ΕΞΟΔΟΣ

Leaky Tap: Το νέο taproom του Πειραιά που έχει γίνει ήδη προορισμός

Κάπου ανάμεσα στο λιμάνι και τη Μαρίνα Ζέας βρήκαμε το μοναδικό taproom του Πειραιά και μαζί του μια καλή συλλογή από craft μπίρες.

19.10.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Leaky Tap: Το νέο taproom του Πειραιά που έχει γίνει ήδη προορισμός

«Το μαγαζί μαθεύτηκε πριν καν ξεκινήσει και είναι λογικό, γιατί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην περιοχή», λέει ο Γιάννης Καρεκλάς που μαζί με τον φίλο του Χρήστο Γκούσκο άνοιξαν πριν λίγες εβδομάδες το Leaky Tap, το πρώτο taproom του Πειραιά. Είναι και οι δύο Πειραιώτες, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καλλίπολη. «Ο Πειραιάς είναι πίσω σε ό,τι αφορά την χειροποίητη μπίρα. Υπάρχουν πολλές μπιραρίες αλλά δεν έχουν ποικιλία, ειδικά σε ελληνικές μπίρες. Οπότε όταν βγαίναμε, ξενιτευόμασταν. Πηγαίναμε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κουκάκι, κέντρο. Αυτό μας έκανε καλό. Γνωρίσαμε από κοντά τα παιδιά που τρέχουν πετυχημένα taprooms στην πόλη και μας βοήθησαν πολύ. Όταν πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε το δικό μας, ζητήσαμε βοήθεια από τους πιο παλιούς. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο τυχεροί. Όσοι είναι στον χώρο είναι πολύ φιλικοί, μας έδωσαν ένα σωρό συμβουλές, γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο», προσθέτει ο Χρήστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοιTaproom: Η τάση που μάθαμε στο lockdown και λάτρεψαν οι μπιρόφιλοι

Οι δύο φίλοι δεν είχαν καμιά σχέση με την εστίαση. Ο Γιάννης δούλευε για χρόνια σε ναυτιλιακές εταιρίες, ενώ ο Χρήστος είναι ναυαγοσώστης. «Όταν το πήραμε απόφαση, παραιτήθηκα από τη δουλειά και έβαλα όλα τα χρήματα και την ενέργειά μου στο Leaky Tap. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε μόνο αυτό με επιτυχία», λέει ο Γιάννης. «Όταν δοκίμασα την πρώτη μου craft ξαφνιάστηκα. Δεν είχα φανταστεί ότι μια μπίρα μπορεί να σου ανοίξει τόσο τους ορίζοντες. Είχα μείνει στις ξανθιές, τις μαύρες και τις κόκκινες και νόμιζα ότι αυτό ήταν όλο. Δεν είχα ιδέα ότι ο κόσμος της μπίρας είναι γεμάτος περίπλοκα αρώματα, απροσδόκητες γεύσεις και άπειρους συνδυασμούς», προσθέτει.

Το μαγαζί βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, πολύ κοντά στην αγορά, άλλα είναι χωμένο σε ένα ήσυχο στενάκι. Λειτουργούσε παλιά ως καφέ μπαρ. Οι δυο φίλοι το έφτιαξαν μόνοι τους όλο από την αρχή. Έχει βιομηχανική αισθητική και 90’s στοιχεία. Παίζει ραπ, ροκ, και τζαζ. Οι μπίρες σερβίρονται σε ειδικά διαμορφωμένα σκέιτ και στους τοίχους έχει γκραφίτι.

Ο Γιάννης Καρεκλάς σερβίρει μπίρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο νέο taproom στα Πετράλωνα πίνουμε μπίρα με νερό από την ΙκαρίαΣτο νέο taproom στα Πετράλωνα πίνουμε μπίρα με νερό από την Ικαρία

Έχουν 10 βρύσες, οι οποίες ανανεώνονται ανάλογα με το τι καινούριο κυκλοφορεί στην αγορά. Φέρνουν διάφορα στιλ από μικροζυθοποιεία από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό (Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Γαλλία). Στο ψυγείο έχουν γύρω στις 80 ετικέτες. Δοκίμασα την «smoothie», μια πολύ ιδιαίτερη μπίρα που είναι τάση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η υφή και η γεύση της θυμίζει smoothie αλλά φτιάχνεται σύμφωνα με τη συνταγή της μπίρας. Δυστυχώς ελληνικές smoothie δεν κυκλοφορούν στην αγορά γιατί οι Έλληνες ζυθοποιοί δεν μπορούν να τις παράξουν. Αναγκάζονται να συμμορφώνονται με έναν απαρχαιώμενο νόμο, κυριολεκτικά από την εποχή του Όθωνα, που απαγορεύει τη χρήση φρούτων στην παρασκευή μπίρας. Είναι κάτι που όλοι οι ζυθοποιοί θα εύχονταν να αλλάξει.

Οι Πειραιώτες έχουν ενθουσιαστεί με το καινούριο taproom και κάθε βράδυ δίνουν το «παρών». «Δεν περιμέναμε τέτοια απήχηση από τον κόσμο», λέει ο Γιάννης. «Όλοι είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν νέες μπίρες. Έρχονται και πολλοί τουρίστες, είμαστε κοντά στη Μαρίνα Ζέας και στο λιμάνι και αν κάποιος γράψει taproom στους χάρτες θα είμαστε το μόνο μαγαζί που θα εμφανιστεί».

Πριν φύγουμε, μας ανακοίνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με το παλιό πειραιώτικο μπεργκεράδικο American Toast. «Κλείσαμε με το American Toast, το πιο παλιό φαστφουντάδικο της πόλης, που είναι φτιαγμένο στα αμερικάνικα πρότυπα και είναι πολύ αυθεντικό. Μας φτιάχνουν τρία μπέργκερ –στη λογική του smash με αυθεντικό american cheese– και ένα χοτ ντογκ. Μας αρέσουν πολύ», λέει ο Γιάννης. Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε!

Leaky Tap

Οδυσσέα Ανδρούτσου 176, Πειραιάς
  • Τηλέφωνο: 698-02.86.180
  • Ωράριο: Καθημερινές 16.00-00.00 και Σαββατοκύριακο 17.00-01.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μπαρ

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών