εκπλήξεις που εξαρτώνται από την όρεξη των δημιουργών. Κατά καιρούς πάντως έχουμε ευχαριστηθεί παγωτό με μαύρη μπίρα ή με ταχίνι, με δεντρολίβανο και κουκουνάρι αλλά και ένα υπέροχα κρεμώδες σορμπέ φυστίκι. Γ.Π.
Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037
Odeon: Το κλασικό
Είναι μπαρ για περίοικους, για μποέμ, για καλλιτέχνες, για τη γειτονιά. Κλασικό στέκι με γαλλικό προφίλ, που λειτουργεί από το πρωί, όταν οι γείτονες κατεβαίνουν για εσπρέσο και εφημερίδα. Τα βράδια το κοινό είναι ετερόκλιτο, από 18 και πάνω, φοιτητές, ηθοποιοί, μουσικοί, designers, αρχιτέκτονες. Οι νεότεροι πίνουν παγωμένες μπίρες και κάνουν πηγαδάκια στον πεζόδρομο, οι μεγαλύτεροι παίρνουν Campari soda και κάθονται στα τραπεζάκια − στα έξω, όποιος προλάβει. Ν.Δ.
Μάρκου Μουσούρου 19, Τ/ 2109223414
Joshua tree Cafe: Vegan λιχουδιές και απογευματινά Dj sets
Το καλοκαίρι κανείς δεν μπορεί να φάει βαριά για αυτό οι vegan και χορτοφαγικές λιχουδιές του Joshua Tree Cafe είναι ό,τι πρέπει. Ανάλογα τη μέρα μπορεί κανείς να πετύχει στη βιτρίνα: από χειροποίητες μπάλες ενέργειας με κάσιους και ινδοκάρυδο μέχρι πλούσια brownies με βάση τη γλυκοπατάτα, μπισκότα με μια ιδέα αλμύρας από την προσθήκη πάστας miso ή μπισκότα από φυστικοβούτυρο, ωμό κακάο, σπόρους τσία, σιρόπι σφενδάμου και ανθό αλατιού. Πάνε ωραία με τον καφέ που σερβίρεται είτε στα τραπέζια του πεζοδρομίου είτε στο φωτεινό μέσα χώρο που έχει διακοσμηθεί έτσι ώστε να θυμίζει λίγο αμερικάνικο diner. Ο κατάλογος έχει ακόμη acai και smoothie bowls με εξωτικά φρούτα, πολύχρωμα latte και βιολογικό τσάι, ενώ για όσους φτάνουν εκεί πεινασμένοι και έτοιμοι για κανονικό γεύμα το καφέ προσφέρει μπόλικες επιλογές. Μερικές από τις αγαπημένες μας είναι το T.L.T. (μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού BLT με τόφου παναρισμένο σε πάνκο). Αυτόν τον καιρό έχουν ωραία Dj sets, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινά χαλαρά απογεύματα. Μ.Π.
Απ’ τον αιωνόβιο Καραβίτη έχουν περάσει γενιές και γενιές Αθηναίων. Κάθισαν πλάι στα κρασοβάρελα, έφαγαν μεζέδες και τσούγκρισαν ποτήρια. Και ενώ τριγύρω η πόλη άλλαζε, ο Καραβίτης έμεινε ίδιος και απαράλλαχτος. Στα σκοτεινά και ατμοσφαιρικά του μέσα χώρου ξεχειμωνιάζουμε. Με τις πρώτες ζέστες όμως περνάμε απέναντι, στην αυλή με τις κληματαριές που κρατάνε σκιά τα μεσημέρια, για να χορτάσουμε με ωραίες μπριζόλες, παϊδάκια, αρωματικούς κεφτέδες και όλα τα κλασικά και αγαπημένα της ελληνικής ταβέρνας. Γ.Π.
Παυσανίου 4, Παγκράτι, Τ/210-72.15.155
B for burger – όπως τα λέει το όνομα
Αν θέλεις να φας κάτι στα γρήγορα, σταθμεύεις για λίγο στο πάσο στο παράθυρο ή σε ένα από τα δύο τραπέζια στα πασαλάκια του πεζοδρομίου, που από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ γεμίζουν κι αδειάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Το κύριο θέμα είναι το μπέργκερ, προφανώς. Κι είναι αρκετά καλό. Εδώ και κάποιο καιρό προτείνουν και smash −τα επιμελώς πατικωμένα μπιφτέκια με την τραγανή κρούστα έχουν αρκετούς φαν κι εδώ όπως παντού− αλλά προσωπικά προτιμώ το cheeseburger με το μπέικον (ονόματι Kevin Bacon) και το ιταλικό τους (αυτό το λένε Casanova), που είναι εκεί από την πρώτη μέρα, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, παρμεζάνα, ντομάτα, ρόκα, σπιτικό πέστο και μαγιονέζα. Κάποιες φορές θα λοξοδρομήσω και προς το τραγανό τηγανητό κουνουπίδι, με το αγγουράκι, τη γλυκόξινη σάλτσα και την καπνιστή πάπρικα. Παρότι χορτοφάγο δε με λες, δεν ξέρω, μ΄ αρέσει. Α.Σ.
Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, Τ/ 210-87.33.083
Αμερικάνα: Για crispy κοτόπουλο και χειροποίητο παγωτό
Στην Αμερικάνα το street food στέκι έχει πάντα κάτι νόστιμο και λαχταριστό. Στο παράθυρο «ξεκουράζεται» μία τάρτα λεμονιού. Παραγγέλνουμε ένα κομμάτι που σερβίρεται σε χάρτινο πιατάκι, με την μαρέγκα να προστίθεται εκείνη την ώρα. Άγλυκη με τη καλή έννοια, ελαφριά και αφράτη, μας ανοίγει την όρεξη για τα αλμυρά. Παίρνουμε πάντα πρέτζελ με χοιρινό λουκάνικο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους με χοιρινό και μυρωδικά. Στο μενού βρίσκουμε και χοτ ντογκ με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, ζυμωμένο με φυσικό προζύμι, παρέα με φυσικό honey roast λουκάνικο και μαγιονέζα δικής τους παραγωγής. Το λαχταριστό μπέργκερ τους είναι πάντα ψηλά στις προτιμήσεις μας. Μια πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο που μας αρέσει πολύ είναι ο «κουβάς» με crispy κοτόπουλο από φιλέτο μπούτι, σαν αυτό του KFC αλλά σε ποιοτική εκδοχή. Τα onion rings είναι άκρως εθιστικά. Στην Αμερικάνα φτιάχνουν και παγωτό εξαιρετικά μικρής παραγωγής με κατσικίσιο γάλα. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα που βρίσκουμε στην Αθήνα. Καθόμαστε στα τραπεζάκια έξω και απολαμβάνουμε μια κρύα μπίρα −έχουν λίγες αλλά ωραίες επιλογές σε craft− και κάπως έτσι απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή Αθήνα. Μ.Π.
Το ξέρατε ότι το Λούβρο βρίσκεται απέναντι από το μουσείο του Γουλανδρή; Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρον που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του – όχι από το μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του It’s a Βίλατζ ανέλαβε την ανακαίνιση του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το νέο μουσείο διατηρήθηκαν, αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακου. Στο Λούβρο πίνουμε παλαιωμένα τσίπουρα, signature κοκτέιλ με ένα ελληνικό twist όπως το Βloody Mary εναλλάξ με τσίπουρο αρωματισμένο με μουστάρδα, bloody Mary mix, αγριοράπανο, καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες, όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε και το πρωινό που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, το σάντουιτς Μόνα Λίζα με σολομό, αυγό, αγγούρι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, και φυσικά τις τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π.
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/ 210-70.16.594
Ραντεβού στο Τρίγωνο
Όμορφο, περιποιημένο, με κλασικό στιλ που θυμίζει παλιό καφενείο, το Τρίγωνο είναι από εκείνα τα παγκρατιώτικα στέκια όπου μπορείς να δώσεις ραντεβού χωρίς δεύτερη σκέψη − αρκεί να βρεις τραπέζι. Το απλό και απέριττο καφέ-μπαρ με τον καλλιτεχνιζέ αέρα απλώνει μαρμάρινα τραπέζια του στο πεζοδρόμιο και οι θαμώνες αράζουν με τις ώρες στις πάνινες καρέκλες παρέα με μπίρα ή κάποιο απλό ποτό. Γ.Π.
Από τα πιο κλασικά στέκια της πλατείας Προσκόπων, το μποέμ Αερόστατο μετράει πάνω απο δύο δεκαετίες στο σημείο. Μαζεύει στα τραπέζια του από φοιτητές και κατοίκους της περιοχής μέχρι καλλιτέχνες και θαμώνες μεγαλύτερης ηλικίας με τις κυριακάτικες εφημερίδες τους έτοιμες για ξεκοκάλισμα. Κάζουαλ και φιλικό. Για καφέ, μπίρα και μικρά μεζεδάκια. Γ.Π.
Οι καλοκαιρινοί σινεμάδες της Αθήνας του ’70 ήταν περισσότεροι από 500. Παλιός ένοικος του Παγκρατίου μου αρίθμησε πρόσφατα τα ονόματα 25 (!) από αυτών που λειτουργούσαν στη γειτονιά. Σήμερα ο παλαιότερος εν λειτουργία παραμένει το Πάλας (Υμηττού 109), σε μια ταράτσα που ανακαινίστηκε και απέκτησε καλύτερο οπτικοακουστικό σύστημα. Η Λάουρα (Νικηφορίδη 24) στις παρυφές του Βύρωνα είναι ισόγειο θερινό με χαλικάκι σε μια ανοιχτωσιά ανάμεσα σε διαμερίσματα. Το Όασις (Πρατίνου 7) που λειτουργεί από τις αδερφές Ντία και Μαρία και είναι στριμωγμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Πρατίνου, έχει ιδιαίτερο διάκοσμο, πολλές πρασινάδες και πετσετάκι πάνω στο ράφι με τα σνακ. Τα θερινά, η κατεξοχήν αθηναϊκή ψυχαγωγία, προσφέρουν με μικρό αντίτιμο παγωμένη μπίρα, πατατάκια ρίγανη, μυρωδάτα ζεστά ποπ κορν και μπόλικη νοσταλγία. Στα συν το αεράκι-χάδι που καταφέρνει να νικήσει το τσιμέντο. Ν.Δ.