ΑΓΟΡΑ

Στο Τυράκειον φτιάχνουν τυρί και παγωτό με γάλα απ’ την οικογενειακή φάρμα στην Τζια

Δύο αδέρφια από την Κέα -ο ένας τυροκόμος και ο άλλος ζαχαροπλάστης- δουλεύουν με ολόφρεσκο γάλα από τα δικά τους ζώα και πρόσφατα αποφάσισαν να φέρουν τα προϊόντα τους και στην Αθήνα. 

05.08.2021| Updated: 11.10.2021
Στο Τυράκειον φτιάχνουν τυρί και παγωτό με γάλα απ’ την οικογενειακή φάρμα στην Τζια

Με γάλα από την οικογενειακή φάρμα στη Τζια, τα αδέρφια Μυκονιάτη φτιάχνουν αγνό παγωτό και τυρί που ενθουσιάζει τους επισκέπτες του νησιού. Εδώ και λίγο καιρό βρίσκουμε τα προϊόντα τους και στον νέο χώρο του Τυράκειον, που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. 

«Το παγωτό κάποιες φορές το φτιάχνω με γάλα που έχει αρμεχτεί το ίδιο πρωί. Τα αρώματά του είναι απίστευτα» λέει ο 31χρονος Γιάννης ,που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθήνας και Τζιας, όπου βρίσκεται η οικογενειακή φάρμα αλλά και η τυροκομική μονάδα. Εκεί, ο κατά ένα χρόνο μικρότερος αδερφός του, Αλέξανδρος, φτιάχνει με δική του πρωτότυπη συνταγή την εξαιρετική γραβιέρα «Τριώ Λογιώ» και άλλα 14 είδη τυριών. 

Για όσους έχουν περάσει κάποιο από τα τελευταία καλοκαίρια στο νησί, το «Τυράκειον» δεν έχει ανάγκη από πολλές συστάσεις. Το πιθανότερο είναι πως θα έχουν σταθεί στην ουρά για να  δοκιμάσουν το παγωτό ρυζόγαλο, το φραγκόσυκο, την αρμπαρόριζα, το ρόδι με χυμό φρούτων από τα ντόπια δέντρα ή κάποιο από τα τυριά τους.

Πριν όμως στηθεί η οικογενειακή επιχείρηση, την αρχή είχε κάνει η μαμά Μυκονιάτη φτιάχνοντας τυρί για το σπίτι χρησιμοποιώντας γάλα από τα ζώα που φρόντιζε ο σύζυγός της στη Κάτω Μεριά. Οι δυο τους πήραν την απόφαση να στήσουν τη δική τους τυροκομική μονάδα στο νησί, ενώ και οι δύο γιοι τους -ήδη από την εποχή που πήγαιναν σχολείο- είχαν αποφασίσει πως θα ασχολούνταν με αυτήν και μεθόδευσαν τις κινήσεις τους προς αυτό τον σκοπό. Ο Αλέξανδρος σπούδασε στη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, ο Γιάννης ζαχαροπλαστική και τώρα η δύο τους τρέχουν το Τυράκειον (στη Τζια και στην Αθήνα), ενώ οι γονείς τους φροντίζουν τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα. 

Από το αθηναϊκό του πόστο ο Γιάννης εξηγεί πώς είναι να δουλεύεις με μικρή παραγωγή. «Κάθε πρωί στο νησί βλέπουμε με τον αδερφό μου πόσο γάλα έχουμε και το μοιράζουμε. Εσύ παίρνεις τόσο για ρυζόγαλο, εγώ τόσο για τυρί κ.ο.κ. Υπάρχουν φορές που ακούμε παράπονα όπως “καλά, σήμερα παγωτό φυστίκι δεν έχει;”. Εκείνη τη μέρα μπορεί να μην είχα αρκετό γάλα αλλά -ενώ θα μπορούσα να το κάνω- δεν θέλω να πάρω από το σούπερ μάρκετ για να συμπληρώσω. Το εξηγούμε αυτό και ο κόσμος καταλαβαίνει και το εκτιμά. Είναι κάτι ποιοτικό για το οποίο αξίζει να περιμένεις. Υπάρχουν κατά καιρούς ελείψεις αλλά υπάρχει και κατανόηση».

Αυτή τη στιγμή το best seller τους, η γραβιέρα «Τριώ Λογιώ», που φτιάχνεται με τριών ειδών γάλατα -αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο-, έχει εξαντληθεί. «Την φτιάχνουμε τα τελευταία δύο χρόνια και κάθε φορά που βγαίνει εξαφανίζεται. Περνάει κόσμος και μας τη ζητάει αλλά είναι κανόνας να μη βγάζουμε ποτέ τυρί «σαπούνι, που δεν έχει ωριμάσει» λέει ο Γιάννης. 

Μέχρι τον Αύγουστο, που η επόμενη παρτίδα θα είναι έτοιμη, στο Τυράκειον θα βρούμε φέτα, ξυροτύρι Κέας από αγελαδινό γάλα, ξερή μυζήθρα, μια πολύ ισορροπημένη γραβιέρα με πιπέρι, κεφαλοτύρι αιγοπρόβειο, κοπανιστή, ξινό -ένα μαλακό και δροσιστικό τυρί που ταιριάζει τέλεια με ντάκο. Άλλο ένα φρέσκο τυρί που αξίζει δοκιμή είναι και το μπαλάκι, με έντονα τα μυρωδικά του νησιού: θρούμπη, μπαχάρι και δεντρολίβανο. 

Τα ψυγεία έχουν επίσης φρέσκο γάλα, ρυζόγαλο με συνταγή της μαμάς, αγελαδινό και κατσικίσιο γιαούρτι, κρέμες, βούτυρο και μερικά κλασικά γλυκά όπως προφιτερόλ και εκμέκ, ενώ στα ράφια φιλοξενούνται και επιλεγμένα προϊόντα από την Τζιά, όπως θυμαρίσιο μέλι, βιολογικά αμύγδαλα, χυμός ροδιού και τσάτνεϊ φραγκόσυκου. 

Τυράκειον

Ερατοσθένους 71, Άγιος Δημήτριος

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών