ΑΓΟΡΑ

Τα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριού

Μικροί μετρούσαμε κυπελλάκια και χωνάκια, ποιος θα φάει τα πιο πολλά. Τώρα μετράμε φρέσκες γεύσεις κι ωραίες νέες ιδέες – τα παγωτατζίδικα της Αθήνας έχουν πολλές.

10.06.2022| Updated: 20.07.2022
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα & Βαγγέλης Καρατζάς
Τα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριού

Στο Django Gelato για φρούτα στο μάξιμουμ

Όποτε και να πας βρίσκεις ουρά. Έχει μεγάλη ζήτηση το παγωτό του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, φρέσκο, φρεσκότατο και απόλυτα φυσικό, χωρίς συντηρητικά, έτοιμες σκόνες και ενισχυτικά γεύσης, με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Είναι φτιαγμένο για να καταναλώνεται την ίδια μέρα. Από τη μέρα που πρωτοδοκίμασα όσα προτείνει αυτός ο «πουρίστας» που ξεκίνησε στη Σύρο για να έρθει στη συνέχεια στο Κουκάκι, ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι ο ίδιος. Το γιαούρτι του, που έχει ατόφια γεύση κι είναι τόσο ξινό και τόσο γλυκό όσο πρέπει, μαζί το πολύ εκφραστικό σορμπέ πεπόνι (από τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη) και σε δροσίζει σε κάθε κάθε κουταλιά. Tο αλατισμένο φυστίκι του, με φυστίκι Αιγίνης (αυτό το παίρνει από τον Βασίλη Αϊβάζογλου) που το νιώθεις στο στόμα, το πιο καινούργιο Persian Cream, καϊμάκι με σύκο και φυστίκι Αιγίνης, ένα νόστιμο δροσιστικό γλυκάκι που το το παίρνεις στο χέρι, είναι αμφότερα πολύ καλές επιλογές. Για να επιστρέψω όμως στα σορμπέ, που είναι ολόκληρο κεφάλαιο εδώ, στη βιτρίνα μόλις προστέθηκαν ροδάκινο και βερίκοκο. Με αυτή τη γλυκόξινη γεύση του φρούτου στην αρχή της εποχής του και ελάχιστο αλάτι − ο Κωνσταντίνος θέλει με την πρώτη κουταλιά να σου φέρνει στο νου το ροδάκινο και το βερίκοκο που πλένεις στη θάλασσα για να φας μετά το μπάνιο.  Α.Σ.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/ 21 1422 2029. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8.00-00.00, από 20/6 9.00-01.00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBaked AlaskaBaked Alaska: Μα, ποιος το σκέφτηκε να ψήσει παγωτό μέσα σε μαρέγκα;

 

Μαραμπού: Κάθε μέρα κάτι άλλο

Οι δύο δημιουργοί του Μαραμπού / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το παγωτό, που το παίρνεις σε κυπελάκι, έχει για μπόνους ένα μικρό χωνάκι
φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πριν η Βίκυ Περιστάνογλου, που εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη, και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου ανοίξουν το παγωτατζίδικο τους στη γωνία Αρχελάου και Ελλανίκου, στο άκουσμα της λέξης «μαραμπού» σκεφτόμουν τα σμήνη των τροπικών πουλιών στους στίχους του Καββαδία. Τώρα σκέφτομαι και παγωτό με μαύρη μπίρα, παγωτό ταχίνι κι άλλα που έχουν γράψει κατά καιρούς στον μαυροπίνακα πάνω από τη βιτρίνα του οι δημιουργοί του. Αυτή τη φορά πήγα γραμμή για το ροδάκινο, αλλά δεν το πέτυχα. Τα μικρής παραγωγής παγωτά τους αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με τη διάθεση και τους πειραματισμούς τους. Ανάλογα με το τι θα βρεις, πράττεις. Εντέλει επέλεξα το δροσιστικό σορμπέ από βιολογικά σμέουρα, το πολύ καλό, πλούσιο σε γεύση ανθόγαλα, που είναι από τις λίγες σταθερές τους γεύσεις, ενώ με κέρδισε και το σορμπέ πικραμύγδαλο, κρεμώδες, με όλο το άρωμα του καρπού – σου φέρνει στο μυαλό σουμάδα, αραιωμένη με παγωμένο νερό, κάποιο καλοκαίρι σε κάποιο νησί. Α.Σ.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-23.00, Σάββατο 13.00-00.00, Κυριακή 13.00-23.00.

 

Le Greche: Ιταλία στο χέρι

φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

φωτογραφία: Ζωή Χατζηγιάννη

φωτογραφία: Χριστόφορος Δουγλέρης

Η Εύη Παπαδοπούλου σπούδασε το gelato στην Ιταλία κι από τη μέρα που άνοιξε τη μικρή gelateria της (που πραγματικά χωράει πολλά) στη Μητροπόλεως, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Νέο Ψυχικό και στην Αγία Παρασκευή, Αθηναίοι και τουρίστες μπαίνουν, σχεδόν ασταμάτητα, και βγαίνουν κρατώντας κυπελλάκια με παγωτό ζαμπαγιόνε (κρέμα με κρόκους αυγού και κρασί Μarsala), τιραμισού, fior di latte και πάει λέγοντας. Εγώ ορκίζομαι στο αφράτο, πυκνό, βελούδινο φυστίκι τους και στη gianduja, αλλά υπάρχουν και πιο πρόσφατες αφίξεις που αξίζουν την προσοχή σας, όπως για παράδειγμα το fior di mela με ελληνικό γιαούρτι, ανθόγαλα, μήλο και μπισκότα κανέλας ή η σοκολάτα με ξύσμα περγαμόντο. Νέα προσθήκη στα σορμπέ, το agrumi, που πάει να πει «εσπεριδοειδή», και συνδυάζει λεμόνι, πορτοκάλι, και γκρέιπφρουτ, ξινούτσικο κι αρωματικό, είναι ό,τι πρέπει για μια ζεστή μέρα. Α.Σ.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458, Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 8.30-1.00, Παρασκευή 8.30-2.00, Σάββατο 9.00-2.00. Κυριακή 9.00-1.00. Λεωφόρος Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/210-01.01.617 & Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Νέο Ψυχικό, 213-0416299. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 8.00-23.00, Παρασκευή 8.00-23.30, Σάββατο 9.00-23.30, Κυριακή 9.30-23.00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καριόκες του ΠαπαπαρασκευάΟι καριόκες του Παπαπαρασκευά

 

Τυράκειον: Από τη φάρμα στο κυπελλάκι

Στο Τυράκειον το «from farm to table» εφαρμόζεται με φυσικότητα. Δύο νέα παιδιά που μεγάλωσαν στη Τζια και συνεχίζουν να μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στο νησί και την πρωτεύουσα, δουλεύουν με πρώτη ύλη-χρυσάφι. Οι γονείς τους εκτρέφουν τα δικά τους ζώα στην Κέα και τα αδέρφια Μυκονιάτη παίρνουν το μυρωδάτο γάλα για να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα − ο ένας φτιάχνει μ’ αυτό τυριά και ο άλλος το κάνει παγωτό με γεύση βγαλμένη από άλλες εποχές. Πέρα από το γάλα, και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν στην πλειονότητά τους ελληνική ταυτότητα και νησιωτική προέλευση. Φραγκόσυκο, ρόδι, αρμπαρόριζα αλλά και γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι είναι μερικά από τα αγαπημένα μας. Το παγωτό ρυζόγαλο έχει τους δικούς του φανατικούς ενώ, όποτε το βρίσκουμε, δεν παραλείπουμε να γεμίσουμε ένα κυπελλάκι με δροσερό παγωτό λεμόνι, με χυμό από τις δικές τους λεμονιές. Γ.Π.

Ερατοσθένους 71, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, Τ/210-97.64.516. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 07:00-22:00 & Κέα, Τ/228-80.22.85.

 

Bon Bon Fait Maison: Για παγωτό και mochi

Μοchi σορμπέ φράουλα

Mochi σοκολάτα

Ένα καλοκαίρι που περπατούσε στα σοκάκια των Κυθήρων, δίπλα σε συκιές ο Κρίτων Πουλής αποφάσισε να δοκιμάσει να φτιάξει παγωτό από τα φύλλα τους. Ήταν instant hit κι από τότε επιστρέφει κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου. Πέρα από αυτό το παγωτό με το απαλό άρωμα, νότες ροζ γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού και κανέλλα, που είναι πολύ ιδιαίτερο κι αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε, στην καλοκαιρινή του «κολεξιόν» θα βρείτε και καρδάμωμο, που το καβουρδίζουν για να τονίσουν τα αρώματά του πριν το κάνουν παγωτό. Το τελευταίο συνδυάζεται όμορφα με το επίσης καινούργιο παγωτό καφέ (μια Γουατεμάλα της WiseCup). Είναι σαν να πίνεις λιβανέζικο καφέ σε παγωμένη εκδοχή. Στο Bon Bon Fait Maison στην Αθήνα και στον Πειραιά, θα βρείτε επίσης παγωτό μακαρόν, δροσιστικό σορμπέ ρόδι, που το φτιάχνουν με ρόδια από τη Ζάκυνθο και mochi – ο δημιουργός του μπουτίκ ζαχαροπλαστείου, τον καιρό που συνεργαζόταν με τον Pierre Hermé, δούλεψε για ένα διάστημα στο Κιότο. Το ιαπωνικό γλύκισμα με το περίβλημα από αλεύρι ρυζιού και τις ποικίλες γεμίσεις (πάστα φασολιού, τσάι μάτσα, φρούτα, παγωτό) το προτείνει σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: απαλό παγωτό φυστίκι, πλούσιο fior di latte, σορμπέ φράουλα και σοκολάτα… μέσα κι έξω. Α.Σ.

Πετράκη 30, Αθήνα, Τ/210-33.18.703. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-00.00. Σάββατο- Κυριακή 9.00-1.00 & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.17.999. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 11.00-19.00, Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-1.00, Σάββατο 19.00-00.00, Κυριακή κλειστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτη στοά, στα σκιερά: «Κρυψώνες» του κέντρου για φαγητό και ποτόΣτη στοά, στα σκιερά: «Κρυψώνες» του κέντρου για φαγητό και ποτό

 

Epiκ Gelato: Nοσταλγία σε χωνάκι

παγωτατζίδικο. παγωτό
Η πρόσοψη του παγωτατζίδικου της πλατείας Μαβίλη / φωτογραφία: Arsenis Miaris
φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Εδώ πάντα ψηφίζω το κατίκι Δομοκού με τα κομματάκια από γλυκό συκαλάκι της οικογένειας Τέσκου στην Ικαρία. Είναι πολύ γευστικό κι όμορφα ισορροπημένο. Είναι κι άλλα, φτιαγμένα με φρέσκο αγελαδινό γάλα από τη Μονή Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο, με υλικά απ’ όλη την Ελλάδα που… σε πιάνουν στο συναίσθημα: παγωτό αμυγδαλωτό με καραμελωμένα αμύγδαλα Θεσσαλίας, παγωτό λουκούμι-τριαντάφυλλο με συριανό λουκούμι και ανθόνερο για όσους αγαπούν τα έντονα αρώματα, ένα πολύ κρεμώδες φυστίκι ελαφροαλατισμένο με αφράλα Κρήτης… Στις προτάσεις ημέρας που γράφουν με μαρκαδόρο στην πόρτα του εργαστηρίου τους στο βάθος θα βρείτε αρκετά extras, σε παγωτό και σε σορμπέ – πριν λίγες μέρες που πέρασα, διάλεξα το παγωτό γιαούρτι, που είχε ωραία γεύση και οξύτητα που το συνδύαζαν με τραγανό παστέλι και μια αρκετά γλυκιά μαρμελάδα ροδάκινο. Στο ψυγείο στο βάθος θα βρεις και Σικάγο, με παγωτό σοκολάτα, σοκολατένια σάλτσα, αμύγδαλο, σιρόπι βύσσινο και σαντιγί, στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις μια ρετρό παρασπονδία – μικρό δεν το λες. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-1.00.

 

Οggi: Ελλάδα-Ιταλία συμμαχία

Σορμπέ ροδάκινο
Pulcinela, με ρικότα, σοκολάτα με τριμμένο φιστίκι και πορτοκάλι

Πάνε κιόλας δυο χρόνια από τότε που μια ελληνική οικογένεια με αγάπη για τις ιταλικές γεύσεις έφερε στην Αθήνα το Oggi του Ιταλού μαέστρου-τζελατιέρη Carmelo Chiaramida και μαζί του ένα παγωτό χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Το καινούργιο παγωτό τσίζκεϊκ με χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα, μασκαρπόνε και μπισκοτάκι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά το έχω βάλει στην ατζέντα μου. Πήρε θέση πλάι στο παγωτό φυστίκι που το φτιάχνουν με φυστίκι από το Μπρόντε στη Σικελία, το βελούδινο τιραμισού με σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε σιρόπι εσπρέσο και κακάο, το νόστιμο, όμορφα ισορροπημένο Pulcinela, με ρικότα, σταγόνες σοκολάτας με τριμμένο φυστίκι και μπισκότο και πορτοκάλι. Και τα σορμπέ τους, με εποχικά φρούτα είναι ωραία. Τώρα στην gelateria της οδού Βουλής σε περιμένουν ροδάκινο, ανανάς, πεπόνι και φράουλα με βότκα και μέντα, και όσο προχωράει το καλοκαίρι θα έρθουν και σύκο, σταφύλι και καρπούζι. Με τη θερμοκρασία στα πάνω της και το κέντρο να ανάβει, κάνουν… εσωτερική σκιά. Α.Σ.

Βουλής 17, Τ/210-32.46.995. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-00.00, Σάββατο 9.00-00.00, Κυριακή 11.00-23.00

 

La Mole: Στον Ιταλό της Πεύκης για τζελάτο

παγωτό, παγωτατζίδικο
φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Στα βόρεια ο Ιταλός Marco Muré φτιάχνει αυθεντικό τζελάτο που αξίζει τη διαδρομή μέχρι την Πεύκη. Θα δοκιμάσετε παγωτό τιραμισού με παντεσπάνι σβέλτα βουτηγμένο σε εσπρέσο και ρούμι, αλλά και αρκετές ακόμα γεύσεις με ιταλικό ταμπεραμέντο. Ο Muré πειραματίζεται συνεχώς για να μη βαριέται και κατά συνέπεια να μην μπορούμε να διαλέξουμε. Αυτή τη σεζόν έκανε ένα από τα αγαπημένα του εστιατορικά επιδόρπια, το πιεμοντέζικο bunet, παγωτό. Αυτό μεταφράζεται σε μια σοκολατένια βάση με αμαρέτο και καφέ που εμπλουτίζεται με κομματάκια από τραγανά μπισκότα αμαρέτι. Μας αρέσει η καλοκαιρινή ελαφράδα του Sicilia, με ρικότα και ρίπλες από πορτοκάλι και φυστίκι ενώ το Mon Cherry συνδυάζει την πικράδα του αμαρέτο με τη γλύκα της σοκολάτας και τη ξινούτσικη γεύση του κερασιού. Να σημειώσουμε ότι όλες οι φρουτένιες γεύσεις γίνονται με φρέσκα φρούτα που αγοράζει και καταψύχει ο ίδιος. Γ.Π. 

Λεωφ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-20:30.

 

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αμπελόκηποι

Κουκάκι

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών