ΕΞΟΔΟΣ

Το Möte είναι το καφέ που έλειπε από τον Πειραιά

Λίγα βήματα από το Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται το Μöte, ένας χώρος αφιερωμένος στον speciality καφέ, με την υπογραφή του Create by Stefanos Domatiotis.

17.01.2023| Updated: 19.01.2023
Φωτογραφίες: Μöte
Το Möte είναι το καφέ που έλειπε από τον Πειραιά

Οι αφορμές για βόλτα στον Πειραιά είναι πάντα πολλές και η ευκολία του μετρό είναι ένας λόγος παραπάνω να τριγυρίσει κανείς στη γειτονιά που κρύβει μπόλικους γαστρονομικούς θησαυρούς. Τους τελευταίους μήνες το Μöte έχει δώσει στους λάτρεις του καλού καφέ έναν ακόμη λόγο να κατέβουν στο Δημοτικό Θέατρο, φέρνοντας νέο αέρα στην πολυσύχναστη Σωτήρος Διός.

Ένα γωνιακό νεοκλασικό του 1936 στον πιο εμπορικό πεζόδρομο του Πειραιά, έχει ανακαινιστεί ολικά και, με τη φροντίδα του Create by Stefanos Domatiotis που έχει επιμεληθεί το πρότζεκτ, έχει μετατραπεί σε απαραίτητη στάση για speciality καφέ. Για όποιον δεν έχει ξανακούσει το όνομα του διεθνούς φήμης Έλληνα barista, σημειώνουμε ότι ο Στέφανος Δωματιώτης, εκτός από τον τίτλο World Brewers Cup Champion, δυο φορές World Barista Finalist και έξι νίκες σε ελληνικά πρωταθλήματα, μετρά περισσότερα από είκοσι χρόνια πορείας στον χώρο της καφεστίασης, είναι πιστοποιημένος κριτής σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η λευκή πορσελάνινη συσκευή για καφέ φίλτρου GEM Series, που έχει σχήμα διαμαντιού και κάνει θραύση στην αγορά, είναι δικό του δημιούργημα.

Δημιούργημα του Δωματιώτη είναι και το Create, ένα ανεξάρτητο κέντρο γευσιγνωσίας και εκπαίδευσης που απευθύνεται σε ιδιώτες και επαγγελματίες και -μεταξύ άλλων- αναλαμβάνει την επιμέλεια νέων πρότζεκτ: από την επιλογή και το καβούρδισμα του καφέ μέχρι την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού. Για το Μöte η ομάδα του Create, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, φαντάστηκαν και έστησαν έναν φωτεινό χώρο με μεγάλα παράθυρα, ήσυχες γωνιές και σκανδιναβικό ντιζάιν. Πολλοί κάνουν στάση για να πάρουν το ρόφημά τους στο χέρι αλλά η φιλόξενη, «ζεν» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό είναι ιδανική για ραντεβού ή μια γρήγορη στάση ανασυγκρότησης με καφέ και σνακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό ΘέατροΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό Θέατρο

Ο καφές

Πίσω από όλες τις επιλογές βρίσκεται το Create. Οι εννιά διαφορετικοί καφέδες που βρίσκουμε αυτή την εποχή έρχονται από ιδιαίτερες (όχι απαραίτητα μικρές) φάρμες από όλο τον κόσμο. Ο καφές «ροής» έρχεται από τη Βραζιλία και είναι μονοποικιλιακός, ενώ σε μια πρώτη δοκιμή ξεχωρίσαμε τον επίσης μονοποικιλιακό Buki (από την Αιθιοπία) με ανθικά χαρακτηριστικά και ελαφριά οξύτητα, όπως και τον El Carmens, με προέλευση το Ελ Σαλβαδόρ, που έχει πιο όξινο αλλά και σύνθετο προφίλ και μπορεί να σταθεί ωραία σε ροφήματα καφέ με γάλα.

Στο Μöte θα σας αναφέρουν τις διαφορετικές προελεύσεις αλλά, ακόμα περισσότερο βάρος έχουν δώσει στην εκπαίδευση του προσωπικού που μπορεί να καθοδηγήσει ακόμα και τους λιγότερο μυημένους στον αγαπημένο τους καφέ. Η ομάδα του καταστήματος έχει ως στόχο, αντί να προσφέρει απλά «μια Βραζιλία» ή «μια Κένυα» να βοηθήσει το κοινό να εντοπίσει τα γευστικά χαρακτηριστικά που προτιμά στον καφέ: «Θέλουμε ο κόσμος να φτάσει στο σημείο να ζητάει έναν καφέ με βάση τα γευστικά του χαρακτηριστικά, όπως πλέον οι περισσότεροι ζητούν ένα κρασί, ώστε έπειτα να μάθουν να αναζητούν τις ποικιλίες» λένε οι υπεύθυνοι του Μöte. Μαζί με κάθε κούπα στο τραπέζι φτάνει και το αντίστοιχο καρτελάκι που αναφέρει αναλυτικά την προέλευση και το γευστικό προφίλ κάθε καφέ.

Ό,τι δοκιμάσει κανείς και του αρέσει μπορεί να το προμηθευτεί και για το σπίτι. Ενδιαφέρον έχουν και τα drip bags (πωλούνται και εκείνα για το σπίτι). Πρόκειται για σακουλάκια, σαν του τσαγιού, γεμάτα με φρεσκοκαβουρδισμένο, αλεσμένο και μεριδοποιημένο καφέ τα οποία δεν χρειάζονται τίποτε άλλο, παρά την προσθήκη ζεστού νερού. Χρησιμοποιώντας τα μπορεί κανείς να απολαύσει speciality καφέ στο γραφείο, σε μια εκδρομή ή όπου αλλού βρίσκεται, χωρίς πολύ κόπο.

Τα σνακ και όλα τα άλλα

Στον κατάλογο βρίσκουμε ακόμη ζεστά και κρύα βοτανικά ροφήματα από τις ελληνικές εταιρείες Anassa και Corphes. Το Μöte φιλοξενεί επίσης τις ωραίες σοκολάτες της Corphes, όπως και την American Pale Ale, Loco (με τσάι του βουνού και φασκόμηλο) που παράγεται από την Ζυθοποιία Πηνειού σε συνεργασία με την Corphes. Μερικές ακόμα μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, λίγες ετικέτες κρασιών και kombucha συμπληρώνουν τον κατάλογο.

Όσο για τα σνακ: δοκιμάσαμε ένα ζουμερό carrot cake με τυρένιο frosting, τα μπισκότα που προμηθεύονται από τους ειδικούς του Cookie Spot αλλά και τα σάντουιτς που φτιάχνονται στην κουζίνα του Μöte με ψωμιά από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι. Από τον ίδιο φούρνο έρχονται και τα κρουασάν και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του ΠειραιάΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του Πειραιά

Μöte

Σωτήρος Διός και Πραξιτέλους, Πειραιάς
  • Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 7:30-21:30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Καφέ

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών