ΕΞΟΔΟΣ

Στη στοά, στα σκιερά: «Κρυψώνες» του κέντρου για φαγητό και ποτό

Απολαμβάνουμε σκιά και ατμόσφαιρα στα μαγαζιά των αθηναϊκών στοών.

07.06.2022
Στη στοά, στα σκιερά: «Κρυψώνες» του κέντρου για φαγητό και ποτό

Το καλοκαίρι και το κέντρο της Αθήνας δεν πολυταιριάζουν, γι’ αυτό και από την ώρα που ξεκινούν οι πρώτες γερές ζέστες αρχίζουμε να αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι Σύνταγμα, Ομόνοια και τα πέριξ. Κλιματιζόμενοι χώροι και ταράτσες δίνουν λύση όταν χρειάζεται, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο «μυστικό»: κρυμμένα στο πλέγμα των αθηναϊκών στοών, μπαρ, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία συνδυάζουν την πολύτιμη σκιά με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μια κάποια κάλυψη -μικρή έστω- από την τριγύρω βαβούρα. Στον παράλληλο, λίγο πιο φιλόξενο κόσμο που κρύβεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες, σε στέκια συχνά περιτριγυρισμένα από εμπορικά μαγαζιά μιας άλλης εποχής, βρίσκουμε δροσερό καταφύγιο.

Η Κρήτη: Στη σκιά για παγωμένη τσικουδιά και μεζέδες

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έξω εκτυφλωτικός ήλιος και μέσα στη στοά της Βερανζέρου σκιά – σαν να έκλεισες τα παντζούρια το μεσημέρι. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η κρητικής καταγωγής οικογένεια που τρέχει το μαγαζί φέρνει καλές πρώτες ύλες από το νησί και τις καλομαγειρεύει. Θα φάτε πατάτα οφτή, ομελέτα με στάκα και απάκι, ντακάκια με αλατσοελιές, ξιδάτο σφακιανό λουκάνικο, κολοκυθολούλουδα γεμιστά και άλλα ωραία της Κρήτης. Απλά ψητά ψάρια και κρεατικά συνοδεύουν τους μεζέδες, ενώ η παγωμένη τσικουδιά Σητείας κρίνεται απαραίτητη.

Βερανζέρου 5, Ομόνοια, Τ/ 210-38.26.998

 

Στο ντιζαϊνάτο ANÄNA για παγωμένο καφέ, πρωινό και γλυκά

Ανάμεσα στα σφραγιδάδικα και τα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής και σχεδίου που απομένουν στην Πραξιτέλους, βρίσκεται ένα από τα αγαπημένα μας καφέ του κέντρου. Τα καθίσματα στο ντιζαϊνάτο εσωτερικό έχουν τη χάρη τους, αλλά μεγάλο ατού του μαγαζιού είναι τα τραπέζια που απλώνει στην όμορφη στοά με τον πολυφωτογραφημένο γυάλινο θόλο. Εδώ βρίσκουμε υψηλής ποιότητας καφέ -διαλεγμένα blends και single origin επιλογές που εναλλάσσονται συχνά-, brunch και νόστιμα vegan γλυκά που αρέσουν ακόμα και σε όσους δεν είναι vegan. Τα καλοκαιρινά πρωινά η στοά γεμίζει με ντόπιους και τουρίστες που απολαμβάνουν παγωμένα ροφήματα παρέα με ρολάκια κανέλας, κέικ ή galette φρούτων. Καλό σημείο για να κάτσει κανείς και με το λάπτοπ του.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, T/211-11.51.788

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕυτυχώς έχουμε τις ταράτσες: 24 μαγαζιά για δροσερή έξοδο στην ΑθήναΕυτυχώς έχουμε τις ταράτσες: 24 μαγαζιά για δροσερή έξοδο στην Αθήνα

Kaya: Το εσπρέσο μπαρ του Συντάγματος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kaya spirit (@kaya.spirit)

Χωμένο στη στοά Μπολάνη, αλλά γνωστό και αγαπημένο των Αθηναίων που λατρεύουν τον καφέ, το Kaya είναι το αυθεντικό εσπρέσο μπαρ του Συντάγματος. Πίσω από τη χαρακτηριστική διαγώνια μπάρα του ετοιμάζονται καθημερινά αμέτρητοι, αλλά πάντα καλοφτιαγμένοι εσπρέσο. Το κατάστημα έχει συνάψει συνεργασίες με πάρα πολλούς Έλληνες roasters και κάθε εβδομάδα φιλοξενεί στους μύλους του διαφορετικές επιλογές. Θα περιμένετε λίγο στην ουρά, αλλά αξίζει τον κόπο και, τουλάχιστον, θα είστε στη σκιά. Να σημειώσουμε ότι επιλέγουν να μη σερβίρουν καφέ φίλτρου και ειδικεύονται αποκλειστικά σε ζεστές και κρύες παρασκευές με βάση τον εσπρέσο.

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/ 213-02.84.305

 

Τριαντάφυλλος: Φρέσκο ψάρι δυο βήματα από την πλατεία Συντάγματος

Βγήκατε στην Ερμού ή τρέχετε τριγύρω για δουλειές και σας πήρε το μεσημέρι; Το κοκτέιλ πολυκοσμία-ήλιος-πείνα είναι πικρό. Ευτυχώς, στη στοά της Λέκκα ο Τριαντάφυλλος σερβίρει κρύα μπύρα και πιατέλες με ψάρια και θαλασσινά – τηγανητά καλαμαράκια, ωραία ψημένη σαρδέλα «μπατερφλάι», ζουμερή κουτσομούρα, μπαρμπουνάκια στο τηγάνι. Και πάντα δίπλα τους ανάμεικτα βραστά λαχανικά, χόρτα και μαυρομάτικα με μπόλικα μυρωδικά. Το ευγενικό σέρβις, η σκιά και το μωσαϊκό στο πάτωμα βοηθάνε κι αυτά με τη σειρά τους να συνέλθουμε. Το ταβερνάκι επιλέγουν για το μεσημεριανό τους πολλοί από τους εργαζόμενους του κέντρου. Κάτι ξέρουν.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγαύη μόνο: Τα στέκια της τεκίλας και του μεσκάλΑγαύη μόνο: Τα στέκια της τεκίλας και του μεσκάλ

Barreldier

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barreldier (@barreldier)

Εδώ πρωταγωνιστούν τα ξύλινα βαρελάκια μέσα στα οποία «ξεκουράζονται» και παλαιώνουν τα κοκτέιλ. Στην είσοδο της στοάς Μπολάνη βρίσκεται το μποέμικο μπαρ με τις vintage πινελιές και τα παλιά, σκαλιστά ποτήρια. Head bartender και συνιδιοκτήτης του είναι ο Ελληνο-ιταλός Mario Basso, ο οποίος φτιάχνει τα δικά του σπιτικά λικέρ, bitters, σιρόπια και βερμούτ, για να δώσει ακόμη πιο πολυεπίπεδη διάσταση στα κοκτέιλ του. Φημίζεται για τα κλασικά κοκτέιλ, αλλά και για τα αντίστοιχα με μικρά, μελετημένα twists. Θα καθίσετε μέσα ή στα τραπέζια που βγάζει στη στοά.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, T/ 210-32.54.711

 

Brigante

Υπάρχει μίνι τρατορία κρυμμένη σε στοά του Συντάγματος; Και όμως. Στο Brigante, μια ανάσα από την πλατεία, μπορείτε να κάνετε διάλειμμα και να φάτε από μια ωραία Amatriciana και άλλα νόστιμα ζυμαρικά μέχρι κάποιο από τα πιάτα ημέρας του σεφ και ιδιοκτήτη, Κώστα Γαρυφάλλου, ο οποίος εργαζόταν για χρόνια στη νότια Ιταλία. Μερικά panini, σαλάτες και συμπαθητική πίτσα συμπληρώνουν τον κατάλογο. Όλα τα ζυμαρικά του είναι φρέσκα, προσεκτικά βρασμένα και σωστά κοστολογημένα.

Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα, Τ/ 211-18.21.400.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣproveleggios, εστιατόριο, κεραμεικόςΚεραμεικός: 12 στάσεις στη γειτονιά των μεζέδων και των Michelin

Low budget

Για ψάρι

Εστιατόρια

Καφέ

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Αθήνα

Ομόνοια

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών