ΕΞΟΔΟΣ

Σύρος: Τρώμε στο Μαζί, σε μια δροσερή αυλή κάτω απ’ τα άστρα

Διεθνής κουζίνα στην Ερμούπολη, στα χαλάσματα του παλιού κεραμοποιείου.

18.08.2023| Updated: 16.02.2024
Σύρος: Τρώμε στο Μαζί, σε μια δροσερή αυλή κάτω απ’ τα άστρα

Το βιομηχανικό παρελθόν της Ερμούπολης την έχει πλουτίσει όχι μόνο με υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, αλλά και με εγκαταλελειμμένα παλιά εργοστάσια και βιοτεχνίες, κατάλοιπα της ένδοξης εποχής όταν δημιουργήθηκε αυτή η πανέμορφη πόλη καταμεσής του Αιγαίου πελάγους. Φαντάσματα εκείνης της περιόδου συναντά κανείς στους ωραίους, κοσμοπολίτικους περιπάτους στα σοκάκια της Ερμούπολης. Ένα από αυτά είναι το παλιό κεραμοποιείο στην οδό Λεωτσάκου, στα χαλάσματα του οποίου στεγάζεται το εστιατόριο Μαζί. Δίχως στέγη πλέον, καθώς έχει καταρρεύσει προ πολλού, μέσα σε μια ζούγκλα επιμελώς ατημέλητης φύσης, βρίσκονται διάσπαρτα τα στιβαρά τραπέζια και οι άνετες καρέκλες του εστιατορίου. Το γεγονός ότι στερείται τη θέα στη θάλασσα μοιάζει ειλικρινά άνευ σημασίας, γιατί αυτή η μοντέρνα, σικάτη και ακατέργαστη αυλή, είναι ασυναγώνιστη, με τα αναρριχητικά φυτά που σκεπάζουν τις πέτρινες καμάρες, και τις ανθισμένες πολύχρωμες βουκαμβίλιες που μαζί με τις φυλλωσιές των δέντρων εκτελούν χρέη στέγης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛυγερός: η νέα ταβέρνα της Σύρου που ήδη συζητάμεΛυγερός: η νέα ταβέρνα της Σύρου που ήδη συζητάμε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣυριανά αυγά από κότες αλανιάρες, ταϊσμένες με βουνίσια βόταναΣυριανά αυγά από κότες αλανιάρες, ταϊσμένες με βουνίσια βότανα

Οι τέσσερις συνέταιροι, κάποιοι οικοδεσπότες και κάποιοι μάγειρες, έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία μιας ευχάριστης εμπειρίας με γεύσεις επηρεασμένες από τη Σύρο, τις Κυκλάδες και τον κόσμο. Μας υποδέχονται ο Λάμπρος Τσάκαλος κι ο Παναγιώτης Κόκκινος, οι οποίοι παραδίδουν τη σκυτάλη στους συνιδιοκτήτες και σεφ, Αριστοτέλη Καλλιπολίτη και Άλκη Κουρή. Η κουζίνα τους πατάει στο γνωστό σενάριο δημιουργικής, fusion μαγειρικής, με πιάτα όπως ταρτάρ τόνου με αβοκάντο, σάλτσα ponzu και τραγανό κρεμμύδι, μπακαλιάρο με ελαφριά σκορδαλιά πατάτας, κουρκουμά και σαλάτα παντζάρι, αρνάκι πικάνια sous vide με πουρέ μελιτζάνας χουνκιάρ. Από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι το καρπάτσιο χταπόδι σε στυλ τερίνας, πολύ δροσερό ορεκτικό μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί, ενώ αν και βαρύ για ορεκτικό, το flatbread «σφακιανή πίτα» με κατσικάκι, κρέμα φέτας και chutney ντομάτας είναι πλούσιο πιάτο, ποτισμένο με νοστιμιά. Από τα κυρίως δίνω προβάδισμα στη σφυρίδα σχάρας, που αν ψηθεί σωστά, είναι υπέροχα ζουμερή, και πλαισιώνεται όμορφα με χόρτα εποχής, κατεβασμένη σάλτσα μπουγιαμπέσας, μύδια αχνιστά και μπρουσκέτα από προζύμι. Εκτός από τη λίστα με τα κρασιά –mainstream επιλογές, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα–, υπάρχουν επίσης και μερικές προτάσεις σε κοκτέιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί όσοι πεινάνε παίρνουν τα βουνά στη Σύρο;Γιατί όσοι πεινάνε παίρνουν τα βουνά στη Σύρο;

 

Μαζί

Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Σύρος
  • Τηλέφωνο: 22810-88.811
  • Ωράριο: Καθημερινά 10.00-15.00 και 19.00-02.00.
  • Κόστος: 40-50 ευρώ/ άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Κυκλάδες

Σύρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών