Το εθνικό μας street food έχει κάνει το τυλιχτό επιστήμη. Ένα πλήρες γεύμα, βολικά και έντεχνα κλεισμένο μέσα στην πίτα, με τα υλικά του – κρέας, λαχανικά, καρυκεύματα- σε τέλεια αναλογία. Με παρόμοιο τρόπο όμως και άλλες παραδόσεις τυλίγουν μέσα σε μια ψωμένια «πίτα» ένα σωρό νοστιμιές, αφαιρώντας πιάτα και μαχαιροπίρουνα από την εξίσωση. Και έπειτα είναι και οι φρέσκες προτάσεις: τα τυλιχτά νέας γενιάς που εμπνέονται από τα παλιά και λατρεμένα δημιουργώντας λαχταριστά υβρίδια που τρώγονται στο χέρι χωρίς κόπο. Ακολουθούν μερικά απ’ όσα μας αρέσουν στην Αθήνα.
Με ψάρι στο Πλάι
Τι σερβίρει ένα σύγχρονο, μοδάτο «καφενείο»; Μαζί με τα ποτά (απλά «ροής» ή «σπέσιαλ») και τα κρασιά φυσικής οινοποίησης στο Πλάι θα τσιμπήσετε τα λιτά αλλά προσεγμένα σνακ που επιμελείται η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Μιλάμε για τοστ με σπιτικό πατατόψωμο και τυρί, πιατάκια με φρούτο και τυρί και άλλα παρόμοια. Από τις σπεσιαλιτέ της είναι και το ψάρι, καψαλισμένο με το φλόγιστρο και τυλιγμένο σε χειροποίητη, αφράτη πίτα παρέα με μαγιονέζα και φινόκιο.
Ζαν Μωρεάς 15, Κουκάκι
Με καλαμαράκι στο Hoocut
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όταν ο Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Κλεομένης Ζουρνατζής αποφάσισαν να ασχοληθούν με το σουβλάκι μελέτησαν επιμελώς κάθε του στοιχείο, από την πίτα μέχρι το κρέας και όλα τα ενδιάμεσα, και έφτιαξαν τη δική τους μερακλίδικη εκδοχή που απέκτησε γρήγορα φανατικούς. Η προβατίνα και το λουκάνικο μαύρου χοίρου είναι από τους διάσημους πρωταγωνιστές στα τυλιχτά τους αλλά όσοι δεν επιλέγουν κρέας μπορούν να δοκιμάσουν στο Hoocut μια νόστιμη παραλλαγή με τραγανό τηγανητό καλαμαράκι, ταραμοσαλάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό. Απρόσμενη αλλά πετυχημένη.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Τ/210-32.40.026
Τα νεο-τραντίσιοναλ του Μίμη
Εστιατορικές τεχνικές και απροσδόκητες γεύσεις κρύβουν τα τυλιχτά που ετοιμάζονται καθημερινά στον Μίμη, το αυτοαποκαλούμενο «νεο-τραντίσιοναλ» σουβλάκι του Παγκρατίου. Θα βρείτε τα κλασικά αλλά θα ανακαλύψετε και καινούργιους, πρωτότυπους συνδυασμούς: από μπρίσκετ με σάλτσα μελιτζάνας και μετσοβόνε μέχρι σελινόριζα με μανιτάρια πλευρώτους, κρέμα σελινόριζας και τριμμένο φουντούκι. Το τυλιχτό με κοτόπουλο εμπνέεται από το κρεμώδες, ινδικό korma με το κρέας να συνοδεύεται από σάλτσα αμυγδάλου, κουρκουμά και γιαούρτι. Ανάλογα με τις ορέξεις των μαγείρων μπορεί να πετύχετε και άλλα αντισυμβατικά σουβλάκια. Όποιο και αν διαλέξετε προτείνουμε να το συνδυάσετε με κάποιο από τα επιλεγμένα ελληνικά κρασιά της ενδιαφέρουσας λίστας.
Ευφράνορος 10, Παγκράτι, Τ/210-75.65.789
To τυλιχτό λαχματζούν της Feyrouz
Οι μυρωδιές θα σας τραβήξουν προτού στρίψετε στο δρομάκι της Καρόρη, εκεί που η κυρία Ελένη-Φεϊρούζ και οι γιοι της φτιάχνουν με περίσσεια προσήλωση γρήγορο φαγητό με προετοιμασίες που δεν σηκώνουν βιασύνες. Η χειροποίητη προζυμένια, αργής ωρίμανσης πιτούλα που στρώνεται με ζάαταρ και γεμίζεται με χούμους και δροσερή σαλάτα με dressing ροδιού τυλίγεται σε ρολάκι και αποτελεί ένα τέλειο χορτοφαγικό γεύμα. Εξίσου εθιστικό είναι και το κλασικό λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά και μείγμα μυρωδικών.
Καρόρη 23 & Αγάθωνος 2, Τ/ 213-03.18.060
Τυλιχτό με φαλάφελ στο Baba Ghanoush
Τα τραγανά αλλά καθόλου λαδερά φαλάφελ του Baba Ghanoush μπαίνουν σε μια μεγάλη πίτα- λευκή ή ολικής- και παρέα με δροσιστικά, μυρωδάτα και πικάντικα συνοδευτικά γίνονται γεύμα κανονικό. Χούμους, πολίτικη σαλάτα, ταχίνι, κόλιανδρος για φρεσκάδα και πικάντικη χαρίσα συνοδεύουν ιδανικά τα χορτοφαγικά «κεφτεδάκια». Δεν υπάρχει περίπτωση να σας λείψει το κρέας.
Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι, Τ/212-10.50.351
Το ινδικό «σουβλάκι» του Naanwich
Φουλ στις γεύσεις, τα αρώματα και τις διαφορετικές υφές το τυλιχτό του Naanwich βαφτίστηκε κάπως αυθαίρετα ινδικό σουβλάκι αλλά δεν παύει να είναι μια γευστική και χορταστική επιλογή για γρήγορο φαγητό στο κέντρο. «Όχημα» για το συγκεκριμένο τυλιχτό είναι το παραδοσιακό ινδικό naan, μια λεπτή πίτα που ψήνεται στο ταντούρι την ώρα της παραγγελίας και γεμίζεται με διαφόρων ειδών παρασκευές. Από τα αγαπημένα μας: το τυλιχτό με καυτερό κοτόπουλο vindaloo, αγγουροντομάτα, αβοκάντο και δροσιστική raita, όπως και εκείνο με κοτόπουλο tikka masala, μαρούλι και μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο.
Ερμού 115, Μοναστηράκι, T/ 210-32.13.280