ΕΞΟΔΟΣ

Piscis: Το νέο θαλασσινό εστιατόριο του Μικρολίμανου ξεκίνησε δυνατά

Όσοι αγαπούν το ψάρι έχουν δώσει πολλά ραντεβού στην πειραιώτικη ακτή. Οι μοντέρνοι μεζέδες, τα ψάρια στην ψαριέρα και η αστακομακαρονάδα του Παναγιώτη Γιακαλή τούς δίνουν έναν επιπλέον λόγο να κατευθυνθούν προς τα εκεί.

21.06.2023| Updated: 10.08.2023
Φωτογραφίες: Dimitris Michailaras
Piscis: Το νέο θαλασσινό εστιατόριο του Μικρολίμανου ξεκίνησε δυνατά

Όταν ο Μανώλης Μαυριδάκης, που έχει το μυκονιάτικο Koursaros, ο γνωστός σεφ Παναγιώτης Γιακαλής κι ο συνεργάτης του σε διάφορα πρότζεκτ Πέτρος Φωτείνης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιμέλεια του μενού του από το περασμένο καλοκαίρι, βρήκαν τον χώρο στο Μικρολίμανο, φλέρταραν για λίγο με την ιδέα ενός ιταλικού. Αλλά θες η αγάπη τους για τα ψάρια, θες η παράδοση της πειραιώτικης ακτής στην ψαροφαγία, από την εποχή που ήταν ακόμη ένα ήσυχο αραξοβόλι, δεν πήρε πολύ να στρίψουν το τιμόνι. Και εγένετο Piscis (ψάρι στα λατινικά). Ένα προσεγμένο εστιατόριο με τραπέζια μοιρασμένα στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά στη λευκή-μπλε πρόσοψη του κτιρίου, που έχει κάτι από πόλη και κάτι από νησί, και στην πέργκολα στην απέναντι πλευρά του δρόμου, από όπου χαζεύεις όσους σουλατσάρουν δίπλα στις ψαρόβαρκες και τα σκάφη.

Η πρόσοψη του εστιατορίου σε λευκό και μπλε

Η ψαριά της ημέρας και τα στρείδια στον πάγο

Η ελληνική σαλάτα με τα ντοματίνια, την κρέμα φέτας και το αλά ταβέρνα ριγανάτο ψημένο ψωμί

Τα τραπέζια έχουν μόλις δύο εβδομάδες που στήθηκαν στην παράκτια περαντζάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJimmy’s Fish: κάπως έτσι είναι φτιαγμένα τα διαχρονικά στέκιαJimmy’s Fish: κάπως έτσι είναι φτιαγμένα τα διαχρονικά στέκια

Μια σύγχρονη θαλασσινή κουζίνα με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής

Ο κατάλογος, που έρχεται σε έναν κομψό φάκελο, έχει πιάτα σε μοντέρνο στιλ, με τις μεσογειακές κι ελληνικές αναφορές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο Παναγιώτης Γιακαλής. Στην κουζίνα βρίσκουμε τον Σπύρο Τσόκα. Στο λαβράκι σεβίτσε, που νοστιμίζει με πίκλα αγγουριού, αλμύρα και καβουδισμένο κουκουνάρι -πολύ του πάει- και νόστιμο ζουμάκι ντομάτας με μια ιδέα από τσίλι και λάδι δυόσμου, τα αρώματα είναι χαρακτηριστικά ελληνικά. Δυνατή αρχή, δίνει ωραία πάσα σε μια βερσιόν της χωριάτικης που έρχεται με τα υλικά της τακτοποιημένα και θέλει να τα μπλέξεις: ανακατεύεις τα ντοματίνια, το αγγούρι, την πιπεριά, τις ελιές και τα καπαρόμηλα με την κρέμα φέτας, παίρνεις και λίγο ψημένο προζυμένιο ψωμί κι έχεις μια μπουκιά συμπυκνωμένη, λιχούδικη και δροσερή μαζί, χαρακτηριστικά οικεία. Τα θαλασσινά τάκος, με καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο που κλείνεται σε μαλακή τορτίγια μαζί με αγιολί αρωματισμένο με σαφράν και τα ψωμωμένα αχνιστά μύδια με το φινόκιο μου άρεσαν εξίσου. Μόνο το καλαμάρι μάς τα χάλασε λίγο. Άψογα ψημένο, είχε για παρέα τηγανητά πατατάκια ψιλούτσικα και κρατσανιστά αλλά η συνοδευτική γλυκόξινη σάλτσα ήταν γλυκερή και το αποσυντόνιζε.

Το ντοματένιο σεβίτσε του Παναγιώτη Γιακαλή

Την ώρα που σουρουπώνει κι ανάβουν τα φαναράκια στα τραπέζια

Ψάρι με φρικασέ μανιταριών και σπανάκι

Το σου με το φυστίκι και τη σάλτσα σοκολάτας

Αν θέλετε να συνεχίσετε με ψάρι, μπορείτε να μπείτε στην πόρτα στα αριστερά και να διαλέξετε από τη μοντέρνα ψαριέρα (οι τιμές είναι πολύ καλές – βλ. σκορπίνα, λαβράκι ή τσιπούρα με 48 ευρώ το κιλό και γλώσσα, στήρα, ροφό ή σφυρίδα με 58). Εμείς σ΄αυτή την πρώτη αναγνωριστική δοκιμάσαμε το λαβράκι με φρικασέ μανιταριών και σπανάκι που προτείνουν. Το ψάρι ήταν ζουμερό, με την πετσούλα του τραγανή, αλλά είχε δυνατό αντίπαλο: η αστακομακαρονάδα του Παναγιώτη Γιακαλή έχει άλλο επίπεδο νοστιμιάς. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε χώρο για επιδόρπιο. Το τραγανό σου με κρέμα φυστικιού, παγωτό βανίλια, καραμελωμένο φυστίκι και γκανάς σοκολάτας γράφει ωραίο φινάλε, το ίδιο κι η ασυνήθιστη καρυδόπιτα-black forest, με βύσσινο και καραμελωμένα πεκάν, που και ωραία ιδέα είναι και πιο ελαφριά από ό,τι περιμένεις.

 

Piscis

Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς
  • Τηλέφωνο: 210-41.70.772
  • Ωράριο: Καθημερινα 13.00-00.00
  • Κόστος: 30-40 ευρώ (χωρίς κρασί ή ποτό)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών