ΕΞΟΔΟΣ

Δίπορτο: Το κοινό μυστικό της πόλης εδώ και 112 χρόνια

Ένα καπηλειό δίπορτο, με δυο απότομες γλιστερές σκάλες, μαρμάρινο πάγκο, κατρούτσους ξέχειλους με ρετσίνα και πάναπλο φαγητό.

03.04.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Δίπορτο: Το κοινό μυστικό της πόλης εδώ και 112 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας ΘεάτρουΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας Θεάτρου Δεν έχει ταμπέλα αλλά έχει δύο εισόδους, από όπου βρίσκει δίοδο το φως για να τρυπώσει και στην πιο κρυφή γωνιά στην υπόγα της συμβολής Θεάτρου και Σωκράτους. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το Δίπορτο χρονολογούνται στα 1911. Ένα ρημάδι είναι το παλιό κτίριο του 1880 όπου στεγάζεται, σε ένα νευραλγικό σημείο της πόλης, πίσω από το πάλαι ποτέ «Μπαγιατοπάζαρο». Ο χώρος του, μια νοικοκυρεμένη εντροπία. Στα ζουμιά μες στις μαρμίτες βράζουν υλικά καλά – δυό βήματα είναι άλλωστε η αγορά – και τα φαγιά περιέχουν ουσία και ουχί μαγειρικές δάφνες. «Μες στην υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές, απάνω στρίγκλιζε η λατέρνα, όλη παρέα πίναμε εψές», έγραφε το ‘22 ο Κώστας Βάρναλης στο ποίημα «Οι Μοιραίοι», που σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, το εμπνεύστηκε καθισμένος σε ένα από τα τραπεζάκια του Δίπορτου, πίνοντας για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Ο κυρ Μήτσος, κατά κόσμον Δημήτρης Κολιολιός, ο παραγιός του πρώην ιδιοκτήτη, κρατάει το Δίπορτο ιδιοκτησία του χρόνια τώρα. Γνήσιος Αρβανίτης, αυστηρός, λιγομίλητος, μπεσαλής, παλεύει να τα βγάλει πέρα με το ετερόκλητο κοινό που καταδύεται στο μαγαζί του και ταράζει την ησυχία του.

Απλό φαγητό μοιρασιάς, σαν στο σπίτι, σαν να έχει μαγειρευτεί από γονιό για τα παιδιά του / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κάποιες φορές θα χρειαστεί να μοιραστούν δυό παρέες μαζί το ίδιο τραπέζι, χωρίς πολλά λόγια ο κυρ Μήτσος σε καθίζει, αν θες να φας, άλλη λύση δεν υπάρχει. Εδώ, στο ground zero της αθηναϊκής εστίασης, πουλάει χόρτα και φάβα ζεστά, μια ρεβυθάδα, μια φασολάδα, μια μοσχαρόσουπα, ένα γιουβέτσι, μια πατάτες γιαχνί, ένα ψαράκι ψητό, ένα πιάτο κοπτόν με σουπιές ή χταπόδι, και ψωμί. Μπήκες, έφαγες, πλήρωσες, έφυγες. Πριν καν βγάλεις παλτό και τα ρέστα, έχει στρωθεί το τραπέζι μάνι μάνι με τη λαδόκολλα κι έχει έρθει και το ορεκτικό. Άλλο που πολλοί το θεωρούν καλτ και στρογγυλοκάθονται γιατί τους αρέσει η περιρρέουσα παλιακή αίσθηση κι η ατμοσφαιρική ντεκαντάνς.

Απότομες, γλιστερές σκάλες οδηγούν στα άδυτα ενός εκ των παλαιότερων μαγέρικων της πόλης / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Η αξία του ταβερνείου αυτού δεν βρίσκεται στην ποικιλία του μενού, στις μαγειρικές καπατσοσύνες ή τη χύμα, χειροποίητη ρετσίνα. Είναι βαριά ιστορική και λαϊκά πολιτισμική, ακαταμάχητα νοσταλγική, μα και συνάμα διδακτική. Σε τούτο εδώ το καπηλειό ο μπαρμπά Μήτσος με τη λευκή παστρικιά στολή, ένας λειτουργός που μιλάει με τις πράξεις του, μάς ταΐζει το βίωμά του, να χορτάσει η ψυχή μας, να πάμε στην ευχή του Θεού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στην Κληματαριά, στην πλατεία Θεάτρου, που σύντομα θα τα εκατοστήσειΤρώμε στην Κληματαριά, στην πλατεία Θεάτρου, που σύντομα θα τα εκατοστήσει

Δίπορτο

Σωκράτους 9 και Θεάτρου, Ομόνοια
  • Τηλέφωνο: 210-32.11.463
  • Ωράριο: Καθημερινά 08.00-19.00, εκτός Κυριακής
  • Κόστος: Κόστος: 8-12/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Low budget

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Ομόνοια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών